Higgs boson ontdekking gepresenteerd in fout lettertype

0
102
Wetenschappers van CERN gebruikten bij de presentatie van de ontdekking van het deeltje dat in alle waarschijnlijk overeenstemt met het Higgs boson model Comic Sans, een lettertype dat extreme reacties oproept.

Je kent het lettertype Comic Sans ongetwijfeld van geboortekaartjes, uitnodigingen voor kinderfeestjes en van websites die met veel noeste arbeid de meest triviale zaken belichten. Het lettertype lijkt ervoor ontworpen, want het oogt luchtig en eerder als geschreven dan getypte tekst.

Comic Sans

Comic Sans (© ; licentie: )

Het is dan ook vreemd dat meer dan gemiddeld begaafde mensen als de wetenschappers van CERN voor de presentatie van hun bevindingen over Higgs boson, een van de belangrijkste ontdekkingen van de laatste decennia, Comic Sans gebruikten. Maar wellicht veronderstelden ze dat die aartsmoeilijke fysica uitleggen in dat speelse lettertype gemakkelijker te verteren is voor de leken onder ons.

Het is vandaag, 6 juli, trouwens Comic Sans dag. Het feit dat het lettertype een heuse verjaardag krijgt, toont aan dat het niet onomstreden is . Er bestaat immers ook een website met de veelzeggende naam www.bancomsans.com die een ware kruistocht tegen het lettertype predikt. Anderzijds vind je op YouTube dan weer de muziekvideo The Comic Sans Song waarin jongeren het uitzingen hoe fantastisch ze het lettertype vinden.

Comic Sans werd in 1994 ontwikkeld door Vincent Connare, die destijds bij Microsoft werkte als ‘typografisch ingenieur’. Toen hij aan de slag ging met een proefversie van Microsoft Bob, een softwarepakket voor onder meer financieel beheer en met een tekstverwerker, dat verondersteld werd erg gebruiksvriendelijk te zijn en waarvoor Melinda Frend, die later zou trouwen met Bill Gates, verantwoordelijk was, vond hij het gebruikte lettertype Times New Roman te schools. Connare hield van graphic novels en creëerde naar analogie met de tekstballonnen het niet meer weg te denken lettertype Comic Sans.

Vorig artikelOnline reisbureau toont Mac-gebruikers duurdere hotelaanbiedingen
Volgend artikelDunne HTC smartphone schiet mooie foto’s met effect
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.