Kleine maar dappere Aldi Medion Akoya netbook

1
399
Voor de tweede keer dit jaar verkoopt Aldi België een netbook, of “mini-notebook” zoals ze het zelf noemen. Vanaf woensdag 18 juli 2012 word je voor 259,- euro eigenaar van een een Aldi Medion Akoya MD98723 (E1230).

De benaming “mini-notebook” is niet eens slecht gekozen, op een foto zonder verdere referentie kan je tenslotte niet zien dat hij slechts 26,6 x 18,5 cm groot is (dat is kleiner dan een A4-tje!) en maar 2,4 à 3,4 cm dik. Het gewicht bedraagt 1,250 kg, inclusief batterij. Het toestel heeft een 25,4 cm (10 inch) widescreen led-backlight-scherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels. medion_md98723_titel

De behuizing is in hoogglanslak, maar die glans is doorgetrokken tot op het display want dat is niet ontspiegeld. Enerzijds geeft dat storende reflecties, anderzijds wordt in de Duitse lectuur met veel lof gesproken over de mooie kleurweergave met diepe contrasten.

 
CPU en GPU

Deze netbook is uitgerust met een CPU van Intel, de Atom N2600. Dat is een vrij nieuw model, gelanceerd rond vorige jaarwisseling en hoort thuis in Intels nieuwe Cedar Trail reeks.

Eén van de belangrijkste kenmerken van deze reeks is de sterk verbeterde ingebouwde GPU (grafische chip), de Graphics Media Accelerator 3650. Volgens Intel presteert hij tot twee keer beter dan zijn voorganger, de Graphics Media Accelerator 3150. Zo zijn YouTube filmpjes in HD mogelijk op 24 fps (beelden per seconde) en eenvoudige spelletjes als Angry Birds zelfs op 60 fps.

medion_md98723_PowerComparison

Intel beweert dat 10 Atom 2600N minder verbruiken dan 1 spaarlamp (© ; licentie: )

Het hier gebruikte model, de AtomN2600, is een dual core die aan 1,6 GHz werkt. Hij is uitgerust met Intels Hyper-Threading Technology zodat hij toch 4 taken tegelijkertijd kan uitvoeren.

De technische fiche van de Atom N2600 zoals beschreven op de website van Intel vind je in deze pdf:  medion_md98723_Eigenschappen Intel Atom N2600.

 
Opslag en geheugen

Medion koos voor een harde schijf van 320 GB. Voor grotere broer “notebook” zou dat minimaal zijn, maar 320 GB past perfect bij een “mini-notebook”.

Bij het werkgeheugen van 1 GB DDR3 SDRAM hebben we toch wat bedenkingen. De in de CPU ingebouwde Graphics Media Accelerator 3650 heeft immers geen grafisch geheugen en zal dus beroep doen op een deel van het werkgeheugen. Tot daar aan toe, want Medion koos Windows 7 Starter 32 bit als besturingssysteem. Dat is iets minder geheugenhongerig dan Windows 7 Home Premium dat Medion gewoonlijk installeert op zijn computers, maar 1 GB is en blijft krap.

Het is zeker weinig als je van plan bent later dit jaar te upgraden naar Windows 8. Hou er dan rekening mee dat er van Windows 8 geen Starter-versie bestaat, dus krijg je automatisch de “gewone” versie van Windows 8. In welk geval we je adviseren om het geheugen uit te breiden naar 2 GB teneinde teleurstellingen te voorkomen.

 
Aansluitingen

Een 10 duims scherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels is misschien niet meteen ideaal om in familiekring naar foto’s of een film te kijken. Geen probleem, je kunt je Medion MD98723 via een VGA of een HDMI-aansluiting op een extern scherm aansluiten.

medion_md98723_hdmi

Met VGA én HDMI aansluiting (© ; licentie: )

Verder staan er nog drie USB aansluitingen tot je beschikking, waarvan eentje van het USB 3.0 type. Dat is handig om een externe CD/DVD-schrijver of een printer aan te koppelen.

Je kunt het internet zowel draadloos als met een kabel gebruiken. Bluetooth 3.0 is er ook, net als een multikaartlezer voor SD, SDHC, SDXC, MMC, MS en MS-Pro geheugenkaartjes.

Het relatief kleine scherm gekoppeld aan een zeer zuinige CPU – de Atom N2600 verbruikt slechts 3,5 Watt! – maken dat de de Li-ionaccu met 6 cellen volstaat voor zes uur en meer kijk- en luisterplezier. Een webcam en aansluitingen voor microfoon en koptelefoon maken het plaatje af.

 
Software

Ook bij deze mini-laptop voegt Aldi een heel pakket software:

• Microsoft Windows 7 Starter, 32 bit

medion_md98723_soft

Meegeleverde software – medion_md98723_soft (© ; licentie: )

• Microsoft Office 2010 Starter
• CyberLink YouCam (webcamsoftware)
• PCSuite Shredder Pro
• Windows Live Essentials (Instant Messaging, e-mail, blogs,…)
• CyberLink PowerDVD
• CyberLink YouPaint (tekensoftware)
• Burning Studio 3, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo
Tot slot krijg je nog het in tijd beperkte Kaspersky Internet Security 2012 dat gemakkelijk te vervangen is door een gratis alternatief.

Een overzichtelijke technische fiche van de Medion Akoya MD98723 (E1230) vind je in deze pdf: Technische fiche MEDION AKOYA MD98723.

Conclusie
De Aldi Medion Akoya MD98723 (E1230) is, zeker voor zijn 259 euro, vrij volledig uitgerust en opgebouwd met moderne componenten. Door zijn gering gewicht en kleine afmetingen belooft hij een prettige reisgezel te worden.

medion_md98723_open

Mooi, klein en handig – medion_md98723_open (© ; licentie: )

Als spelconsole voor de laatste spelletjes komt hij niet in aanmerking, maar daar dient een netbook niet voor. Je hebt wel de normale PC-software ter beschikking die je bedient via een normaal klavier. Soms vragen wij ons af of sommige lezers die een trendy tablet kochten niet beter af zouden zijn met zo’n netbook voor hun specifieke noden. Alhoewel – het ene sluit het andere natuurlijk niet uit.

Adviesprijs
€ 259
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelFull HD LED-tv en surroundgeluid met onzichtbare luidsprekers en bedrading
Volgend artikelInteractief beeldscherm met multi-touch technologie van Wacom
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. Ik ben zeer tevreden met mijn mini pc … Maar heb m een tijdje niet gebruikt en nu doet de batterij het niet meer … Wel kan ik werken met kabel op netstroom maar niet zonder
    Wat kan ik daaraan doen? Moet ik een nieuwe batterij kopen en zo ja, waar kan ik die vinden en wat is het prijskaartle?
    Vriendelijke groeten
    Hilda Van Hoof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.