Eerste FRITZ! Powerlines van AVM zijn gebruiksvriendelijk

0
48
We ontvingen van AVM, de fabrikant van de bekende FRITZ!Box-routers, een set Powerline-stekkers. De FRITZ!Powerline 500E Set bestaat uit twee adapters die theoretische overdrachtsnelheden van 500 Mbps aankunnen. Hoe snel en gebruiksvriendelijk deze oplossing werkelijk is, kom je te weten in deze review.

AVM biedt met haar FRITZ!-producten een compleet gamma netwerkapparatuur aan. Zo bespraken we onlangs nog de FRITZ!box 7360 router. Het bedrijf werd opgericht in 1986 in Berlijn en heeft 400 werknemers in dienst. Alle producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland.

 
In de doos

In de doos vinden we naast de twee FRITZ!Powerline 500E adapters ook nog twee Cat. 5E netwerkkabels en een meertalige installatiegids. De gids is erg duidelijk uitgevoerd in zes talen waaronder ook het Nederlands.

 
Design

De AVM FRITZ!Powerline 500E Set bestaat uit twee spierwitte adapters. Toch herkennen we de FRITZ! huisstijl van AVM dankzij het bordeauxkleurige accentlijntje op de voorzijde. Verder zien we op de voorzijde drie statuslampjes (Power, LAN en Powerline). De Powerlines zijn rondom voorzien van ventilatieopeningen. Voorts biedt de onderzijde plaats aan een resetknop, een securityknop en een Gigabit LAN-poort. De adapters meten 92 x 61 (L x B) en wegen ongeveer 170 gram per stuk.

AVM FRITZPowerline 500E

AVM FRITZPowerline 500E (© ; licentie: )

 
Technisch

De FRITZ!Powerlines 500E zijn Powerline-adapters van de laatste generatie en ondersteunen theoretische overdrachtsnelheden tot 500 Mbps. De adapters zijn uitgerust met een Gigabit LAN-poort en ondersteunen IPv6 en IGMP-multicast netwerksessies. Voorts beschikken de Powerlines ook over geïntegreerde Quality of Service (QoS) en zijn ze compatibel met andere Powerline-adapters uit de 500 en 200 Mbps categorie en de IEEE P1901 standaard. De Powerlines werden vanuit de fabriek voorzien van 128-bits AES-encryptie en zijn dus klaar voor gebruik. Via een eenvoudige druk op de securityknop kan je extra Powerline-adapters toevoegen aan je netwerk.

Installatie wizard

Installatie wizard (© ; licentie: )

 
AVM FRITZ!Powerline software

De fabrikant voorziet ook in beheersoftware voor de FRITZ!Powerlines 500E. De software kan je gratis downloaden en maakt beheer van je Powerline-netwerk mogelijk. Verder kan je ook de versleutelingswijze en de verbindingsgegevens van je adapters bekijken. AVM besteedt ook voldoende aandacht aan het milieu. Via de software kan je immers de ‘Green Mode’ en de LED’s van de Powerline-adapters in- of uitschakelen. De software is compatibel met Windows 7, Vista, XP en Mac OSX.

 
Testopstelling

We zetten ten behoeve van onze test een klein netwerkje op waarbij we één FRITZ!Powerline 500E adapter verbinden met onze router die opgesteld is in een andere kamer. De andere adapter gebruiken we om een desktop-pc te verbinden met ons netwerk. Vervolgens installeren we de AVM FRITZ!Powerline software op onze desktop. De installatie van de beheersoftware is een fluitje van een cent en in enkele ogenblikken een feit. De software heeft meteen de Powerlines gevonden en geeft een snelheid op van 200 Mbps zenden en 266 Mbps ontvangen. Natuurlijk fluctueren deze waardes continu, maar het geeft wel een idee van wat we mogen verwachten.

De software heeft meteen de Powerlines gevonden en geeft een snelheid op van 200 Mbps zenden en 266 Mbps ontvangen

De software heeft meteen de Powerlines gevonden en geeft een snelheid op van 200 Mbps zenden en 266 Mbps ontvangen (© ; licentie: )

De echte snelheidsmetingen voerden we uit met Ixia Qcheck en de resultaten daarvan vind je verderop in deze review. Wanneer je met de muis over de Powerline-adapters beweegt, zie je ook meteen of er een firmware-update beschikbaar is. We upgraden beide adapters van firmware-versie 5.2.0-00 naar versie 5.2.3-02. We kunnen je ten zeerste aanbevelen om firmware-updates voor netwerkapparaten steeds te installeren. Vaak verbetert hiermee niet alleen de snelheid, maar ook de stabiliteit van de apparaten!

