Doorbraak in technologie voor simultane spraakvertaling

0
25
Is Star Treks universele vertaler bijna werkelijkheid? Microsoft toonde tijdens een evenement in China hoe software gesproken Engels bijna één-op-één vertaalde in het Chinees.

Met de demonstratie in China toonde Rick Rashid, Chief Research Officer van Microsoft, hoeveel vooruitgang er is geboekt in de spraak-naar-spraak-technologie. Tijdens zijn speech, die hij in het Engels bracht, werden zijn woorden tijdens de laatste minuten weergegeven in het Chinees met dezelfde intonatie en ritme, zodat de vertaalde toespraak klonk alsof Rashid zelf Chinees sprak.

Microsofts Chief Research Officer 'spreekt' Chinees

Microsofts Chief Research Officer ‘spreekt’ Chinees (© ; licentie: )

De laatste tien jaar is er veel vooruitgang geboekt in de technologieën voor spraakherkenning en automatische vertaling. De combinatie van betere methoden, snellere computers en de mogelijkheid om aanzienlijk meer data te verwerken heeft geleid tot veel praktische toepassingen.

Iets meer dan twee jaar geleden kenden onderzoekers van Microsoft Research en de Universiteit van Toronto een nieuwe doorbraak. Met een techniek genaamd Deep Neural Networks, die is gemodelleerd naar het gedrag van het menselijke brein, slaagden ze erin een computer geluid te laten herkennen zoals de hersenen dat doen en zo betere spraakherkenners te trainen dan met vorige methoden.

In een blogpost licht Rick Rashid een en ander toe. Hij benadrukt ook dat er nog veel werk dient te gebeuren op dit gebied, maar dat de technologie veelbelovend is en tot een betere wereld kan leiden. In een video geeft hij een overzicht hoe spraakherkenning is geëvolueerd en kan je hem op het einde via spraak-naar-spraak-vertaling in het Chinees horen spreken:

Vorig artikelSpraakrecorder met 360° microfoon om vergaderingen vast te leggen
Volgend artikelJammen met Google Chrome
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.