Minidrukkerij voor kleine bedrijven aan een schappelijke prijs

2
Inkjetprinters en multifunctionals leveren tegenwoordig kwalitatieve afdrukken aan een behoorlijke snelheid en lage paginakostprijs. Inkjet-technologie is dan ook de ideale oplossing voor kleine bedrijven. De Brother MFC-J6510DW inkjetmultifunctional kan ook afdrukken, kopiëren, scannen en faxen tot A3-formaat. De ideale mfp voor jouw kantoor? We zochten het uit.

Brother werd opgericht in 1934 in de Japanse stad Nagoya. Ondertussen is Brother uitgegroeid tot een wereldwijd vertakt concern met 17 productiebedrijven en verkoopskantoren in 36 landen. Het bedrijf heeft ook een breed gamma printers en multifunctionals. Wij testten de nieuwe Brother MFC-J6510DW inkjet multifunctional die bedoeld is voor kleine bedrijven.

 
In de doos

In de omvangrijke doos vinden we naast de Brother MFC-J6510DW zelf ook nog vier starter inktcartridges (LC-1240), een stroomkabel, een telefoonsnoer, een A3-papier proefverpakking, een cd-rom, een beknopte gebruiksaanwijzing en een installatiegids. De documentatie is tevens uitgevoerd in het Nederlands.brother mfc j6510dw

 
Design

Hoewel Brother de MFC-J6510DW positioneert als professionele A3-kleureninkjet multifunctional werd het toestel voorzien van een modern, zwart design. Qua design overtroeft Brother dus probleemloos de eerder besproken Epson WorkForce Pro WP-4015DN inkjetprinter.

Op de bovenzijde vinden we een glanzend zwart deksel dat toegang geeft tot de A3 Automatic Document Feeder (ADF). Onder de ADF vinden we de glasplaat van de vlakbedscanner.

Het bedieningspaneel op de schuin aflopende voorzijde is zeer compleet en biedt o.a. plaats aan acht snelkiestoetsen waarmee je met behulp van de shift-toets 16 nummers in kan onderbrengen. Het grafische LCD-scherm van 8,3 cm is erg helder en duidelijk. Je kunt dit scherm kantelen voor een betere zichtbaarheid.

Verder zien we net boven de papieruitvoerlade een PictBridge compatibele USB-poort en een MS / MS Duo / SD-kaartlezer. Tot slot biedt de uitschuifbare papierlade plaats aan 250 vellen standaardpapier.

Deze inkjet multifunctional weegt 15,6 kg en meet 540 x 489 x 257 mm.

 
Technische kenmerken

De Brother MFC-J6510DW is een kleureninkjet multifunctional waarmee je kan printen, scannen, kopiëren en faxen. Afdrukken kan het toestel automatisch dubbelzijdig tot A3-formaat. De afdruksnelheid bedraagt volgens Brother 35 ppm in mono en 27 ppm in kleur. De fabrikant geeft ook de afdruksnelheid op aan de hand van de ISO/IEC 24734 norm op: 12 ppm in mono en 10 ppm in kleur.

Brother MFCJ6510DW install Connection

Brother MFCJ6510DW install Connection (© ; licentie: )

De afdrukresolutie bedraagt 1200 x 6000 dpi en het toestel kan tevens enkelzijdig, randloos printen. De minimale druppelgrootte ligt vast op 1,5 pl.

Om een goede en snelle werking te garanderen, werd het toestel voorzien van een 192 MHz RISC processor en 64 MB RAM. De MFC-J6510DW is netwerkklaar (bekabeld 10/100 Base-TX Ethernet en draadloos 802.11 b/g/n) en kan ook worden aangesloten via de USB 2.0 poort.

De Automatic Document Feeder (ADF) heeft een capaciteit van 35 vellen en scannen doet apparaat met een resolutie tot 2400 dpi (optisch).

De MFC-J6510DW is beheerbaar via een webbrowser en ondersteunt afdrukken vanaf mobiele apparaten via de gratis iPrint&Scan app. Voor de volledige specificaties verwijzen we je naar de website van Brother.

 
Ingebruikname

We pakken de Brother MFC-J6510DW uit en kiezen een geschikte plaats voor deze kanjer. Voordat we het toestel inschakelen, verwijderen we eerst alle transportbeveiligingen, zoals plastic tapes en folies. Vervolgens plaatsen we standaard A4-papier in de papierlade en sluiten we het net- en telefoonsnoer aan.

