Raspberry Pi computer werkzaam in de stratosfeer

0
38
De Brit Dave Akerman heeft als hobby High-Altitude Ballooning. Op een recente vlucht stuurde hij een ballon de stratosfeer in met daaraan een Raspberry Pi minicomputer met webcam die live foto’s doorstuurde.

De Raspberry Pi, die we onlangs hebben getest, is een volwaardige en goedkope Linux-computer ter grootte van een kredietkaart. Dave Akerman kocht een Pi en besloot hem te gebruiken als vluchtcomputer tijdens een ballonvaart. Normaal gebruikt de ballonhobbyist Arduino hardeware tijdens de vluchten, maar dat betekent dat de camera duurder is en moeilijker te gebruiken dan de webcam die hij met de Raspberry Pi kon gebruiken. De minicomputer heeft immers een usb-aansluiting waardoor een webcam makkelijk aan te sluiten is en bovendien live beelden kan doorzenden tijdens de vlucht. Als webcam koos hij een goedkope Logitech C270.

Raspberry Pi in The Sky

Raspberry Pi in The Sky (© ; licentie: )


Akerman diende wel te sleutelen aan de Raspberry Pi. Zo moest hij het vermogen verhogen van 60 mA tot 500 mA, waarvoor hij Energizer Lithium AA batterijen gebruikte die blijven werken bij temperaturen van -40° Celsius. Ook de gegenereerde warmte in het speciaal geconstrueerde ballonmandje vormde een mogelijk probleem en daarom monteerde hij extra koelers op het Pi bordje.

De ballon bereikte tijdens zijn vlucht een hoogte van net geen 40 kilometer. De webcam zond live beelden uit tijdens de gehele duur van de vlucht. Daarmee zijn de foto’s doorgestuurd op de grootste hoogte ooit door een toestel van een amateur. Nadat de ballon was geknapt op bijna 40 kilometer hoogte, landde het ballonmandje met de onbeschadigde Raspberry Pi en webcam weer op Aarde. Inmiddels plant Akerman een nieuwe ballonvlucht met de Raspberry Pi als vluchtcomputer waarop hij van plan is een videocamera aan te sluiten.

Vorig artikelKrachtige mobiele werkstations van Dell
Volgend artikelQNAP TurboNAS presteert goed, biedt veel mogelijkheden
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.