Aldi Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) Multimedia PC preview

Aldi desktop met twee grafische kaarten in CrossFire

15
Vanaf zaterdag 18 augustus 2012 kan je voor net geen 500 euro een desktop kopen bij Aldi België. Deze keer een computer met een AMD processor en met twee grafische kaarten. Hier volgt een overzicht.

Het lijkt wel of Medion sinds mensenheugenis dezelfde kasten gebruikt voor zijn computers. Dat is natuurlijk overdreven, maar ook nu zit de Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) in de traditionele blinkend zwarte kast van 18 x 39 x 39 cm (B x D x H), weegt hij bij benadering 9 kg en heeft hij bovenaan een ligplaats voor een HDDrive2go super speed externe harde schijf van Medion. Traditiegetrouw krijg je er een USB-toetsenbord (AZERTY) en een optische USB muis bij.

Multimedia PC Medion Akoya MD 8370 (P4210 D)
Multimedia PC Medion Akoya MD 8370 (P4210 D)
 
Processor

AMD en Intel proberen elkaar al jaren de loef af te steken op gebied van de best presterende processoren. Momenteel wordt de top 10 van dat lijstje volledig ingevuld door Intel. Met de nieuwe Trinity-reeks probeert AMD het tij te keren. In de Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) steekt een Quad Core A8-5500 processor, een nagelnieuw model uit deze Trinity-reeks. We mogen hier niet “CPU” zeggen, want AMD gebruikt de term APU (Accelerated Processing Unit) voor de combinatie van een CPU plus een grafische eenheid (GPU) in één huis.

Benchmarks en bijbehorende commentaren op hierin gespecialiseerde websites duiden er evenwel op dat het AMD niet echt wil lukken om in de top 10 te geraken. Je kunt over de prestaties van deze AMD A8-5500 woorden als “disappointing” lezen, de website CPUbenchmark positioneert deze processor ergens tussen de Intel Core i5 van de 2de generatie en de Intel Core i7 van de 1ste generatie. Vandaar dat “disappointing” toch wel een relatief begrip is: de AMD A8-5500 is wel degelijk een stevige knaap.

De APU, een AMD A8-5500
De APU, een AMD A8-5500

Vier kernen die werken aan 3,2 GHz, de Turbo Boost functie kan dat laten stijgen tot 3,7 GHz. De Level 2-Cache bedraagt 4 MB. Een PDF-bestand met de technische fiche van deze processor vind je hier (Bron: CPU World).

 
Grafisch

Het grafische luik van de APU A8-5500 is een geïntegreerde Radeon HD 7560D. Deze heeft weliswaar geen eigen geheugen en zal dus een deel van het RAM voor zich opeisen, maar is wel zeer performant voor dagdagelijks gebruik – beter dan het HD Graphics equivalent van Intel. Bovendien ondersteunt deze GPU ook AMD Eyefinity, een multi-displaytechniek die je (theoretisch althans) tot zes monitors gelijktijdig laat aansturen.

Naast deze geïntegreerde GPU voorzag Medion de Akoya MD 8370 (P4210 D) ook nog eens van een extra grafische kaart, een AMD Radeon HD 7670 DirectX-11. Dat is één van de betere midrange kaarten die je al eerder in Medion PC’s kon terugvinden, onder meer in de Medion Akoya MD 8371 (P5210 D) die in juni dit jaar in Nederland verkocht werd. Een pluspunt is zeker het afzonderlijke snelle video-geheugen van 1024 MB DDR5. Een technische fiche van deze kaart vind je hier(bron: AMD).

De referentiekaart van een Radeon HD 7670 volgens AMD
De referentiekaart van een Radeon HD 7670 volgens AMD

De techniek van het combineren van een geïntegreerde grafische eenheid met een afzonderlijke, “echte” grafische kaart ken je misschien wel uit eerder besproken laptops, maar er is een wezenlijk verschil. Bij laptops gebruik je de energiezuinige geïntegreerde GPU voor het eenvoudige werk, en de computer schakelt automatisch over naar de gulzigere maar krachtigere GPU van de extra kaart voor het zwaardere grafische werk. Je gebruikt dan ofwel de ene, ofwel de andere GPU. Dat is helemaal anders in deze Medion Akoya MD 8370 (P4210 D): de twee grafische eenheden werken tezamen (CrossFire).

