OKI MC562dn 4-in-1 A4 all-in-one review

Performante OKI multifunctional voor KMO’s/MKB’s

0
De OKI MC562dn combineert vier apparaten: een printer, scanner, copier en een fax. De fabrikant belooft een lage total cost of ownership (TCO) en kwalitatief hoogwaardige afdrukken. Het toestel is bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven en drukke werkgroepen. Wij gingen in een test na of OKI die beloftes ook waarmaakt.

OKI is een bekende fabrikant van afdrukoplossingen zoals multifunctionals, kleurenprinters, monochrome printers, matrixprinters en faxapparaten. OKI Printing Solutions is een onderdeel van OKI Electric, een multinational in de IT-sector met filialen in 120 landen en meer dan 20.000 werknemers wereldwijd.

 
In de doos

De OKI MC562dn wordt geleverd met vier toners voor 2.000 A4-pagina’s (ISO/ISC 19798). Bij ons testexemplaar waren die reeds in het toestel geplaatst. OKI levert ook nog een netsnoer en drie types telefoonkabels (Frankrijk, Duitsland en internationaal) mee. Tot slot vinden we in de doos ook nog documentatie en een dvd met drivers, software en gebruiksaanwijzingen. Een netwerk- en/of USB-kabel moet je dus nog apart aanschaffen.

OKI MC562dn
OKI MC562dn
 
Doelgroep

Onlangs bespraken we een zakelijke inkjet, de Epson WorkForce Pro WP-4015DN. De OKI MC562dn multifunctional is echter van een heel ander kaliber! OKI mikt met dit toestel specifiek op kleine tot middelgrote bedrijven en grotere werkgroepen met 1 tot 20+ gebruikers. De duty cycle ligt vast op maximaal 60.000 pagina’s per maand, maar de aanbevolen cyclus ligt met 5.000 pagina’s per maand een stuk lager. Voor een eenmanszaak is dit toestel wellicht een beetje te veel van het goede. Na online registratie geniet je van drie jaar ‘next business day’ on-site garantie.

 
Uitrusting

De OKI MC562dn is uitgevoerd in een combinatie van wit en grijs. De Reverse Automatic Document Feeder (RADF) en het bedieningspaneel zweven als het ware boven de printerunit. De RADF biedt plaats aan 50 vellen papier, maar voor boeken en folders kan je natuurlijk ook de A4-vlakbedscanner gebruiken. Het bedieningspaneel biedt plaats aan alle noodzakelijke toetsen en een grafisch 3,5-inch LCD-scherm met een resolutie van 320 x 128 pixels. Het LCD-scherm is uitklapbaar, zodat je het schuin of desgewenst zelfs recht kan zetten. Het bedieningspaneel biedt tevens plaats aan een volwaardig qwerty-klavier, maar dat zit verborgen onder de snelkiestoetsen. Wanneer je het paneeltje met de snelkiestoetsen omhoog kantelt, kan je het qwerty-klavier gebruiken voor het invoeren van bijvoorbeeld bestemmingsadressen voor ‘scan to e-mail’. Erg handig!

De Reverse Automatic Document Feeder (RADF) en het bedieningspaneel zweven als het ware boven de printerunit
De Reverse Automatic Document Feeder (RADF) en het bedieningspaneel zweven als het ware boven de printerunit

Dankzij de Power Save toets kan je (veel) energie besparen. De cijfers die OKI opgeeft, liegen er immers niet om. Het toestel heeft een typisch verbruik van 500 watt en maximaal maar liefst 1170 watt. In wachtstand verbruikt de multifunctional ongeveer 100 watt, maar in Power Save mode zou het toestel minder dan 20 watt verbruiken. Standaard schakelt het toestel na één minuut in Power Save mode. Dat is uiteraard veel te snel. Je kan via de instellingen een andere waarde kiezen en indien nodig zelf de Power Save mode activeren via de toets rechtsonder op het bedieningspaneel.

Wanneer je de scan-eenheid omhoog kantelt, krijg je toegang tot de printerklep. De vier toners zijn eenvoudig toegankelijk en snel verwisselbaar. Voorts beschikt het toestel over een papierlade voor 250 vellen 80 g/m² en een multifunctionele lade voor nog eens 100 vellen 80 g/m² papier. Een klepje op de rechterzijde geeft toegang tot de USB 2.0 en RJ-45 netwerkaansluiting. De twee RJ-11 faxaansluitingen (line & tel) zijn ingewerkt op de achterzijde van de scan-eenheid. Het toestel weegt maar liefst 29 kg en meet 44,4 x 42,7 x 50,9 cm.

