Jammen met Google Chrome

0
47
Altijd al in een muziekband willen spelen? Dat kan vanaf nu met JAM met Chrome, een interactieve webtoepassing waarbij je vrienden die zich op verschillende locaties bevinden kan uitnodigen om samen muziek te maken. We zetten een jamsessie op om JAM met Chrome even uit te testen.

Met de toepassing JAM met Chrome kan je tot drie vrienden uitnodigen om samen muziek te maken door digitale instrumenten in je Chrome browser te bespelen. JAM met Chrome is een Chrome experiment. Het combineert verschillende HTML5-functies om mensen op verschillende locaties via hun Chrome browser live muziek te laten maken.

 
Menu

Als je naar de url jamwithchrome.com surft, vraagt het startscherm of je wil meedoen met een jamsessie. Als je dat bevestigt, opent zich het jamsessiescherm met het Standaard Drumstel als instrument. Links en rechts zitten knoppen waarmee je een ander instrument kan kiezen. Of je kan een ander instrument selecteren door onderaan op een van de pictogrammen te klikken.

JAM met Chrome

JAM met Chrome (© ; licentie: )

Het muziekwebprogramma van Google laat je kiezen uit negentien verschillende instrumenten van een Funky Elektrische Gitaar tot een Techno Drummachine. Eenmaal je instrument geladen heb je een aantal mogelijkheden om te spelen. Er is een Easy mode waarbij je het instrument automatisch muziek kan laten maken en door een eenvoudige druk op een knop het ritme en akkoord kan wijzigen. Je kan hier ook met de muis individuele toetsen indrukken om de melodie te wijzigen. De meeste instrumenten hebben ook nog extra knoppen voor effecten zoals distortie of tremolo.

Daarnaast is er ook een Pro-mode waarbij je de instrumenten met je toetsenbord kan bespelen. De lay-out is wel gebaseerd op een QWERTY-toetsenbord. Je kan (als Windows-gebruiker) een AZERTY-toetsenbord dan best omschakelen naar QWERTY door de toetsencombinatie SHIFT-ALT in te drukken.

JAM met Chrome menu

JAM met Chrome menu (© ; licentie: )

Bovenaan het browservenster bevindt zich een klein menu. Hier kan je eventueel een metronoom inschakelen om het ritme te kunnen volgen. En je kan hier naast het kiezen van een instrument, het tempo aanpassen, de toonsoort selecteren en het help-scherm in- of uitschakelen.

Een uitnodiging versturen

Een uitnodiging versturen (© ; licentie: )

 
Jammen

Onderaan het scherm van JAM met Chrome bevinden zich vier tabbladen. Het eerste toont jou als “Bandbuddy’. Met de drie andere kan je “Een vriend uitnodigen” door erop te klikken. Dan verschijnt er een scherm met een verkorte URL die je kan versturen naar iemand die je wil laten meejammen. Ook krijg je Twitter, Google+ of Facebook links om iemand uit te nodigen.

Wij selecteerden de Piano en verstuurden een url naar een medewerker die online was. Binnen de minuut hoorden we gedrum weerklinken en kon het jammen beginnen. Het JAM met Chrome programma werkt dus vrij intuïtief. Onderaan het scherm is er ook een Chat-knop waarmee je een schermpje opent waarin je elkaar berichten kan versturen. Een jamsessie opnemen behoort niet tot de mogelijkheden. Het gaat bij JAM met Chrome om live muziek maken.

Conclusie
Google heeft met JAM met Chrome een mooi vormgegeven en intuïtief te gebruiken webtoepassing gebouwd waarmee je muziek kan maken met vrienden ook al bevinden die zich op een andere locatie. Ook wie niet muzikaal onderlegd is, kan toch meedoen met jamsessies. Benieuwd hoe deze webtoepassing gaat evolueren. En wie de eerste JAM met Chrome hit scoort…

Een video toont hoe JAM met Chrome in zijn werk gaat:

Foto van Google
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDoorbraak in technologie voor simultane spraakvertaling
Volgend artikelBladmuziekscanner laat partituren weerklinken
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.