Normaal zou je dan ook spetterende resultaten verwachten, maar dat blijkt toch wat tegen te vallen. In de testresultaten van de Duitse computerbladen lees je “Wij hadden meer van deze “Dual-Graphics” verwacht. …Voor tekstverwerking en het streamen van films is deze PC perfect, zelfs om af een toe een spelletje te spelen – zolang het geen top-games als Crysis of Battlefield 3 zijn” (PC Welt).

CD/DVD brander van Samsung, type CDDVDW SH-216AB
CD/DVD brander van Samsung, type CDDVDW SH-216AB
 
Opslag en geheugen

De “enorme” harde schijf in deze Akoya MD 8370 (P4210 D) is een Seagate type ST1000DM003 van 1 TB die werkt aan 7200 rpm en met een buffer van 64 MB. 1 TB is zonder meer voldoende, maar als je absoluut meer wilt kan je die capaciteit gemakkelijk uitbreiden met een externe HDDrive2go super speed externe harde schijf van Medion. Gewoonlijk is er gelijktijdig met de PC ook een dergelijke schijf in aanbieding bij Aldi, maar deze keer is dat niet het geval.

Het werkgeheugen bedraagt slechts 4 GB wat aan de magere kant is voor dergelijke computer. Hou er rekening mee dat de geïntegreerde Radeon HD 7560D geen eigen geheugen heeft en bijgevolg een deel van het RAM zal opeisen. Bovendien heeft het moederbord (MS-7800 van MSI) slechts twee geheugenbanken en omdat Medion twee latjes van 2 GB gebruikt heeft zijn beide reeds bezet.

Meegeleverde software
Meegeleverde software
 
Verdere uitrusting

Net zoals de kast is er wat de meegeleverde software betreft niets nieuws onder de zon. Ook de verdere uitrusting van deze Akoya MD 8370 (P4210 D) is wat we gewend zijn van Medion. Het voedingsblok is een FSP350-60EMDN (made in Taiwan) en levert maximaal 350 Watt.

Achteraan: rijkelijk voorzien van aansluitingen
Achteraan: rijkelijk voorzien van aansluitingen

De brander komt van Samsung, type CDDVDW SH-216AB maar is niet geschikt voor Lightscribe noch Blu-ray. Voor het geluid gebruikt deze Akoya MD 8370 (P4210 D) de onboard-HD-Audiochip van Realtek. Deze keer voorziet Medion tenminste voldoende aansluitbussen om het 7.1-Soundsystem ten volle te benutten (door gebrek aan voldoende aansluitbussen waren vorige modellen soms beperkt tot 5.1).

Deze PC is overigens op alle gebied rijkelijk voorzien van aansluitingen: maar liefst vijf video-aansluitingen (2 x VGA, 2 x HDMI en 1 x DVI), 3x USB 3.0 en 5 x USB 2.0 aansluitingen, 2 x PS/2 aansluitingen – een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) in PDF formaat vind je hier.

Conclusie
Het zou niet realistisch zijn om voor net geen 500 euro een superkrachtige game-computer te willen kopen. Dat is deze Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) dan ook niet. Het is wel een krachtige computer die het niveau van de instap-computer overstijgt en opmerkelijk veel aansluitmogelijkheden heeft. De prijs/kwaliteit lijkt in orde. Alleen de 4 GB RAM is wat magertjes, maar dat kan je later nog altijd vrij eenvoudig veranderen.
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën België, Distributeurs
Naar begin pagina.

15 REACTIES

 1. Hallo,

  Kan het dat de HDMI uitgang geen geluid mee doorstuurd.
  Ik krijg op mijn TV perfekt het beeld van de pc maar geen geluid.
  Op de HDMI uitgang op het moederbord krij ik volledig niks, geen beeld geen geluid ??