De OKI MC562dn wordt geleverd met vier toners voor 2000 A4-pagina’s
De OKI MC562dn wordt geleverd met vier toners voor 2000 A4-pagina’s
 
Technische kenmerken

De OKI MC562dn is een multifunctional met single pass digitale LED-technologie. De fabrikant geeft een print- en kopieersnelheid op van 26 pagina’s per minuut (ppm) in kleur en 30 ppm in monochroom. Om het milieu te sparen is het toestel standaard ingesteld op automatisch dubbelzijdig afdrukken. Dankzij de ProQ2400 multileveltechnologie levert het toestel kwaliteitsafdrukken in 1200 x 600 dpi. De taken worden snel verwerkt dankzij de 533 MHz processor en 256 MB ram-geheugen. Optioneel kan je het geheugen uitbreiden tot maximaal 768 MB.

De MC562dn ondersteunt volgende printertalen: PCL6 (XL3.0), PCL5c, PostScript 3 emulation, SIDM (IBM-PPR, EPSON-FX). De multifunctional kan worden aangesloten via de interne 10/100 Ethernetpoort of via USB 2.0, maar dat laatste lijkt ons zeer onwaarschijnlijk gezien de aard van het product. Voorts heeft het toestel ook een USB 2.0-hostpoort aan boord waarop een USB-stick kan worden aangesloten. Scannen doet de MC562dn aan 1200 x 1200 dpi en kopiëren aan 600 x 600 dpi. Daarnaast beschikt deze multifunctional over een Super 3G 33,6 kbps fax. Voor de volledige specificaties verwijzen we je naar de website van de fabrikant.

Via LDAP krijg je directe toegang tot contact en e-mailgegevens van een bestaande directory (adreslijst) server. Tot slot wordt de MC562dn geleverd met nuttige software tools voor het beheer van uw printers, de controle over het printergebruik en vermindering van tussenkomst van de gebruiker. Deze software tools omvatten PrintSuperVision om eventuele printerproblemen op te sporen in je netwerk, Print Job Accounting waarmee je het printergebruik kunt controleren en Template Manager voor het zelf creëren van verschillende documenten.

Een fris ogende wizard start op en biedt de gebruiker de keuze uit verschillende talen
Een fris ogende wizard start op en biedt de gebruiker de keuze uit verschillende talen
 
LED-printer

De OKI MC562dn beschikt over een single pass digitale LED-printer die gebruik maakt van LED’s in plaats van een conventionele laser als lichtbron voor de printkop. Dankzij deze technologie heeft de printer minder bewegende delen aan boord wat resulteert in minder slijtage. LED-printers zijn dus (iets) betrouwbaarder dan lasers en bovendien ligt de productiekost een stuk lager.

 
Software & drivers installeren

We pakken de OKI MC562dn uit en controleren of alle transportbeveiligingen verwijderd zijn. We voorzien het apparaat van stroom, sluiten de netwerkkabel aan en schakelen het in. Vervolgens voeren we de meegeleverde dvd uit. Een fris ogende wizard start op en biedt de gebruiker de keuze uit verschillende talen waaronder ook het Nederlands. We selecteren Nederlands en klikken op ‘Volgende’. In een volgend venster vraagt de wizard welk apparaat je wenst te installeren. We kiezen voor ‘MC562’ en klikken op ‘Volgende’. Als we de wizard willen voltooien, moeten we ook akkoord gaan met de licentievoorwaarden en het omgevingsadvies bevestigen. OKI is duidelijk begaan met het milieu, want het bericht wijst ondermeer op het belang van dubbelzijdig afdrukken!

Vervolgens presenteert de wizard een lijst met drivers en software die je desgewenst kan installeren voor de MC562. Ten behoeve van deze test, installeren we de hele bundel via het knopje ‘Bundel installeren’. achtereenvolgens installeert de wizard alle drivers en software op ons testsysteem en vraagt deze hoe het apparaat is aangesloten. We klikken op de knop ‘netwerk’ en meteen start het zoeken naar apparaten. De installatie van de software loopt vervolgens gewoon verder. Tot slot geeft de wizard een installatierapport weer en is het toestel klaar voor gebruik. De volledige installatie nam ongeveer tien minuten in beslag.

