HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer review

Compact All-In-One fotolab van HP voor creatieve gezinnen

1
HP introduceert de Photosmart 7520 e-All-In-One Printer. Deze compacte multifunctional kan niet alleen kopiëren, scannen en faxen, maar ook afdrukken in hoogwaardige fotokwaliteit. Bovendien is het toestel uitgerust met een 4,33-inch aanraakscherm dat moet instaan voor een vlotte bediening. Wij zochten uit hoe gebruiksvriendelijk en goed deze mfp echt is.

Hewlett Packard, kortweg HP, staat onder andere bekend om haar kwalitatieve printers. De Photosmart-reeks gaat dan ook al verschillende jaren mee. Naast fotoprinters en multifunctionals ontwikkelt en fabriceert het bedrijf ook notebooks, desktops, monitoren, etcetera. HP werd opgericht in 1939 door Bill Hewlett en Dave Packard.

 
In de doos

Naast de Photosmart 7520 e-All-In-One Printer zelf vinden we in de doos ook nog een stroomadapter, een stroomsnoer, een meertalige handleiding (ook Nederlandstalig) en een software-cd. Voorts levert HP ook vijf startcartridges mee: HP364 zwart, foto, cyaan, magenta en geel. Tot slot levert de fabrikant ook nog een telefoonsnoer en duplexmodule mee. Een USB-kabel is niet inbegrepen in het pakket en moet dus apart aangeschaft worden.

HP Photosmart 7520  e-All-In-One Printer
HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer
 
Design

De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer is uitgevoerd in een combinatie van bruinzwart met glanzend zwarte accenten. Bovenaan zien we een Automatic Document Feeder (ADF) waarop het HP-logo opvallend aanwezig is. De automatische documentinvoer ondersteunt tot 25 vellen A4-papier. Wanneer de ADF niet gebruikt wordt, kan je deze dankzij de dichtklapbare bovenklep beschermen tegen stof . Net onder de ADF vinden we uiteraard de glasplaat van de flatbedscanner.

Opvallend is het ontbreken van fysieke bedieningstoetsen. We zien op de voorzijde alleen een aan/uit-knop en een wifi-statuslampje. Dat kan doordat de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer zich volledig laat bedienen via het 4,33-inch grafische aanraakscherm in combinatie met aanraakgevoelige toetsen ernaast.

Deze multifunctional heeft een papierinvoerlade voor 125 vellen en een uitvoerlade voor 50 vellen standaardpapier. Voor fotopapier (tot 13 x 18 cm) is er een aparte invoerlade voorzien. Al het papier kan bovendien stofvrij in de printer worden opgeslagen. Zelfs voor de A4-invoerlade heeft HP een klepje voorzien dat stof tegengaat.

Naast de papierinvoerlades zien we een USB-poort en een Memory Stick Duo, Secure Digital/MultimediaCard-kaartlezer. Op de achterzijde zien we de duplex-eenheid, een USB-aansluiting, een voedingsaansluiting en telefoonaansluitingen.

Het toestel meet 454 x 455 x 220 mm (b x d x h) en weegt 8,61 kg.

HP Photosmart 7520  e-All-In-One Printer achterzijde
HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer achterzijde
 
Installatie

Uiteraard kan de Photosmart 7520 e-All-In-One Printer via USB worden aangesloten, maar dan benut je niet alle mogelijkheden van het apparaat. Daarnaast kan je de printer ook verbinden met je netwerk via wifi 802.11 b/g/n. Ten behoeve van onze test zullen we de multifunctional verbinden met ons draadloze netwerk. Eerst controleren we of alle transportbeveiligingen werden verwijderd (ook intern). Vervolgens voorzien we het apparaat van stroom en schakelen het in.

De meegeleverde cd-rom bevat meestal niet de laatste nieuwe software en drivers. Daarom downloaden we de nieuwste software (Software en drivers met volledige functionaliteit voor HP Photosmart 7520 e-All-in-One) via de supportpagina van HP.

