Elektronisch afval al fietsend recycleren

0
48
Esource is een door een fiets aan gedreven machine waarmee koperbedrading uit e-waste op een milieuvriendelijkere manier gerecycleerd kan worden in ontwikkelingslanden.

We staan er weinig of niet bij stil, maar onze hang naar gadgets creëert een enorme hoop elektronisch afval. Zeventig percent van het Europese elektronische afval wordt naar ontwikkelingslanden verscheept, waar het op de meest milieuonvriendelijke manier wordt gerecycleerd.

Esource

Esource (© ; licentie: )

Vaak gebeurt de recyclage van het elektronische afval in open lucht in zeer slechte arbeidsomstandigheden op grote stortplaatsen. Kinderen verbranden er de isolerende omhulling van de bedrading van elektronica om het waardevolle koper te winnen, waarbij ze de vrijgekomen toxische stoffen inademen.

Toen Hal Watts, een Brit die studeert aan het Royal College of Art in Londen, de arbeidsomstandigheden zag op de Agbogbloshie stortplaats in de buurt van de Ghanese hoofdstad Accra, kreeg hij het idee voor de Esource recyclage-oplossing. Watts begreep dat hij een systeem moest ontwerpen dat weinig infrastructuur vergt en zo goedkoop mogelijk geproduceerd kan worden.

De Esource machine bestaat uit twee onderdelen: een versnipperaar en een sorteereenheid. Aangedreven door de fiets worden de kabels tot kleine delen versnipperd. Vervolgens wordt het koper gescheiden in de sorteereenheid op een wijze vergelijkbaar met het zeven van goud. De oplossing is niet alleen vriendelijker voor milieu en gezondheid, voordeel is ook dat de onverbrande koper tot twintig percent meer opbrengt dan de verbrande.

Watts ontwierp de Esource zo dat de gebruikte materialen allemaal verkrijgbaar zijn in de lokale werkplaatsen. Volgens de ingenieur kan zijn recyclagemachine gebouwd worden voor ongeveer 120 dollar.

Vorig artikelMicrosoft toetsenbord om comfortabel te werken met Windows 8
Volgend artikelMedion pakt bij Aldi Nederland uit met een ultrabook
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.