Oudste opname op grammofoonplaat

Oudste grammofoonplaat gereconstrueerd uit 19de-eeuwse foto

0
Een Amerikaanse historicus is erin geslaagd om de oudste opname op een grammofoonplaat te reconstrueren aan de hand van een afbeelding ervan die hij vond in een oud tijdschrift uit 1890.

Patrick Feaster is een geluidshistoricus aan de Indiana University en een expert in het doen herleven van oude geluidsopnames. Toen hij een illustratie nodig had van de oudst bekende opnamestudio en tijdens zijn zoektocht een Duits tijdschrift uit 1890 opende, viel zijn oog in de index op een artikel over de grammofoon. Het bewuste artikel werd geïllustreerd door een papieren afdruk van een grammofoonplaat.

Emile Berliner
Emile Berliner

Hij scande het beeld in met een zeer hoge resolutie. Vervolgens gebruikte hij beeldverwerkingssoftware om het geluidsprofiel te voorschijn te halen uit de schaduwen van de afbeelding. Hij vormde het spiraalvormige spoor op de print om tot een lineair spoor en aan de hand daarvan kon hij met software de groeven herstellen en het geluid ook laten klinken. De stem die weerklonk was die van Emile Berliner, een Amerikaanse uitvinder van Duitse origine en de vader van de vinylplaat, die op 21 oktober 1889 tijdens de grammofoonopname het gedicht Der Handschuh van Friederich Schiller voordraagt.

Omdat Feaster al eerder een testopname van Berliner, gemaakt in 1889, had gereconstrueerd, gaat hij ervan uit dat zijn nieuwste vondst de oudste opname op een grammofoonplaat is. In die testopname vertelt Berliner immers aan een bezoeker dat hij hem naar huis zendt met de grammofoonplaat die ze net hebben gemaakt, samen met enkele andere die hij eerder had geproduceerd. De audioreconstructie is bovendien de oudst bekende geluidsopname van een Duits literair werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.