Brother levert vier startercartridges mee die over een capaciteit van ongeveer 65 % van nieuwe vervangingscartridges beschikken. Deze cartridges moet je installeren bij ingebruikname van het toestel. We schakelen hiervoor de machine in en zien op het LCD-scherm de boodschap ‘Geen inktpatroon’. Achtereenvolgens openen we de klep van de inktcartridges en verwijderen de oranje bescherming. Gooi deze beschermcover niet weg, maar plaats deze onder het scannerdeksel in de daarvoor voorziene houder. Je hoeft de cartridges niet te schudden en kan deze meteen in de overeenkomstige slede in het toestel schuiven. Als alle cartridges geplaatst zijn, sluiten we de klep.

De machine zal nu het inktbuizensysteem voorbereiden op het afdrukken. Dit proces neemt ongeveer vier minuten in beslag en mag niet onderbroken worden. Als de voorbereidingen zijn voltooid, wordt op het LCD-scherm ‘Papier instellen’ en ‘druk op Start’ weergegeven. We drukken op de groene knop Colour Start. De machine drukt nu een pagina af waarmee je de afdrukkwaliteit kan controleren. We bevestigen de goede afdrukkwaliteit met een druk op ‘1’ (ja). Tot slot voeren we nog allerlei instellingen zoals de taal en datum & tijd in.

 
Installatie

We installeren de software voor de Brother MFC-J6510DW op een Windows 7 Ultimate 64-bit testsysteem. Hiertoe voeren we niet de meegeleverde cd-rom uit, maar downloaden de laatste nieuwe software van de Brother website. Het complete pakket met drivers en software is (op het moment van schrijven) 134,22 MB groot.

Brother MFCJ6510D Web Status

Brother MFCJ6510D Web Status (© ; licentie: )

Eenmaal de download klaar is, voeren we het bestand uit en selecteren ‘dut’ als taal. Een gebruiksvriendelijke wizard start vervolgens op. We gaan akkoord met de licentieovereenkomst en kiezen in een volgende stap voor een ‘netwerkverbinding via kabel (Ethernet)’ en vinken ook ‘Installeren op maat’ aan. De wizard geeft een bericht weer dat je tijdens de installatie mogelijk een waarschuwing van je antivirussoftware krijgt. Vervolgens kiezen we de doellocatie waar de bestanden geïnstalleerd mogen worden en klikken op ‘Volgende’. We gaan akkoord met de programmamap en klikken wederom op ‘Volgende’.

Nu verschijnt een belangrijk venster waarin we de gewenste functies kunnen selecteren die geïnstalleerd moeten worden. Standaard is alles geselecteerd en dit laten we ongewijzigd. De wizard biedt tevens de kans om je pc als ‘Scan naar’ knop te registeren, zodat je via de MFC-J6510DW meteen naar je pc kan scannen. Als naam voor de ‘Scan naar’ knop kiest Brother standaard voor de pc-naam. Bovendien kan je een pin-code toekennen als beveiligingsmaatregel. We behouden de pc-naam en gebruiken geen pin-code.

Natuurlijk moeten we de multifunctional nog zoeken op ons netwerk en dat doet de wizard in de volgende stap! Je kan het apparaat selecteren uit een lijst, zoeken op ip-adres en aan de hand van de knooppuntnaam. We kiezen voor selectie uit een lijst en klikken op ‘Volgende’. Ons apparaat wordt meteen gevonden. We duiden het aan in de lijst en klikken opnieuw op ‘Volgende’.

De wizard voert nu alle vereiste installatiebewerkingen uit. Halverwege de installatie bevestigen we het Windows beveiligingsbericht en geven aan dat we software van Brother altijd vertrouwen. Voor de PC-fax functionaliteit doen we precies hetzelfde. Voorts geeft de wizard nog een snelkoppeling weer naar de handleidingen op het internet en wordt gevraagd om je apparaat te registreren bij Brother. Het daaropvolgende venster biedt je de kans om de installatie te voltooien en de printer als standaard in te stellen.

Tot slot vraagt de wizard om je pc opnieuw op te starten. Wanneer het systeem opnieuw is opgestart, vraagt de software of je firmware-updates wil ontvangen voor je Brother-machine. Uiteraard gaan we hiermee akkoord. Bovendien vraagt de fabrikant of je wil deelnemen aan het ‘Brother Products Research & Support Program’ waarbij anonieme gebruikersgegevens worden verzameld. Of je hiermee instemt of niet is een persoonlijke keuze. Ten behoeve van onze test gaan we niet akkoord.

