Toekomstige snelwegen worden ‘slim’ en interactief

0
46
Twee Nederlandse bedrijven stelden tijdens de Dutch Design Week de Smart Highway voor waarbij nieuwe technieken de snelwegen voorzien van interactieve verlichting, wegsignalisatie die zich aanpast aan specifieke verkeerssituaties en een wegdek dat elektrische auto’s kan opladen.

De Nederlandse ontwerpstudio Roosegaarde en het bouw- en infrastructuurbedrijf Heijmans presenteerden een innovatieve visie op de autosnelweg van de toekomst. De bedoeling is dat concepten als ‘Glow-in-the-Dark’-belijning, ‘Dynamische Verf’, ‘Interactief Licht’, ‘Induction Priority Lane’ en ‘Wind-Licht’ binnen afzienbare tijd gerealiseerd worden.

Smart Highways

Smart Highways (© ; licentie: )

Zo zal in 2013 al een eerste stuk Smart Highway gerealiseerd worden in de provincie Brabant. De ‘Glow-in-the-Dark’-lijnen moeten verdere verlichting overbodig maken. De belijning bevat cellen met foto-luminiserend poeder die overdag wordt opgeladen en ’s nachts tot tien uur lang licht kunnen geven.

Met ‘Dynamische Verf’ kan op het wegdek verkeersinformatie worden getoond die pas zichtbaar wordt in reactie op temperatuurschommelingen. Zo worden bijvoorbeeld pictogrammen van ijskristallen zichtbaar op het wegdek bij vorst en gladde wegen.

De bedoeling is om beide technologische vernieuwingen in 2013 te realiseren in Nederlands Brabant. Een andere mogelijke innovatie voor de toekomst is een rijstrook met een wegdek dat automatisch elektrische auto’s draadloos oplaadt. Een stroomdraad of meerdere spoelen achter elkaar in de weg creëren een elektromagnetisch veld dat door een spoel onder de auto wordt opgevangen.

Vorig artikelNMBS-website: naam opgeven, anders geen prijs
Volgend artikelRomney’s “Mappen vol vrouwen” lokt ook op Amazon spottende reacties uit
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.