Aldi Medion Akoya MD 99070 (E6232) preview

Eerste laptop met Windows 8 bij Aldi België

0
Minder dan één week na de introductie van Windows 8, kan je bij Aldi België al een laptop kopen met dit nieuwe besturingssysteem. Vanaf woensdag 31 oktober 2012 kan je er voor 499 euro de Medion Akoya MD 99070 (E6232) kopen. Een preview.

De bij Aldi aangeboden Medion Akoya MD 99070 (E6232) heeft een 39,6 cm (15,6 duim) led-backlight breedbeeldscherm met een HD-ready resolutie van 1366 x 768 pixels. Het is mat, zodat je minder last hebt van hinderlijke reflecties. De laptop zelf meet 38 x 26 x 2,9 – 3,0 cm. Dit formaat wordt vaak gekozen als compromis tussen de grotere maar ook zwaardere desktopvervangers en de veel lichtere netbooks of ultrabooks die dan weer een kleiner scherm hebben.

Medion Akoya MD 99070 (E6232) bij Aldi België
Medion Akoya MD 99070 (E6232) bij Aldi België

Wel is het vreemd dat Medion voor deze laptop een gewicht van 2,8 Kg opgeeft, terwijl andere Medion laptops in een zelfde behuizing slechts 2,6 Kg wegen. Dat valt des te meer op omdat er in deze Akoya MD 99070 een lichtere batterij zit (6 cellen in de plaats van 8) wat trouwens een eerste puntje van kritiek is op dit model, want dat gaat uiteraard ten koste van de autonomie.

 
De Processor

Medion monteerde een Intel Core i3-3110M-processor in de Akoya MD 99070. Het is een processor met twee kernen die werken aan een vaste snelheid van 2,4 GHz, want de Turbo Boost functie is niet voorzien op deze CPU. De Intel Hyper-Threading-Technologie is wel aanwezig, zodat deze processor toch vier taken tegelijkertijd aankan.

De nieuwe Intel Core i3 3110M processor
De nieuwe Intel Core i3 3110M processor

De Intel Core i3-3110M is een recente processor uit Intels derde generatie processoren (Ivy Bridge), maar het is wel het absolute instapmodel van de reeks. Een PDF bestand met de technische gegevens van deze processor vind je hier (bron: Intel).

 
Grafisch

De Medion Akoya MD 99070 (E6232) heeft geen eigen grafische kaart. Hij is dan ook volledig aangewezen op de grafische component van de Intel Core i3-3110M-CPU. Die is gelukkig van het type HD Graphics 4000, de fel verbeterde versie van de oorspronkelijke HD Graphics. Deze GPU mag je gerust plaatsen tussen de Mid-range “echte” grafische kaarten. Voor office-toepassingen en film volstaat hij ruimschoots, zelfs spelletjes zolang je die niet op maximum detail instelt. Voor echt zware grafische toepassingen zal je geduld moet oefenen.

De CPU mag dan al een ingebouwde HD Graphics 4000 hebben, een grafisch geheugen ontbreekt. De GPU zal dan ook een (min of meer belangrijk) deel van het werkgeheugen opeisen. Toch stak Medion slechts 4 GB DDR3 SDRAM in deze laptop. Net voldoende, dus zeker niet groot, riant of welk soortgelijk predicaat de reclameboys dan ook bedachten.

Het grote touchpad moet het aanvoelen van Windows 8 in de hand werken
Het grote touchpad moet het aanvoelen van Windows 8 in de hand werken
 
Opslag

Als we het werkgeheugen maar een “net voldoende” meegeven, geldt dat niet voor de harde schijf van 1 TB. Dat is wél groot, je moet ver zoeken om groter te vinden in een laptop. In de Medion Akoya MD 99070 (E6232) zit ook een Multistandaard dvd-/cd-brander, met dvd-ram- en Dual Layer-ondersteuning. De reclame schrijft hierover: “Connect XL verwisselbaar station. Het optische station kan snel en eenvoudig worden vervangen door een tweede harde schijf”. Die zou verkrijgbaar zijn in de Medion Shop, maar wij vonden die daar toch niet terug.