Een gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige wizard start op. HP wil eerst van je weten welke optionele software je nog wenst te installeren. Standaard installeert de wizard alle optionele software, maar gelukkig kan je zelf bepalen wat je al dan niet wenst te installeren. Achtereenvolgens dienen we akkoord te gaan met de licentieovereenkomsten en instellingen.

Meteen daarna start de eigenlijke installatie van de software en moeten we het installatietype selecteren. We kiezen voor ‘Draadloos’ en klikken op ‘Volgende’. De software controleert nu de netwerkomgeving. Een volgend venster vraagt ons om de netwerkstatus van de printer. Die kunnen we op het toestel zelf uitlezen. Een volgende stap bestaat uit het invoeren van onze netwerkgegevens op het toestel zelf. Daarvoor gebruiken we op de printer de ‘Wizard voor draadloos instellen’ en voeren het netwerkwachtwoord in voor het gekozen netwerk. Even later is de printer succesvol verbonden met ons netwerk.

HP Photosmart 7520 verbonden met het netwerk
HP Photosmart 7520 verbonden met het netwerk

In de wizard op onze pc duiden we aan dat het gelukt is om de printer aan te sluiten op het draadloze netwerk en klikken we op ‘Volgende’. De software controleert opnieuw de netwerkomgeving. We moeten opnieuw de status van de printer opgeven. Dit moeten we nogmaals controleren in de instellingen op de printer zelf. We duiden in de wizard aan dat de printer verbonden is en geven het IP-adres van de printer in de wizard in.

De software installeert nu de netwerkprinter en geeft een melding dat de installatie geslaagd is.

We klikken op ‘Volgende’ om door te gaan. De wizard biedt nu de kans om een testfoto af te drukken. Je kan hiervoor een eigen foto gebruiken of de meegeleverde foto. We kiezen voor de meegeleverde foto en laden 10 x 15 fotopapier in de fotolade. De printer drukt vervolgens de foto probleemloos af. Een pop-up bedankt ons voor het gebruiken van originele HP inktcartridges. Tevens verschijnt de ‘Wizard Fax instellen’ op het scherm. Deze wizard slaan we over.

Voorts wil de software weten of inktmeldingen direct gegeven mogen worden of alleen tijdens het afdrukken. We kiezen voor de laatste optie. HP geeft bovendien tips om het milieu te sparen en wil nog een beetje informatie over de omgeving waarin de printer gebruikt wordt (persoonlijk gebruik of kantoor).

Tot slot activeert de wizard de ‘HP Printer Webservices’ en wordt een pagina met verdere instructies afgedrukt. Meer hierover verderop in deze review. Voor minder technisch onderlegde mensen voorziet HP ook in een ‘Auto Wireless Connect’ functie waarbij de software automatisch wlan-informatie overdraagt van je wifi-pc naar je printer.

HP PhotoSmart 7520 software installeren
HP PhotoSmart 7520 software installeren
 
Technisch

De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer is een thermische inkjetprinter die tot 14 pagina’s per minuut (ppm) in zwart en tot 10 ppm in kleur kan afdrukken. Het maandelijkse printvolume ligt vast op 1250 A4-pagina’s, maar het aanbevolen aantal pagina’s per maand ligt met 300 tot 500 pagina’s een stuk lager.

In presentatiemodus biedt het toestel een resolutie tot 600 dpi in zwart, in kleur tot 9600 x 2400 dpi geoptimaliseerd (op geselecteerd HP fotopapier bij printen vanaf een computer en 1200 dpi invoer).

Deze multifunctional ondersteunt tevens mobiel afdrukken via HP ePrint, Wireless Direct Printing en Apple AirPrint. Voorts beschikt de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer over een Hi-Speed USB 2.0-interface en wifi 802.11 b/g/n. Intern beschikt het toestel over 128 MB (niet uitbreidbaar) geheugen. Een duplex-eenheid is standaard voorzien, zodat automatisch dubbelzijdig afdrukken tot de mogelijkheden behoort.

De optische scanresolutie reikt tot 1200 dpi met 48-bits bitdiepte.

