Blogger beschuldigt Duitse Minister van Onderwijs van 32-jaar oud plagiaat

0
71
De Duitse minister van onderwijs ligt onder vuur nu ze door een anonieme blogger ervan beschuldigd wordt in haar proefschrift van 32 jaar geleden plagiaat te hebben gepleegd. Maar plagiaat lijkt ons in dit geval toch iets te kort door de bocht…

Op de blogsite “schavanplag” worden 92 voorbeelden van plagiaat gedocumenteerd die Annette Schavan, momenteel onderwijsminister in het kabinet van Angela Merkel, gepleegd zou hebben in het proefschrift Person und Gewissen. Studien zu Voraussetzungen, Notwendigkeit und Erfordernissen heutiger Gewissensbildung dat ze in 1980, nu 32 jaar geleden, schreef aan de universiteit van Düsseldorf. Op 92 van de 326 pagina’s (zonder de inhouds- en bibliografiepagina’s te tellen) zou de bron van citaten niet of niet toereikend genoeg worden vermeld. De universiteit heeft een intern onderzoek gestart.

Proefschrift Annette Schavan (c) dpa - Bildfunk+++

Proefschrift Annette Schavan (c) dpa – Bildfunk+++ (© ; licentie: )

De zaak doet denken aan het plagiaatschandaal uit 2011 toen Karl-Theodor zu Guttenberg, de minister van defensie, aftrad toen bleek dat hij plagiaat had gepleegd in delen van zijn doctoraatsthesis. Deze gevallen tonen hoe bloggers met veel tijd om handen dergelijke zaken kunnen bovenspitten dankzij hedendaagse technologie zoals internet, Google Books, etc.

Een bedenking is wel dat 32 jaar geleden er nog heel andere regels golden dan nu. De vermeende vorm van plagiaat lijkt bij Annette Schavan immers minder erg dan bij de voormalige defensieminister. Het gaat hier meer om niet correct citeren – een tweedehands bron gebruiken en doen alsof je de primaire bron hebt gelezen – dan om echt plagiaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al laten weten het “volste vertrouwen” te hebben in haar minister.

Vorig artikelArchos Android ICS tablet met innovatieve toetsenbordcover
Volgend artikelVerbeteringen zijn nodig aan nieuwe Vlaamse stemcomputers
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.