Het is ook vreemd dat er in de handleiding met geen woord wordt gerept over die mogelijkheid. Mocht je toch behoefte hebben aan meer opslagruimte dan de 1.000 GB van de harde schijf is een snelle externe USB 3.0-schijf misschien toch wel eenvoudiger en universeler. Je kunt ook gebruik maken van enkele SD geheugenkaartjes, want de Medion Akoya MD 99070 (E6232) heeft een ingebouwde kaartlezer.

Zowat alle aansluitingen zijn present
Zowat alle aansluitingen zijn present
 
Aansluitingen en verbindingen

Op het internet geraak je met of zonder draad. Een extern beeldscherm of televisie verbind je met VGA, HDMI of WIDI – als je televisietoestel daar tenminste op voorzien is, anders moet je je een WiDi TV-adapter aanschaffen. Andere toestellen sluit je aan op één van de vier USB-aansluitingen waarvan er twee van het type 3.0 zijn. Ook Bluetooth 4.0 is aanwezig. Met de ingebouwde webcam en microfoon heb je alles bij de hand voor een videogesprek. Kortom: op het gebied van aansluitingen en uitrusting heeft deze laptop veel te bieden. Bovendien is alles volgens de meest recente standaarden.

De meegeleverde software
De meegeleverde software
 
Software

Naar aloude gewoonte levert Medion weer een karrevracht software mee. Van Microsoft krijg je Windows 8 (lees onze test hier) – er staat nergens vermeld of het de 32-bit dan wel de 64-bit versie is, wij gaan uit van dat laatste –, Windows Essentials en Office 2010.

Bij dat laatste lees je in de reclame: “BONUS! Krijg de volgende versie van Office. Meer informatie op Office.com/offer”. Het werkwoord “krijgen” doet je misschien denken aan een gratis geschenk, maar zo vrijgevig is Medion nu ook weer niet. Op de laptop is Office 2010 Starter geïnstalleerd, een niet in tijd beperkte versie van Office 2010 maar met beduidend minder functies. Wil je upgraden naar de volledige versie van Office 2010 dan moet je betalen. Hoeveel precies hangt af van de versie die je wenst, maar de minimumprijs is 109 euro. Pas dan treed de Bonus in werking: bij het verschijnen van Office 2013 mag je gratis upgraden.

Voor de eerste maal met Windows 8!
Voor de eerste maal met Windows 8!

In het softwarepakket vind je verder van Cyberlink: PowerDirector, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector, YouCam en Power2Go. In het zogenaamde Medion MediaPack zitten Burning Studio 2, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Grote verrassing: de 90 dagen proefversie van Kaspersky anti-virus ontbreekt. Deze werd vervangen door Windows Defender. In Windows 7 had die alleen anti-spyware- en anti-malwarefunctie, geen anti-virus. Daarvoor diende je beroep te doen op Microsoft Security Essentials. De nieuwe Windows Defender die in Windows 8 zit, combineert in feite de oude Windows Defender en Microsoft Security Essentials.

Conclusie
Dank zij de modernste componenten en ondersteund door de meest recente software zal de Medion Akoya MD 99070 (E6232) zijn mannetje wel staan. De gevraagde 499 euro is mooi, maar niet uitzonderlijk voor deze instap-computer. Met zijn ruime harde schijf is hij geschikt voor dagelijks gebruik en wanneer topprestaties niet essentieel zijn. De blikvanger in de reclame is natuurlijk het besturingssysteem Windows 8, maar staar je hier niet blind op, alle volgende computers zullen hier ook mee uitgerust zijn!

Overweeg je de aankoop en wil je eerst eens rustig de handleiding doornemen: je vindt ze hier.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99070 (E6232) vind je hier.

Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën België, Distributeurs
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.