Toshiba Satellite Z930 Ultrabook laptop review

Lichte, platte en snelle Ultrabook van Toshiba

1
De nieuwe Z930 Ultrabook van Toshiba gebruikt hetzelfde chassis als de eerder dit jaar geïntroduceerde Z830, maar heeft intern de nieuwste Intel “Ivy Bridge” chipset. Dat zou de prestaties ten goede moeten komen. Wij zochten uit of dit klopt.

De Toshiba Z930 Ultrabook wordt in twee uitvoeringen verkocht: Satellite voor de consumentenmarkt en Portégé voor de bedrijvenmarkt. De Portégé-uitvoering is iets duurder en heeft wat meer opties, zoals de mogelijkheid om er een 3G-module in te plaatsen.

Wij testten de consumentenversie Satellite Z930. Zoals we in de inleiding al schreven, behoudt deze nieuwe Toshiba Ultrabook het chassis van zijn een jaar geleden geïntroduceerde voorganger Z830.

Daardoor is dit een van de lichtste en dunste Ultrabooks die je kunt kopen. (Tussen haakjes: “Ultrabook” is een merknaam van Intel die fabrikanten alleen mogen gebruiken voor lichte en dunne laptops die aan specifieke technische voorwaarden voldoen.) De Satellite Z930 weegt slechts 1,12 kg, nauwelijks méér dan de 11-inch AirBook van Apple en iets zwaarder dan de 13-inch Apple AirBook.

Toshiba Satellite Z930
Toshiba Satellite Z930

Deze Ultrabook is wel iets dikker dan een AirBook: 8,3 mm vooraan en 15,9 mm achteraan. Maar dat is nog altijd ruim binnen de maximale specificatie die Intel voorschrijft voor dit type laptops, namelijk 20 mm.

 
Uitrusting

De sterke magnesiumlegering van het chassis kan tegen een stootje, al blijft een Ultrabook natuurlijk wel kwetsbaarder dan een gewone laptop.  Een dunne, maar stevige stootrand rond het 13,3-inch LED-scherm zorgt voor extra bescherming. Het LED-verlichte toetsenbord is trouwens morsbestendig.

Het scherm heeft een HD Ready-resolutie van 1366 x 768 pixels en wordt aangedreven door een Intel HD Graphics 4000 GPU (videochip) die beter presteert dan de HD Graphics 3000 in de Z830.  De vorige versie haalde bijvoorbeeld een  3DMark 2006 score van 4560 punten. Bij de Z930 stijgt die score tot 5785 punten. Ter vergelijking: een MacBook Air 13-inch haalt in diezelfde test 4516 punten.

In plaats van een klassieke harde schijf wordt een 128 GB solid-state disc (ssd) van Toshiba zelf gebruikt voor opslag. Een van de zwakke punten van de Z830 was de zwak presterende ssd. De ssd in de Satellite Z930 presteert een stuk sneller, ook bij het verwerken van niet-comprimeerbare data waar de vorige versie vooral problemen mee had.

Niet alle Ultrabooks hebben nog een vaste Ethernet-poort, maar de Z930 heeft die gelukkig wel. Naast een hdmi- zit er nu ook een vaste vga-aansluiting in, terwijl je bij de Z830 een verloopstekker nodig had om een vga-scherm aan te kunnen sluiten. Eveneens nieuw is een USB 3.0-poort.

De accu is zoals bij de meeste Ultrabooks niet verwisselbaar.

 
Prestaties

De 1,7 GHz Intel Core i5-3317U CPU van de nieuwste “Ivy Bridge” generatie zorgt in combinatie met een snellere videochip en ssd voor veel betere prestaties. De Z830 haalde een DiskIdee prestatiescore van 52/100. De Z930 haalt een prestatiescore van 63/100, wat van het beste is dat we al bij een Ultrabook hebben gezien. Dat zijn ook prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een Apple MacBook Pro en heel wat hoger dan die van een MacBook Air.

De DiskIdee prestatiescore is een gewogen gemiddelde van een reeks benchmarks, waarmee we je verder niet willen vervelen. Enkele individuele testcijfers willen we toch vermelden: een erg goede PC Mark 7 Score van 5256 punten, een Windows Experience Index van 5,9 en een Futuremark Peacekeeper webscore van 1663 punten. De 3DMark 2006 score hebben we hierboven al gegeven.Toshiba Satellit Z930

In de Peacekeeper batterijtest houdt de Z930 het 170 minuten uit. In de praktijk zul je bij gewoon gebruik de batterij om de vier à vijf uur moeten herladen. Maximaal kan je 8 uur uit de batterij persen als je alle verbindingen uitschakelt. Toshiba zegt dat zijn nieuwe accutechnologie ervoor zorgt dat de batterij van de Z930 langer leeft en vaker kan worden opgeladen dan een standaard accu. De fabrikant maakt zich sterk dat de accuwerkduur goed blijft gedurende de hele levensduur van de laptop. Dat hebben we uiteraard niet kunnen testen, we vermelden het voor wat het waard is.

Conclusie
De Toshiba Satellite Z930 Ultrabook ziet er hetzelfde uit als zijn voorganger de Z830, maar is technisch van een heel ander en vooral veel beter kaliber. Dit is een van de betere Ultrabooks die je momenteel kunt kopen en het is niet eens de duurste. Wel blijven Ultrabooks op zich heel dure laptops, dus of ze in deze tijden van crisis veel mensen zullen kunnen overtuigen is een heel ander verhaal…
Adviesprijs
€ 999. Portégé Z930: €1130.
Foto van Toshiba
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.