Philips Voice Tracer DVT7000/00 digitale recorder

Spraakrecorder met 360° microfoon om vergaderingen vast te leggen

0
Wie vaak vergadert met een al dan niet grote groep mensen rond de tafel en de gevoerde gesprekken later wil terughoren, kan terecht bij het Voice Tracer gamma van Philips. De nieuwe Philips Voice Tracer DVT7000 heeft een speciale vergadermicrofoon die geluidsopnamen uit alle richtingen kan maken. Een test.

Philips heeft een uitgebreid gamma Voice Trace digitale spraakrecorders: van een eenvoudig toestel om memo’s op te nemen tot een geavanceerde dictafoon die kan opnemen in hoge audiokwaliteit, ook automatisch kan inzoomen bij opnames, een FM-radio biedt en – zoals de Voice Tracer DVT7000 die wij ter test kregen – geleverd wordt met een extra, speciaal vormgegeven microfoon die het geluid in een radius van 360 graden kan opslaan. Deze Philips spraakrecorder kan je hierdoor inzetten bij vergaderingen met een groot aantal deelnemers rond de tafel om de woorden van elk van je gesprekspartners te registeren.

 
In de doos

Naast het Voice Tracer dicteertoestel treffen we in de blisterverpakking nog twee oplaadbare AAA-batterijen, een USB-kabel, een set oortjes met extra oordopjes in verschillende afmetingen, een kleine afstandsbediening en een stoffen draagzakje.

Maar het opvallendste accessoire is natuurlijk de “360° Boundary Layer Microphone” (LFH 9172/00), een ronde schijf met in het midden een microfoon. Ook vinden we een Quick start guide en een garantiedocument. De volledige gebruikershandleiding is opgeslagen op het geheugen van de Voice Tracer.

Philips Voice Tracer DVT7000
Philips Voice Tracer DVT7000
 
Design

De Philips Voice Tracer DVT7000 dictafoon is met een gewicht van 70 gram inclusief de batterijen licht en met zijn afmetingen (40 × 118 × 20 mm) past het toestelletje ook in de palm van een hand. Het heeft een plastic behuizing in zwart en zilver.

Op de voorzijde is een 1,5-inch (38 mm) monochroom LCD-scherm geïntegreerd met een resolutie van 112 × 112 pixels. Erboven zit achter een metalen rooster het opnamesysteem met drie microfoons.

Onder het scherm zitten twee functietoetsen gemarkeerd met F1 en F2.

In het midden van het apparaat zitten de bedieningstoetsen, de opnametoets en een “Eraser”-toets om desgewenst een opname meteen te wissen. Daaronder zit het rooster van de luidspreker.

De weergave- en stopknop zitten aan de rechterzijde, terwijl je aan de linkerzijde de Menu-knop vindt en een Index-knop.

Philips VoiceTracer DVT7000 voorzijde
Philips VoiceTracer DVT7000 voorzijde

De linkerzijkant van de Voice Tracer herbergt de aan-/uitschakelaar die ook de mogelijkheid biedt de knoppen te blokkeren.

Achter een klepje zit hier ook een sleuf voor een microSD-geheugenkaart.

De rechterzijkant heeft een aansluiting voor een hoofdtelefoon (3,5 mm stereo-jackplug) en een aansluiting voor een externe microfoon. Ook is hier een infraroodontvanger geïntegreerd voor de signalen van de kleine afstandsbediening.

Naast het klepje dat toegang biedt tot het batterijcompartiment heeft de achterzijde ook nog een steuntje dat je kan uitklappen om de dictafoon in een schuine stand te zetten waardoor je hem beter kan richten naar de geluidsbron.

Bovenaan is zoals aan de voorkant het rooster van het opnamesysteem met drie microfoons te zien. Aan de onderkant vinden we tot slot nog de micro-USB-aansluiting.

 
Opnemen

De Philips Voice Tracer DVT7000 kan opnemen in twee bestandsindelingen: zonder compressie in PCM (WAV), met 1.411 kbit/s de hoogste kwaliteit, of met compressie in MP3, waarbij je de keuze hebt uit verschillende opnamemodi: SHQ of 192 kbit/s, HQ of 96 kbit/s, SP of 64 kbit/s en LP 8 kbit/s.

Hoe lang je met de Voice Tracer kan opnemen hangt af van de bestandsindeling die je kiest: in de hoogste opnamekwaliteit (1.411 kbit/s) biedt de batterij tot 6 uur opnametijd.