Kopiëren doet de Photosmart 7520 met een resolutie tot 600 dpi. Je kan in één keer tot 99 kopieën maken en het apparaat kan verkleinen/vergroten van 25 tot 400 %. Tot slot behoort ook faxen tot de mogelijkheden.

Voor de gedetailleerde specificaties verwijs ik je graag naar de website van de fabrikant.

De webinterface
De webinterface
 
Webinterface

De webinterface van de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer is eenvoudig bereikbaar via het IP-adres van het toestel. We navigeren (in ons geval) naar http://192.168.1.107 en krijgen meteen een duidelijk overzicht van de multifunctional voorgeschoteld.

Op het beginscherm zien we zeven tabbladen. Het tabblad ‘Home’ geeft het overzicht weer van het toestel. Via het tabblad ‘Scannen’ kan je een webscan uitvoeren, maar als je deze functie wil gebruiken, zal je ze eerst moeten activeren. De faxinstellingen en het faxlogboek kan je bekijken via het tabblad ‘Fax’.

Zeer interessant is het tabblad ‘Webservices’. Via dit tabblad kan je de webservices in- en uitschakelen, de status ervan bekijken, instellingen aanpassen en de infopagina opnieuw afdrukken.

Het tabblad ‘Netwerk’ geeft dan weer een overzicht van de draadloze 802.11 configuratie en bovendien kan je de netwerkinstellingen hier op eenvoudige wijze aanpassen. Statistische informatie, inktniveaus, rapporten en hulpprogramma’s kan je opvragen via het tabblad ‘Tools’. Bovendien kan je via dit tabblad de printer uitlijnen en de inktkop reinigen.

Tot slot kan je de (algemene) instellingen van het toestel aanpassen via het tabblad ‘Instellingen’. Via de beheerdersinstellingen kan je de eerder besproken webscan-functie inschakelen. De interface is dus erg intuïtief opgebouwd en laat toe om het volledige toestel te beheren zonder al te veel technische kennis.

De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer ondersteunt verschillende mobiele afdrukoplossingen
De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer ondersteunt verschillende mobiele afdrukoplossingen
 
Mobiel printen

Het toenemende aantal mobiele apparaten zorgt er niet alleen voor dat veel activiteiten verschuiven van pc’s naar tablets en smartphones. Uiteraard willen we ook vanaf deze apparaten kunnen afdrukken. De meeste fabrikanten voorzien in apps voor mobiele apparaten, zodat je ook mobiel en zelfs onderweg documenten kan afdrukken. De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer ondersteunt verschillende mobiele afdrukoplossingen.

Om te beginnen kan afdrukken via Apple AirPrint vanaf een iPhone, iPad of iPod touch via je lokale wifi-netwerk. Hiervoor is geen speciale software of installatie vereist.

Daarnaast is het toestel ook compatibel met Google Cloud Print, zodat je direct kan afdrukken vanuit Google apps zoals Gmail en Google Docs.

Maar HP voorziet ook in twee eigen apps: HP ePrint Home & Biz app en de nieuwe HP ePrint app. De HP ePrint Home & Biz app is een gratis printapplicatie voor gebruik met Android 2.2 of later en Nokia Symbian toestellen. Met deze app kan je afdrukken naar alle HP ePrint printers en de meeste HP netwerkprinters via je lokale netwerk en via internet.

We downloaden de app via Google Play (voorheen Android Market) en installeren deze op onze smartphone. Nokia Symbian gebruikers kunnen terecht in de Ovi Store.

De Android-app is 3,68 MB groot en scoort gemiddeld vier sterren in de Google Play Store. De app vraagt machtigingen voor je accounts, toegang tot systeemhulpmiddelen, netwerkcommunicatie, opslag en hardware-instellingen. We drukken op ‘Accepteren en downloaden’. De app is in enkele ogenblikken geïnstalleerd en vraagt even later of HP anonieme informatie mag verzamelen.

De WebScan functie
De WebScan functie

Op ons lokale netwerk heeft de app meteen de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer gevonden en is dus geen verdere configuratie vereist.

