Nieuw robotontwerp laat rolstoel treden beklimmen

0
94
Japanse ingenieurs hebben een robotrolstoel ontworpen die aan de hand van sensoren die gegevens verzamelen over de ondergrond beslist om te rijden of te ‘stappen’.

De RT-Mover P-type robot die het Chiba Institute of Technology ontwierp geeft een rolstoelgebruiker meer bewegingsvrijheid. Alles wat de rolstoelrijder moet doen is met een joystick in de gewenste richting wijzen en de robo-rolstoel becijfert wat te doen. Sensoren op de wielpoten detecteren de afstand tot nabijgelegen obstakels en bepalen hun grootte.

RT-Mover P-type rolstoelrobot

RT-Mover P-type rolstoelrobot (© ; licentie: )


Op oneffen terrein zorgt de robot er ook voor dat het zitvlak horizontaal blijft. De robotrolstoel kan zijn wielen ook op één lijn plaatsen. Met extra stabilisatoren links en rechts kan de rijder de stoel op die manier in een korte cirkel laten draaien. Dit maakt het gemakkelijk om te keren zelfs in een nauwe ruimte. Een video toont de werking van de robotrolstoel:

Vorig artikelSnellere draadloze netwerken dankzij nieuwe 802.11ac-technologie
Volgend artikelNuance vernieuwt software voor spraakherkenning
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.