In de laagste kwaliteit of LP met 8 kbit/s houdt de accu het tot 1140 uur uit. In die stand kan je op het interne geheugen van 4 GB tot 44 dagen lang ononderbroken opnemen!

Een opname kan je op verschillende manieren starten: gewoon door op de met een rode cirkel gemarkeerde opnameknop te drukken.

Maar je kan ook opteren voor de vooropnamefunctie: hierbij gaat de spraakrecorder in stand-by en neemt dan voortdurend een lus van vijf seconden op zonder die opname op te slaan. Zodra je op de onpnameknop drukt, worden die laatste vijf seconden wel opgeslagen. Het kan handig zijn als je bij een gesprek plots beslist om bepaalde passages op te slaan.

De afstandsbediening
De afstandsbediening

Daarnaast biedt de Voice Tracer nog twee functies voor het automatisch starten van opnames: met de timer-functie kan je een tijd instellen wanneer een opname moet starten en met spraakactivering begint de spraakrecorder pas op te nemen als iemand begint te praten.

Philips levert ook een kleine afstandsbediening mee met een opname- en stopknop om de Voice Tracer van op afstand te laten opnemen. Je kan de infrarood afstandsbediening gebruiken tot een afstand van drie meter van de spraakrecorder.

 
Functietoetsen

De Voice Tracer DVT7000 heeft twee functietoetsen die je snel instellingen laat wijzigen zonder via het menu te moeten gaan. Bij stemopnames kies je met de F2-toets uit de verschillende opnamekwaliteiten.

Met de F1-toets stel je in hoe je de microfoon wil gebruiken. De microfoongevoeligheid is immers van belang bij de omstandigheden waarin je een opname maakt.

In de stand Dictation gebruik je het toestel met de bron direct voor het apparaat, terwijl Conversation beter geschikt is voor het opnemen van meerdere bronnen in de directe omgeving van de spraakrecorder.

Er is ook een Auto Zoom- en Long distance-stand voor het opnemen van een verder verwijderde bron (tot een afstand van 15 meter) en een Lecture-stand die je kan gebruiken voor het opnemen van, bijvoorbeeld, een lezing of college.

De Speech to text-stand is dan weer geschikt voor opnames die je wil bewerken met spraakherkenningssoftware.

 
Afspelen

Naast het afspelen van de spraakopnames kan je deze Voice Tracer ook gebruiken als mp3-speler. Er is een speciale map waarin je muziekbestanden kan opslaan. De mp3-speler heeft ook een bescheiden equalizer aan boord: je kan kiezen uit Pop, Jazz en Classic of de equalizer uitschakelen. Bij de Pop- en Jazz-stand wordt het geluid wat versterkt en hoor je de lagere tonen beter, al vinden we persoonlijk dat hierdoor de muziek te veel wordt vervormd.

Daarnaast beschikt de Voice Tracer DVT7000 over een FM-radio waarbij de draad van de oortjes dienst doet als antenne. Je kan tot twintig zenders bewaren. Ook heeft deze Voice Tracer een alarm dat je in het Menu kan instellen om op een gekozen tijdstip een boodschap of muziekbestand af te spelen of de FM-radio te activeren.

De DVT7000 maakt gebruik van herlaadbare AAA-batterijen. Dat biedt het voordeel dat mochten ze onderweg leeglopen, je ze eenvoudig kan vervangen als je een extra setje meeneemt. De oplaadbare batterijen worden opgeladen als je de spraakrecorder verbindt met je pc of laptop. Philips heeft wel bespaard op de meegeleverde USB-kabel. Die is immers wel extreem kort (18 cm).

Het opnamescherm
Het opnamescherm
 
Menu

Met de Menu-toets open je op het scherm vijf tabbladen die worden aangeduid met pictogrammen: in Het File-menu kan je naar bestanden zoeken gerangschikt volgens de datum van opname. Ook kan je hier een opname op een willekeurige plek splitsen of een deel ervan laten herhalen. Opnames kan je trouwens opslaan in drie mappen met de aanduiding A, B en C. Er is een aparte folder voor muziekbestanden. De folders kunnen elk 99 bestanden bevatten.

Een tweede tabblad laat je de opname-instellingen kiezen, zoals in welke kwaliteit de opname moet gebeuren. Een derde tabblad dient voor de instellingen van het scherm en de taal. Helaas spreekt het menu geen Nederlands.