Dankzij de app kan je Office documenten, PDF’s, tekstbestanden en e-mails (met bijlagen) afdrukken op zeer eenvoudige wijze. Wanneer we een Office document willen afdrukken, vraagt de app om te registreren en daarmee meer printmogelijkheden te activeren voor ons Android-toestel.

Nadat je je e-mailadres naar HP hebt verzonden, ontvang je een e-mail met een PIN-code. Deze PIN-code moeten we invoeren in de app om de verificatie te voltooien. We sluiten de registratie af door een druk op ‘OK’ op ons Android-toestel.

Nu kunnen we ook Office-documenten bekijken en afdrukken via de HP ePrint Home & Biz app. Een pop-up waarschuwt dat deze app gebruik maakt van de HP Cloud-service en dat het gevraagde document via internet naar HP gezonden wordt voor verwerking. Volgens HP wordt het document daarna meteen verwijderd van hun servers.

De app is extreem gebruiksvriendelijk en compleet! Je kan veel instellingen aanpassen zoals het papierformaat, de afdrukkwaliteit, de kleurmodus, dubbelzijdig afdrukken, etcetera.

Deze app is dus beter afgewerkt dan die van Brother die we bespraken in combinatie met de Brother MFC-J6510DW inkjet multifunctional. De HP ePrint app is de vernieuwde versie van de HP ePrint Home & Biz app speciaal voor Apple (iOS 4.2 en later) iPhone, iPad en iPod touch.

Tot slot beschikt HP ook nog over de ‘HP Printer Control app’. Deze gratis app biedt volledige controle over de Photosmart 7520 e-All-In-One Printer en maakt scannen naar mobiele toestellen mogelijk. Vooralsnog is deze app alleen beschikbaar voor Apple iOS, maar de fabrikant belooft dat binnenkort ook Android-apparaten ondersteund worden. Gelukkig kan je in tussentijd de scan-to-email-functie van het apparaat gebruiken.

Om alle mogelijkheden van de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer te benutten, moet je het toestel aanmelden bij HP ePrint. Hiervoor gebruiken we de infopagina die werd afgedrukt tijdens de installatie. Mocht je deze pagina kwijt zijn, kan je deze opnieuw afdrukken via de webinterface van de printer. We navigeren naar eprintcenter.com, registreren onszelf en voeren onze printercode in. Vervolgens bevestigt de wizard het toevoegen van de printer aan HP ePrint.

Door op ‘Volgende’ te klikken, krijgen we de kans om het e-mailadres van de printer aan te passen, deze te beveiligen en onze ePrint-instellingen te configureren. In plaats van het cryptische adres kiezen we voor een eenvoudig te onthouden e-mailadres: dtlprintjob@hpeprint.com en klikken op ‘Opslaan’. Om veiligheidsredenen kies je er bovendien best voor dat alleen toegestane afzenders kunnen afdrukken naar de printer. Op die manier kunnen alleen geselecteerde gebruikers afdruktaken naar de printer sturen.

HP ePrintCenter
HP ePrintCenter
 
Printen via internet

De opties kleurmodus: ‘Kleur’ & Papierformaat: ‘A4 210 x 297 mm’ laten we ongemoeid. Standaard worden ook de Google Cloud Print services geactiveerd. De printer is nu klaar voor gebruik via internet. Ook het HP ePrintCenter is dus erg intuïtief en gebruiksvriendelijk. Vanaf nu kunnen we de printer ophalen via de instellingen van de HP ePrint Home & Biz app en ernaar afdrukken via onze Proximus internetverbinding op onze smartphone.

Ook deze functie werkte probleemloos tijdens onze test. Uiteraard kan je nu ook afdrukken vanaf eender welk apparaat door eenvoudigweg een e-mail met bijlage te sturen naar de printer. Tijdens onze test konden we op deze manier probleemloos Word, Excel, en PDF-bestanden afdrukken. Ook jpeg-foto’s vormden geen enkel probleem!

