Robotten en drones vormen een slim multirobotsysteem

0
Een zwerm van zelf assemblerende robotten op de grond die communiceren via gekleurde LED-lampjes met een overvliegende drone werken samen om obstakels te overwinnen en lastige opdrachten aan te pakken.

Spatially Targeted Communication and Self-Assembly” is een onderzoek van de Université libre de Bruxelles en het Portugese Instituto Universitario de Lisboa. De onderzoekers gebruiken ruimtelijk gerichte communicatie om vliegende robotten te laten samenwerken met grondrobotten die zich zelfstandig kunnen samenvoegen tot grotere eenheden. Het voordeel van deze werkwijze is dat de grondrobotten taken kunnen uitvoeren die te moeilijk zijn voor een enkele robot.

Spatially Targeted Communication and Self-Assembly

Spatially Targeted Communication and Self-Assembly (© ; licentie: )

Het onderzoek van de wetenschappers focust op de communicatie tussen de vliegende robot en de zwerm robotten op de grond. Hun methode vereist geen speciale hardware. Ze gebruiken enkel standaard LED-lampjes en camera. De overvliegende AR.Drone (lees onze test) communiceert met de verschillende grondrobotten enkel via visuele feedback met behulp van een reeks van knipperende, gekleurde LED-lampjes.

Omdat de sensors van de grondrobotten niet ver kunnen zien, vertrouwen ze op de quadricopter om de situatie rond hen te verkennen. Zo kan de drone bijvoorbeeld berekenen hoe steil een helling is en hoeveel robots er nodig zijn om het obstakel te overwinnen. Vervolgens geeft hij de instructie door aan de zwerm grondrobotten en maakt een selectie door middel van visuele communicatie met de LED-lampjes.

Dat de onderzoekers geloven dat het systeem ook inzetbaar kan zijn in onze dagelijkse leefwereld, tonen ze op het einde van de video met de hulp van een paar zakjes chips en een couch potato.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.