  Dank bij voorbaat?
  Roger

  • Dat zou niet mogen, HDMI levert ook geluid. Ik heb dergelijk probleem ook al eens gehad, het bleek de HDMI kabel te zijn. Nog een mogelijkheid: kijk eens na welke geluidsinstellingen in- of uitgeschakeld zijn.

   • ik heb ondertussen de oplossing gevonden, ik moet in windows de standaard uitgang voor geluid veranderen.

    De HDMI poort welke op het moederbord zit krijg ik langs geen kanten aan de praat.

 2. Ik heb deze pc al een tijdje en heb 8gb ram zitten nu.
  Het ram heeft een snelheid van 1600mhz maar draait standaard op 1333mhz, wanneer ik in de bios ga kan ik het ram niet naar zijn normale snelheid zetten. Je ziet wel de snelheid van het ram in de bios maar je kan er niks van aanpassen.

  • De maximum snelheid van het RAM wordt door heel wat factoren bepaald. Een interessante site over dit onderwerp in computers met een AMD vind je hier.
   Let er wel op dat het ondoordacht opvoeren van de snelheid (“overclocken”) kan leiden tot een instabiele computer of een rookpluim-computer.

 3. Hallo, ik heb deze pc ook aangekocht, zou het kunnen dat de PS/2 poorten voor klavier en muis niet werken? Heb reeds verschillende muis-klavier geprobeerd .
  Dank voor het antwoord.

  • Dat kan altijd, Roger, dat is dan een constructiefout. Om 100% zeker te zijn dat het de plug is, kan je misschien eventjes een werkende muis/klavier lenen van een vriend. Is het effectief de plug, dan kan je 2 dingen doen: ofwel Medion contacteren maar dan is de kans groot dat je je pc een tijdje kwijt bent, ofwel een USB muis/klavier aanschaffen en zo het probleem omzeilen.

 4. Mijn laatste vraag over deze pc, kan ik de grafische kaart naarmate de tijd vordert vervangen door een betere?
  Ik heb gelezen dat deze grafische kaart speciaal voor OEM is (geen idee wat dat betekend). Met vele groeten.

  • OEM staat voor “Original equipment manufacturer”. Dat wil eenvoudigweg zeggen dat je dit product als particulier niet kunt kopen, alleen fabrikanten e.d. (in dit geval is dat Medion) kunnen dat. Deze OEM producten zijn dus niet minderwaardig (wat soms beweerd wordt) maar zitten niet in een leuk doosje en je moet ze in grote hoeveelheden kopen – dat alles met de bedoeling een betere prijs-setting te bekomen.
   Een “echte” grafische kaart (hier de AMD Radeon HD 7670) kan je later vervangen, de HD 7560D uiteraard niet want die zit vast in de APU. Of die CrossFire dan nog gaat lukken is een andere vraag – ik kan me niet voorstellen dat zulks gaat lukken wanneer je de Radeon HD 7670 vervangt door een NVidia Geforce.

 5. Laurens De Meulemeester < U schrijft dat u nu 8 GB Ram erin heeft zitten ,zou dan ook niet hoger gaan is normaal gezien ruim voldoende.
  Als het puur voor te Gamen is of zware bewerkingen zit u toch beperkt met de hardware species van deze aanbieding.
  Voor de rest een goede PC hoor zekers kwestie prijs.
  Jammer alleen dat Medion zo gierig is wat zijn voedings blok betreft iets sterker was mooi geweest.

 6. Tot hoeveel ram geheugen kan deze pc aan, ik heb op crucial.com gekeken en ze zeggen 8gb 1600mhz ram maar een amd trinity apu kan tot 1866mhz dus ik denk dat de maximum ram capaciteit ook fout is op die website. Ik heb nu dus 8gb 1600mhz ram zitten maar ik zou willen weten of ik 2 latjes van 8gb erin kan doen. Met vele groeten.

 7. Ik ga deze pc halen :D. Ik heb een paar dingen bekeken op het internet en daar zie ik toch dat je best goed erop kunt game.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.