 
Print & Scan app

Dankzij de gratis iPrint&Scan app van Brother kan je JPEG-foto’s, webpagina’s, e-mail (alleen Gmail) en PDF-, Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden afdrukken vanaf mobiele Apple iOS-, Google Android- en Windows Phone 7-apparaten. Voor afdrukken en scannen is een geheugenkaart noodzakelijk. Bovendien kan je ook foto’s en documenten direct scannen vanaf je multifunctionele Brother-printer naar je smartphone / tablet. Voor onze test maken we gebruik van een Samsung Galaxy SII met Android 2.3.3. We downloaden en installeren de Brother iPrint&Scan app via Google Play. De App is 3,6 MB groot en vraagt om machtigingen voor netwerkcommunicatie, je persoonlijke gegevens lezen en schrijven, opslag, systeemhulpprogramma’s en om je lijst met accounts op te halen. De app zoekt bovendien automatisch naar compatibele apparaten op je draadloze netwerk.

Brother print app Android Menu

Brother print app Android Menu (© ; licentie: )

Brother iPrint&Scan vond meteen onze twee Brother-printers (een MFC-J6510DW en een HL-5350DN). Een foto afdrukken vanaf de galerij is een fluitje van een cent. Daarnaast kan je via de instellingen ook aangeven naar welke printer je wil afdrukken, op welk formaat je wil afdrukken, wat voor papier je gebruikt en het aantal pagina’s.

Bij het afdrukken van een PDF-bestand stelden we evenwel vast dat de app niet alle elementen uit de PDF-afdrukt. Ook op een Excel-bestand bleek de app zich te verslikken. We kregen volgende melding te zien: ‘Documentgrootte fout / Bestand is te groot. U kunt voor dit type bestand een bestand afdrukken van minder dan 20 pagina’s’. Een eenvoudig Word-document vormde geen enkel probleem.

Via de ingebedde browser kan de app ook snel en eenvoudig webpagina’s afdrukken. Tijdens onze test functioneerde deze feature met wisselend succes. Niet alle webpagina’s konden correct worden afgedrukt. Vooral bij mobiele versies van webpagina’s zoals bijvoorbeeld DiskIdee liep het mis.

Voor het afdrukken van Google Gmail berichten moeten we alleen ons wachtwoord nog invullen om toegang te krijgen. Vanuit sommige applicaties kan je bovendien rechtstreeks afdrukken naar je Brother multifunctional!

Via de iPrint&Scan app kan je uiteraard ook scannen. We plaatsen een document in de ADF van de Brother MFC-J6510DW en kiezen in de app voor ‘Scannen’. Je kan de documentgrootte en het type scan eenvoudig wijzigen via de instellingen. Om te bevestigen, drukken we op de knop ‘Scannen’. We krijgen echter een foutboodschap te zien: ‘Kan niet verbinden / Zet het apparaat aan indien het uitstaat. Zorg ervoor dat alle WiFi-instellingen correct zijn’. Vreemd, want in de Brother iPrint&Scan handleiding staat exact het aansluitschema dat wij gebruiken: het Google Android-toestel draadloos via een wifi-router verbonden en de multifunctional via een bekabelde netwerkverbinding. Bovendien zien we in de instellingen bij ‘scanner’ wel het juiste apparaat staan: MFC-J6510DW.

De Brother iPrint&Scan app is dus erg compleet en veelzijdig, maar werkt niet foutloos. De app heeft erg veel potentieel, maar moet dus nog wel (sterk) verbeterd worden.

 
Webinterface

De webinterface van de Brother MFC-J6510DW is erg overzichtelijk. Op de startpagina krijg je meteen een duidelijk overzicht van het apparaat en de inktniveaus.

Het statusoverzicht is onderverdeeld in verschillende tabbladen die onder andere de serienummer, firmwareversie en het aantal afgedrukte pagina’s weergeven. Bovendien kan je hier ook enkele eenvoudige instellingen zoals slaapstand, volumeniveaus en datum & tijd wijzigen. Wanneer je inlogt als beheerder krijg je naast de algemene statuspagina ook toegang tot een reeks extra tabbladen: ‘Adres’, ‘Fax’, ‘Afdrukken’, ‘Scannen’, ‘Beheerder’ en ‘Netwerk’.

Brother MFCJ6510D Firmware update

Brother MFCJ6510D Firmware update (© ; licentie: )

Via het tabblad ‘Adres’ kan je nummers en namen toekennen aan de snelkiestoetsen. Op het tabblad ‘Fax’ kan je alle noodzakelijke faxinstellingen invoeren. Via het tabblad ‘Afdrukken’ kan je dan weer eenvoudigweg aangeven wat voor papier je gebruikt in de papierlade van de MFC-J6510DW. ‘Scannen’ biedt je de kans om de standaard scaninstellingen te wijzigen en profielen aan te maken voor scannen naar FTP. Scannen naar FTP werkt overigens prima in combinatie met een Synology NAS waarop een FTP-server draait. Via een profiel kan je bijvoorbeeld aangeven op welke share de scans opgeslagen moeten worden. We gebruiken deze functie al geruime tijd en zijn er zeer tevreden over.