Wanneer je klikt op ‘More’ verschijnt een venster waarin je de instellingen van de adapter kan wijzigen. Via dit venster kan je ook de ‘Green Mode’ inschakelen. Toch doe je dat wellicht beter niet, want dit beperkt de data doorvoersnelheid tot maximaal 100 Mbps. Standaard is deze functie gelukkig niet actief. Tot slot kan je ook de LED’s uitschakelen, een eigen netwerkwachtwoord toekennen en de adapters herstellen naar fabrieksinstellingen.

Een extra FRITZ! Powerline-adapter toevoegen aan een bestaand netwerk kan op twee manieren

Een extra FRITZ! Powerline-adapter toevoegen aan een bestaand netwerk kan op twee manieren (© ; licentie: )

 
Extra adapter toevoegen

Een extra FRITZ! Powerline-adapter toevoegen aan een bestaand netwerk is erg eenvoudig en kan op twee manieren. Het eenvoudigste is werken met de securityknop op de adapters. Hiervoor sluit je een extra FRITZ!Powerline 500E aan op een wandcontactdoos en drukt één seconde lang de securityknop in op deze adapter. Vervolgens moet je binnen twee minuten één seconde lang de securityknop op een Powerline-adapter in je bestaande netwerk indrukken. Hiermee is je bestaande Powerline-netwerk uitgebreid.

Het uitbreiden van je Powerline-netwerk kan ook via de software. Daartoe druk je op de knop ‘Add…’, voert het toestelwachtwoord in en drukt op ‘OK’. Je hebt vanaf dan twee minuten de tijd om de nieuwe adapter in een vrij stopcontact te pluggen. Bij gebrek aan een extra adapter hebben we deze feature helaas niet kunnen testen.

In dezelfde kamer maten we met behulp van Ixia Qcheck tussen beide Powerlines een doorvoersnelheid tot maximaal 181,82 Mbps

In dezelfde kamer maten we met behulp van Ixia Qcheck tussen beide Powerlines een doorvoersnelheid tot maximaal 181,82 Mbps (© ; licentie: )

 
Doorvoersnelheid

Met behulp van Ixia Qcheck maten we de doorvoersnelheid tussen twee Powerline-adapters. De snelheid werd gemeten tussen twee eindpunten (computers) waarop Ixia Qcheck geïnstalleerd is. Beide computers zijn voorzien van Gigabit LAN-poorten en werden bekabeld verbonden via de FRITZ!Powerlines. Voor onze test berekenen we het gemiddelde uit zes metingen. Hieruit blijkt dat de adapters een gemiddelde doorvoersnelheid halen van 73,65 Mbps.

Een simpele kopieertest met 2,51 GB aan data van de ene pc naar de andere geeft een gemiddelde snelheid van 10,70 MB/sec (85,60 Mbps). Dit is dus heel wat trager dan de theoretische 500 Mbps, maar zeker geen slechte score. De verbinding was bovendien erg stabiel en is niet weggevallen tijdens onze test. De tests werden uitgevoerd in een real-life testopstelling en dus niet in een labomgeving waar hogere snelheden mogelijk zijn. In dezelfde kamer lagen de snelheden een stuk hoger en maten we met behulp van Ixia Qcheck tussen beide Powerlines een doorvoersnelheid tot maximaal 181,82 Mbps. Ter vergelijking: op ons eigen bekabelde Gigabit-netwerk behalen we volgens Ixia Qcheck een maximale doorvoersnelheid van 533,33 Mbps.

De FRITZ!Powerline 500E Set presteert goed

De FRITZ!Powerline 500E Set presteert goed (© ; licentie: )

 
Verbruik

Volgens AVM verbruiken de FRITZ!Powerline 500E adapters 4,5 watt in gebruik en minder dan 1 watt in stand-by modus. Bij normaal gebruik en met de LED’s ingeschakeld maten we evenwel een verbruik tussen 4,5 en 5,4 watt. Het werkelijke verbruikt ligt dus iets hoger dan de fabrikant opgeeft.

 
Beschikbaarheid

De FRITZ!Powerline 500E Set is verkrijgbaar voor 129 euro, inclusief BTW. De fabrikant geeft twee jaar garantie op de Powerline-adapters.

Conclusie
De FRITZ!Powerline 500E Set presteert goed en maakt het mogelijk om in enkele ogenblikken een netwerkverbinding te creëren via het elektriciteitsnet in je woonst. Reken echter niet op de beloofde snelheid van 500 Mbps, want die haal je in werkelijkheid nooit. Het geheel wordt aangevuld met uiterst gebruiksvriendelijke software en de adapters zijn erg compact. Een aanrader voor iedereen die geen conventionele bekabelde verbinding kan aanleggen.
Adviesprijs
€ 129
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelNieuwe D-Link ShareCenter NAS met cloudondersteuning
Volgend artikelAndroid 4.0 draaien op Raspberry Pi minicomputer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.