De volledige installatie nam ongeveer tien minuten in beslag
De volledige installatie nam ongeveer tien minuten in beslag
 
Mobiel printen

Veel OKI producten, waaronder ook deze A4-kleuren-MFP, zijn geschikt voor mobiele printapplicaties. Je kan via het draadloze netwerk rechtstreeks afdrukken vanaf je tablet of smartphone. Erg handig voor klanten of leveranciers die je bedrijf bezoeken en snel iets moeten printen. OKI maakt hiervoor gebruik van reeds op de markt verkrijgbare software en apps, zoals Microtech Corp’s ePrint en Cortado Workplace. Microtech Corp’s ePrint is beschikbaar voor iOS en Android apparaten, maar de gratis versie is alleen bruikbaar voor een compatibilteitstest. Als je de app echt wil gebruiken, dan zal je moeten upgraden naar de betalende versie die 5 euro kost in Google Play.

Cortado Workplace is compatibel met iOS, BlackBerry, Android en Symbian. Het bedrijf achter deze app is een OKI partner, zodat compatibiliteit met veel OKI printers en MFP’s gegarandeerd is. We downloaden en installeren deze app dan ook op onze Samsung Galaxy S II. Als nieuwe gebruiker moet je eerst registreren alvorens je kan starten. Vervolgens geeft de app de keuze uit Local Drives of Cortado WorkPlace. We kiezen voor ‘Local Drives’ en krijgen meteen toegang tot de data op onze smartphone. We selecteren een document en kiezen voor ‘Print’. Achtereenvolgens kiezen we in het Android optie-menu voor wifi-printers en kiezen OKI-MC562-8CF19A uit de lijst. Vreemd genoeg installeert de app niet automatisch de juiste driver. Je moet zelf het model kiezen, maar de MC562 komt niet voor in de lijst. We krijgen de app helaas niet aan de praat met dit toestel, ook niet wanneer we een gelijkaardig model selecteren. Jammer, maar misschien had OKI toch beter zelf een app ontwikkeld.

De webinterface van de OKI MC562dn is opgedeeld in een informatief gedeelte en een afgeschermde beheersectie
De webinterface van de OKI MC562dn is opgedeeld in een informatief gedeelte en een afgeschermde beheersectie
 
Webinterface

De webinterface van de OKI MC562dn is opgedeeld in een informatief gedeelte en een afgeschermde beheersectie. We navigeren naar het ip-adres van de printer, in ons geval: 192.168.1.113, en krijgen meteen een statusoverzicht van de machine voorgeschoteld. Deze pagina geeft informatie over het apparaat, de geïnstalleerde accessoires, versies, supplies en (actieve) services.

Via het navigatiepaneel aan de linkerzijde kiezen we voor ‘Counter’. Dit tabblad geeft een overzicht van het aantal afgedrukte en gescande pagina’s. Het tabblad ‘Supplies Life’ geeft een overzicht van de resterende levensduur van de toners en kritische onderdelen als zijnde drum, belt en de fuser. Het tabblad ‘Network’ geeft een gedetailleerd overzicht van de netwerkconfiguratie en tot slot kan je de systeeminformatie bekijken via het tabblad ‘System’.

Bovenaan kan je kiezen voor ‘Direct Print’. Dankzij deze feature kan je via de webinterface documenten rechtstreeks afdrukken. Spijtig genoeg worden alleen pdf bestanden ondersteund. Tot slot krijg je via de knop ‘Administrator Login’ toegang tot de beheerdersectie.

Het tabblad ‘Supplies Life’ geeft een overzicht van de resterende levensduur van de toners en kritische onderdelen als zijnde drum, belt en de fuser
Het tabblad ‘Supplies Life’ geeft een overzicht van de resterende levensduur van de toners en kritische onderdelen als zijnde drum, belt en de fuser
 
Performance

Om de performance van de OKI MC562dn te beoordelen lieten we verschillende snelheidstesten los op het toestel. Vanuit Power Save modus duurde het 14,62 seconden vooraleer een zakelijke brief met zwart-wit logo op de printer lag. Als de printer in wachtstand staat, duurt het inderdaad ongeveer 7,5 seconde voordat het blad op de printer ligt. Volgens onze metingen haalt de MC562dn een gemiddelde snelheid van 27 ppm in monochroom bij het afdrukken van zakelijke brieven. Dat is mooi, want OKI geeft zelf een snelheid op tot 30 ppm in monochroom en 26 ppm in kleur.