Via het tabblad ‘Beheerder’ kan je allerlei algemene instellingen wijzigen zoals het wachtwoord van de machine, de tellerstanden, etcetera. Tot slot kan je de netwerkinstellingen van de MFC-J6510DW wijzigen via het tabblad ‘Netwerk’.

 
Prestaties

Om de performance van de Brother MFC-J6510DW te beoordelen, hebben we verschillende snelheidsmetingen uitgevoerd. Bij het afdrukken van een standaard, zakelijke brief met zwart-wit logo behaalde de MFC-J6510DW een gemiddelde snelheid van 10 pagina’s per minuut op standaard A4-papier.

Brother MFCJ6510D Winstall Scan To

Brother MFCJ6510D Winstall Scan To (© ; licentie: )

Een foto op 10 x 15 formaat afdrukken nam 11,84 seconden in beslag vanaf het moment dat de afdruktaak werd gegeven tot het blad op de printer lag.

Dezelfde foto op een volledige A4-pagina afdrukken nam 21,67 seconden in beslag.

Volgens onze berekeningen betaal je 6 eurocent per afgedrukte pagina (excl. BTW) en dat bij gemiddeld 5 % bedekking en rekening houdend met alle kosten, ook de aanschafkost van de MFC zelf. Voor onze berekening hielden we rekening met de originele XL-cartridges van Brother. De eerder besproken Epson WorkForce Pro WP-4015DN leverde nog goedkopere afdrukken, maar de Brother MFC-J6510DW doet het zeker niet slecht.

De afdrukken zijn zelfs op ‘normale’ afdrukkwaliteit meer dan behoorlijk. Op hoogste kwaliteit zijn de afdrukken nog scherper en mooier, maar dan nemen uiteraard ook het verbruik en de kosten sterk toe. Bovendien verhoogt hiermee de afdruktijd aanzienlijk. Een document op A3-formaat afdrukken nam tijdens onze test ongeveer 41 seconden in beslag. Dubbelzijdig afdrukken op A3-formaat vormde geen enkel probleem tijdens onze test. Ook het rechtstreeks scannen naar een pc werkt prima, zelfs op A3-formaat. Een volledige A3-pagina wordt in 14,31 seconden door de ADF gevoerd.

 
Verbruik

Brother geeft op dat de MFC-J6510DW in werking maximaal 26 watt verbruikt. Dit lijkt te kloppen, want we maten een maximaal verbruik van 25,1 watt tijdens onze test. In standby maten we 6,1 watt terwijl de fabrikant 7,5 watt opgeeft. In slaapstand maten we maximaal 3,3 watt en uitgeschakeld ongeveer 0,8 watt.

Brother MFCJ6510D Web Admin

Brother MFCJ6510D Web Admin (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs van de Brother MFC-J6510DW bedraagt 247,11 euro, exclusief BTW. De standaardgarantie ligt vast op twee jaar on-site. Een zwart inktcartridge voor circa 2400 pagina’s (LC-1280XLBK) kost 30,86 euro, exclusief BTW. De drie XL kleurencartridges goed voor circa 1200 pagina’s kosten respectievelijk 18,86 euro per stuk, exclusief BTW. Daarnaast verkoopt Brother ook standaard inktcartridges met een lagere capaciteit. De prijzen hiervan kan je vinden op de website van Brother.

Conclusie
De Brother MFC-J6510DW is een zeer compleet toestel waarmee (zakelijke) gebruikers desgewenst tot op A3-formaat kunnen afdrukken. De paginakostprijs is met 6 eurocent per pagina (excl. btw) zelfs goedkoper dan veel laserprinters. De afdruksnelheid ligt wel een stuk lager dan de eerder besproken Epson WorkForce Pro WP-4015DN. Het grote voordeel is echter de A3-functionaliteit, want naast A3-pagina’s (dubbelzijdig) afdrukken, kan dit toestel ook scannen en kopiëren op A3-formaat! Een kleine ‘drukkerij’ voor op kantoor dus.
Adviesprijs
€299 inclusief btw. Zwart cartridge: €37,34 (2400 pagina’s). Kleurcartridges: €22,82 (1200 pagina’s; je hebt er drie nodig).
Foto van Brother
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Puike bespreking maar ik mis een blik op de afdrukkwaliteit. Een vorig model van deze printer maakt niet zo fantastische kleurafdrukken. Zelfs op de beste afdrukstand, weet ik uit eigen ervaring. Wist ik gelukkig op voorhand door het lezen van besprekingen. Als mooie kleurafdrukken belangrijk zijn zeker eerst (laten) testen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.