In een vierde tabblad kies je de toestelinstellingen, zoals datum en tijd, en kan je bijvoorbeeld het geheugen formatteren. Het laatste tabblad activeert de FM-radio (waarvoor je de oortjes dient aan te sluiten).

Hoewel het menu redelijk overzichtelijk is, zijn er toch wel erg veel instelmogelijkheden, zodat je aanvankelijk de handleiding zal moeten raadplegen wil je alle mogelijke keuzes ontdekken.

Het lcd-schermpje kan je verlichten door het backlight in te schakelen en dat is eigenlijk noodzakelijk, want zonder is het bijna onleesbaar.

De Philips vergadertelefoon neemt op met een radius van 360°
De Philips vergadertelefoon neemt op met een radius van 360°
 
Vergadermicrofoon

De Philips 360° Boundary Layer Microphone (LFH 9172/00) is een tafelmicrofoon die met de Voice Tracer DVT7000/00 digitale recorder wordt meegeleverd, maar dit accessoire is ook apart verkrijgbaar. Hij is speciaal ontworpen voor het opnemen van vergaderingen en meetings in de hoogste kwaliteit zowel in mono als in stereo.

Je plaatst de ronde zwarte schijf met in het midden de microfoon in het midden van de tafel en sluit hem aan de spraakrecorder aan met een 3,5 mm vergulde stereo-stekker. De kabel die onderaan de tafelmicrofoon is opgerold, heeft een lengte van twee meter. Je hoeft dus met je spraakrecorder niet vlakbij de microfoon te zitten.

Het doorlussen van microfoons voor meer bereik
Het doorlussen van microfoons voor meer bereik

Naast de micofoon aan de bovenzijde heeft Philips nog een 3,5 mm microfoonaansluiting voorzien zodat je zogenaamd kan ‘daisy chainen’ of tot drie tafelmicrofoons kan doorlussen indien je een vergadering met veel mensen bijwoont wiens gesprekken je wil opnemen. Vermits we slechts over één tafelmicrofoon beschikten hebben we dit niet uitgetest.

Philips Voice Tracer DVT7000 in verpakking
Philips Voice Tracer DVT7000 in verpakking
 
Kwaliteit

We maakten diverse opnames met de Voice Tracer DVT7000 in verschillende omstandigheden. We vergeleken onder meer de geluidskwaliteit in de verschillende opnamemodi. Behalve in de laagste kwaliteitsinstelling (LP-modus: mono – 16000 Hz), die nog net beluisterbare bestanden levert als je het toestel bij de mond houdt, waren alle opnames van goede tot uitstekende kwaliteit.

Voor spraakopnames volstaat de SHQ-modus ruimschoots. De PCM-modus is dan weer interessant voor het registreren van muziek.

De vergadermicrofoon biedt duidelijk een meerwaarde bij het opnemen van mensen die rond een tafel vergaderen. We vergeleken opnames die we maakten in de Conversatie-stand met en zonder de 360° graden-microfoon aangesloten en hoewel de opnames zonder ook nog verstaanbare gesprekken lieten horen, waren die gemaakt met de vergadermicrofoon aangesloten een aanmerkelijk stuk beter van kwaliteit waarbij elke gesprekspartner duidelijk verstaanbaar was, ook die wat verder van de microfoon zaten.

De meegeleverde oortjes bieden bij het afspelen van muziek die is opgenomen in de hoogste kwaliteit ook meer dan gemiddelde geluidskwaliteit, al is het verschil duidelijk hoorbaar als je een hoogwaardigere koptelefoon gebruikt.

Conclusie
De Philips Voice Tracer DVT7000 is een handzame draagbare audiorecorder in een doordacht ontwerp waardoor hij heel flexibel inzetbaar is. Dit model is specifiek bedoeld voor wie vaak meetings wil registeren. De speciale vergadermicrofoon met een bereik van 360 graden die bij dit model standaard wordt meegeleverd, geeft duidelijk een meerwaarde bij het opnemen van gesprekken waarbij de gesprekspartners rond een tafel zitten. Bovendien is deze Voice Tracer ook uitgerust met een FM-radio en kan je hem gebruiken als mp3-speler.
Adviesprijs
Philips Voice Tracer DVT7000 (inclusief vergadermicrofoon): € 199,99
Philips vergadermicrofoon LFH 9172 apart: € 159 (gevonden op internet)
Foto van Philips
Website: Bezoek Website
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.