Een foto van 10 x 15 afdrukken nam 15,30 seconden in beslag vanaf het moment dat de taak werd gegeven tot het blad op de printer lag. Dezelfde foto op volledige pagina afdrukken nam 20,68 seconden in beslag. Volgens onze berekeningen betaal je 10,7 eurocent per afgedrukte pagina en dat bij gemiddeld 5 % bedekking en rekening houdend met alle kosten, ook de aanschafkost van de MFP zelf. Voor deze berekening maakten we gebruik van high capacity toners. Deze kosten zijn gemiddeld, maar het kan nog goedkoper. Gezien de snelheid en de hoge kwaliteit van de afdrukken vinden we de paginakostprijs zeker niet te duur.

Dankzij de Reverse Automatic Document Feeder kan de OKI MC562dn een dubbelzijdig document in één bewerking scannen
Dankzij de Reverse Automatic Document Feeder kan de OKI MC562dn een dubbelzijdig document in één bewerking scannen
 
Reverse ADF

Dankzij de Reverse Automatic Document Feeder (RADF) kan de OKI MC562dn een dubbelzijdig document in één bewerking scannen. De scanner zal eerst één zijde scannen, het blad omkeren en vervolgens de tweede zijde scannen. Hierdoor kan je eenvoudig dubbelzijdige documenten kopiëren, scannen en faxen. Je kan via het 3,5-inch LCD-scherm eenvoudig deze instellingen aanpassen aan je wensen. Gedaan dus met het handmatig verwerken van dubbelzijdige documenten. Dit levert een sterke tijdsbesparing op.

 
Verbruik

Om het verbruik van de OKI MC562dn te meten, gebruiken we een wattmeter. Uitgeschakeld verbruikt deze multifunctional +- 0,6 watt. Tijdens het opstarten maten we een piek van maar liefst 1157,6 watt. Bij het afdrukken verbruikte het toestel tijdens onze test tussen 385,4 en 1074 watt. Dat is veel, maar het verbruik fluctueert zeer sterk. De metingen zijn dan ook slechts een momentopname. Natuurlijk moet je appelen niet met peren vergelijken. De eerder besproken Epson WorkForce Pro WP-4015DN verbruikt immers maximaal 25,9 watt, maar beide toestellen zijn totaal niet vergelijkbaar.

De OKI MC562dn is geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven of werkgroepen tot 20+ personen
De OKI MC562dn is geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven of werkgroepen tot 20+ personen
 
Beschikbaarheid

De OKI MC562dn is te koop voor 948,99 euro, incl. Reprobel. Een tweede papierlade kost 239 euro. Een zwarte 3,5k toner kost slechts 54,40 euro. De drie standaard kleurentoners, goed voor 2.000 pagina’s, kosten respectievelijk 73,40 euro. Natuurlijk biedt OKI ook high capacity toners aan waarmee je 7.000 zwarte en 5.000 afdrukken in kleur kan maken. Deze kosten respectievelijk 93,70 en 144,20 euro per stuk. Vanuit de fabriek is de OKI MC562dn voorzien van 256 MB ram-geheugen, maar je kan dit uitbreiden tot maximaal 768 MB. Goedkoop is deze uitbreiding zeker niet; een latje van 256 MB kost immers 179 euro en voor 512 MB moet je 299 euro ophoesten. Gelukkig volstaat voor de meeste toepassingen het aanwezige geheugen ruimschoots. De fabrikant biedt drie jaar on-site garantie die werkuren, reistijden en onderdelen dekt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je het toestel binnen dertig dagen na de aankoop registreren bij OKI.

Conclusie
De OKI MC562dn is een zeer performante multifunctional en is geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven of werkgroepen tot 20+ personen. De maximale maandelijkse werklast klokt af op 60.000 pagina’s, maar het aanbevolen gebruik ligt met 5000 pagina’s een stuk lager. Naast dubbelzijdig afdrukken kan je met dit apparaat ook automatisch dubbelzijdige documenten kopiëren, scannen en faxen dankzij de RADF. Bovendien kan je aan een schappelijke prijs erg mooie afdrukken maken met de OKI MC562dn. Enig nadeel vonden wij het vrij hoge stroomverbruik.
Adviesprijs
€ 948,99
Foto van OKI
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.