Sitecom Wireless Dualband USB WiFi Adapter N750 X6 WLA-6000 review

Dualband WiFi USB-adapter van Sitecom met kantelbare antenne

0
Sitecom introduceert de Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000. Dankzij deze wifi-adapter kan je eenvoudig je desktop-pc of laptop verbinden met een draadloos netwerk. Het apparaatje ondersteunt theoretische doorvoersnelheden tot 450 Mbps op de 5 GHz frequentieband en tot 300 Mbps op de 2,4 GHz frequentieband. Een test!

Sitecom is een bekende fabrikant van allerhande multimedia- en netwerkapparatuur. Het bedrijf richt zich op particulieren en kleine bedrijven. Tot het gamma behoren mediaspelers, kaartlezers, NAS-servers, routers, switches, HomePlugs, etcetera.

 
In de doos

De verpakking van de Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 bevat naast de adapter zelf ook nog een cd-rom met driver en een handleiding. De handleiding is erg duidelijk en tevens uitgevoerd in het Nederlands.

Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000
Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000
 
Design

De Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 is uitgevoerd in twee tinten bruin. Hoewel de Nederlandse fabrikant het apparaatje ook geschikt acht voor laptops, vinden wij het hiervoor nogal groot. De adapter meet ongeveer 10 x 3 cm (L x B) en weegt 30 gram.

De externe antenne is uitklapbaar om de draadloze prestaties te verbeteren. Net boven de externe antenne zien we een statuslampje. Op de linkerzijde zien we een kleine OPS (One Push Set-up)-knop waarmee je snel en eenvoudig een veilige verbinding mee tot stand kan brengen.

Installatie van de Sitecom WLA-6000
Installatie van de Sitecom WLA-6000
 
Technisch

Dankzij twee geïntegreerde antennes en een uitklapbare, externe antenne kan de fabrikant naar eigen zeggen een optimaal bereik garanderen. Bovendien kan je via een druk op de OPS-knop een veilige verbinding opbouwen met je router. De adapter is prima geschikt voor gebruik met de Sitecom X5- en X6-(modem) routers, maar uiteraard is hij ook compatibel met wifi-routers van andere merken zoals Cisco, D-Link, etcetera.

De Sitecom WLA-6000 is 802.11a/b/g/n compatibel en kan theoretische doorvoersnelheden aan tot 300 Mbps op de 2,4 GHz frequentieband en 450 Mbps op de 5 GHz frequentieband. Uiteraard ondersteunt deze adapter de WPA en WPA2 beveiligingsprotocollen. Om compatibiliteitsredenen wordt ook 64, 128-WEP (Wireless Equivalent Privacy) nog ondersteund. Toch wordt het, volgens ons, stilaan tijd om de totaal achterhaalde en onveilige WEP-encryptie achter ons te laten.

De adapter is compatibel met Windows 7, Vista, XP en Windows 2000. Daarnaast is het product ook geschikt voor gebruik met Apple Mac OS 10.X en later. Als je gebruik wil maken van de 5 GHz frequentieband, moet je router dit natuurlijk ook ondersteunen!

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de adapter niet plug&play compatibel onder Windows 7
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de adapter niet plug&play compatibel onder Windows 7
 
Installatie

De prestaties van de Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 testen we met behulp van een Cisco Linksys E4200 router en Ixia Qcheck. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de adapter niet plug&play compatibel onder Windows 7. Je moet dus manueel de driver installeren vanaf de meegeleverde cd-rom voordat je de adapter inplugt.

Tijdens de installatie krijg je de kans om alleen de driver of het complete pakket met Sitecom WLAN Utility te installeren. Deze tool geeft onder andere de status weer van het draadloze netwerk waarmee de adapter verbonden is. Ten behoeve van onze test kiezen we voor de complete installatie. Vervolgens pluggen we de Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 in. Gelukkig wordt het apparaat nu wel direct herkend en geïnstalleerd door Windows.

De wifi-prestaties hebben we gemeten tussen twee eindpunten met behulp van Ixia Qcheck
De wifi-prestaties hebben we gemeten tussen twee eindpunten met behulp van Ixia Qcheck
 
Prestaties

De wifi-prestaties hebben we gemeten tussen twee eindpunten met behulp van Ixia Qcheck. Hiertoe verbonden we één pc (eindpunt 1) draadloos met de Linksys E4200 router met behulp van de Sitecom WLA-6000 adapter. Het andere testsysteem (eindpunt 2) verbonden we met een Gigabit LAN-poort op de Linksys E4200 router. In onze werkkamer maten we op ongeveer zes meter afstand van de router en met een muur ertussen een gemiddelde doorvoersnelheid van 69,53 Mbps op de 2,4 GHz-band.

In dezelfde opstelling, maar dan op de 5 GHz-band maten we een gemiddelde doorvoersnelheid van 90,83 Mbps. De signaalsterkte was in beide gevallen goed en het maakte tijdens onze test geen verschil of we de externe antenne in- of uitklapten. Opgelet, de metingen werden uitgevoerd in een real-life testopstelling en dus niet in een labomgeving waar hogere snelheden mogelijk zijn!

 
Beschikbaarheid

De Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 wisselt van eigenaar voor 59,99 euro, inclusief BTW. De fabrikant biedt 10 jaar garantie op het product. Hiervoor moet je de adapter wel binnen drie weken na aanschaf registreren bij Sitecom.

Conclusie
Hoewel de Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 goed presteert, zijn we niet helemaal overtuigd. Daarvoor is het apparaat nogal groot uitgevallen. Volgens ons is de adapter daardoor niet echt geschikt voor gebruik met laptops. Voor desktops is de adapter echter prima geschikt en eenvoudig in gebruik.
Adviesprijs
€ 59,99
Foto van Sitecom
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.