 
Prestaties & afdrukkwaliteit

We lieten verschillende snelheidsmetingen los op de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer om op objectieve wijze de prestaties van het toestel te beoordelen. Bij het afdrukken van een standaard, zakelijke brief met zwart-wit logo behaalde de Photosmart 7520 e-All-In-One een gemiddelde snelheid van 9,2 pagina’s per minuut op standaard A4-kantoorpapier.

De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer zich volledig laat bedienen via het aanraakscherm
De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer zich volledig laat bedienen via het aanraakscherm

Een foto afdrukken op 10 x 15 formaat via de speciale fotolade nam 41,59 seconden in beslag vanaf het moment dat we de afdruktaak gaven tot het fotovel op de printer lag. De reden waarom dit enige tijd in beslag neemt, is het feit dat de fotolade mechanisch naar voor wordt verplaatst bij aanvang van de afdruktaak.

Qua kwaliteitsnormen hebben we voor deze test gekozen voor ‘normaal’ in plaats van ‘snel concept’. De fotokwaliteit is in normale afdrukkwaliteit zeer goed en vertoont geen strepen of vegen. Ook op standaard kantoorpapier zien de foto’s er nog erg goed uit.

Dezelfde foto afdrukken op A4-formaat en in een normale afdrukkwaliteit vroeg 2,25 minuten tijd. Ook op deze afdruk hebben we geen enkele opmerking qua afdrukkwaliteit.

Kortom, het afdrukken van foto’s vraagt enige tijd, maar het resultaat is verbluffend, zelfs in standaardkwaliteit.

De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer levert een hogere afdrukkwaliteit in standaardkwaliteit dan de eerder besproken Brother MFC-J6510DW.

Een afgedrukte A4-pagina kost volgens onze berekeningen 9,9 eurocent (excl BTW) en dat bij gemiddeld 5% bedekking. De berekening houdt rekening met alle kosten, ook de aanschafkost van de MFC zelf. De berekening is gebaseerd op originele XL cartridges van HP.

Het toestel is dus duurder in verbruik dan de Brother MFC-J6510DW, maar de afdrukkwaliteit ligt ook een stuk hoger.

Het inktniveau
Het inktniveau
 
Stroomverbruik

Volgens HP verbruikt het toestel maximaal 32 watt tijdens het afdrukken. In stand-by verbruikt het toestel volgens HP 5,8 watt en in slaapstand slechts 1,1 watt.

Wanneer je het toestel manueel uitschakelt, verbruikt het nog 0,16 watt, aldus de fabrikant.

Wij maten in stand-by een verbruik van 6,5 watt. Het maximale verbruik tijdens onze test klokte af op 30,6 watt.

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs voor de HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer bedraagt 219 euro, inclusief BTW. Standaard geniet je volgens HP van één jaar hardwaregarantie. Evenwel hebben consumenten in België wettelijk recht op twee jaar garantie!

Voor prijzen en beschikbaarheid van de verschillende inktcartridges verwijzen we je naar de website van de fabrikant.

Conclusie
De HP Photosmart 7520 e-All-In-One Printer is een volwaardig fotolab met kopieer, scan- en faxfunctionaliteit. De paginakostprijs ligt iets hoger dan de eerder besproken Brother MFC-J6510DW, maar dat geldt ook voor de afdrukkwaliteit. Bovendien is het toestel uiterst gebruiksvriendelijk dankzij het groot, grafisch aanraakscherm. Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit en mogelijkheden van dit toestel en durven het dan ook met een gerust hart aanbevelen.
Adviesprijs
€ 219
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

  1. Twee opmerkingen:

    1. De nieuwe requirement om in standby maximaal 1 W te gebruiken lukt nog steeds niet voor HP.

    2. Als de Wifi router offline gaat (bijvoorbeeld omdat hij automatisch ’s nachts afschakelt) dan ben je de verbinding met de printer definitief kwijt, de printer heeft de meest essentiele functionaliteit niet om opnieuw te connecteren als het wifi netwerk er weer is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.