Als je de keuze hebt, zouden wij je resoluut aanraden om nog een half jaartje te wachten. Het is immers bijzonder frustrerend om vast te stellen dat je nagelnieuwe computer al na enkele maanden compleet verouderd blijkt te zijn, en dat risico zit er momenteel dik in. De oorzaak hiervan is tweeledig: het besturingssysteem en de processor.
Het besturingssysteem Windows 8
Een computer die je vandaag koopt loopt hoogst waarschijnlijk op Windows 7. Een verkoper die je vandaag een nieuwe pc aanprijst werkend met Windows Vista is moeilijk voor te stellen, wie spreekt nu nog over Vista! Een vrij analoge situatie zit er nochtans aan te komen. Momenteel stelt Microsoft de laatste testversie (Release Preview) van Windows 8 beschikbaar. Ergens rond oktober/november 2012 zal Windows 8 een feit zijn en je hoeft geen kristallen bol te hebben om te voorspellen dat de meeste kerst- en nieuwjaars-pc’s met Windows 8 zullen verkocht worden.
Is Windows 8 echt het wachten waard? Zuiver technisch gezien niet. Jawel, er zijn een heleboel nieuwigheden.
• Op de meeste computers en zeker op de heel recente start Windows 8 een beetje sneller op dan de huidige versie. Dat liedje kennen we al, dat werd ook beloofd bij het lanceren van Windows 7. Misschien is dat nog waar ook als je dat met een chronometer nameet, maar een flitsende start met Windows 7 hebben we toch niet vaak gezien.
• Windows 8 krijgt ingebouwde ondersteuning voor USB 3.0. Bij de lancering van Windows 7 bestond er nog geen USB 3.0, daarom werkt Windows 7 met apart te installeren stuurprogramma’s voor USB 3.0.
• Het is in Windows 8 ook mogelijk om een “fotowachtwoord” aan te maken. Je kunt je dan inloggen door drie bewegingen te maken over een foto. Leuk, maar niet echt essentieel als je het ons vraagt.
Zo zijn er nog een heleboel “verbeteringen”, maar als eindgebruiker ga je daar waarschijnlijk niet van wakker liggen.
Metro en de verdwenen Start-knop
Er is echter één goede reden om wèl te wachten op Windows 8, en dat is de interface, de intussen berucht geworden “Metro Interface”. Weg met de semi-transparante Aero Interface van Windows 7 met de afgeronde hoeken en de schaduwen: voortaan is het al tegels wat de klok slaat.
Ze zijn groot, helder gekleurd, je voelt zo dat ze eigenlijk ontworpen zijn voor het gebruik met een touchscreen op tablets en dergelijke.
De parallel met de tablets wordt nog groter, want Microsoft plant een App Store zoals die nu al bestaat voor Android en bij Apple. Die nieuwe apps werken alleen in de Metro Interface van Windows 8. Knoppen en balken blijven onzichtbaar tot je de juiste G-spot op je scherm gevonden hebt.
Kortom: de werking en de bediening worden niet beduidend beter, maar wel compleet anders. Zo verdwijnt de bekende Start-knop, ook als je Metro uitschakelt en overschakelt naar de Desktop, die nog altijd aanwezig is. En die Start-knop kun je niet zomaar terughalen. Niet iedere gebruiker zal dit appreciëren, want de meeste computers zullen ook in de nabije toekomst nog altijd geen aanraakscherm hebben en dus bediend moeten worden met de aldoude computermuis….
Daar sta je dan met je nieuwe computer op Windows 7. Natuurlijk kan je die upgraden naar Windows 8. We hebben het zelf al enkele keren geprobeerd en de upgrade van 7 naar 8 verloopt zeer vlot. Koop je nu een nieuwe pc met Windows 7, dan kan je voor slechts 14,99 euro upgraden naar Windows 8. Hoogstwaarschijnlijk zal die transitie dus vlekkeloos verlopen, maar “hoogstwaarschijnlijk” biedt nog altijd geen 100 % zekerheid. Als het dan toch misloopt, is de kans reëel dat je je pc volledig mag herinstalleren met alle gegevensverlies van dien. Voor de één een fluitje van een cent, voor de ander een nachtmerrie.
Nieuwe Ivy Bridge Processoren en chipsets
Nogal wat pc’s die je momenteel koopt, werken met een Intel-processor van de 2de generatie, de Sandy Bridge reeks. De 3de generatie dient zich aan, de zogenaamde Ivy Bridge reeks. Op het ogenblik dat we dit schrijven zijn er alleen nog maar Core i7 en Core i5 processors van de 3de generatie beschikbaar, maar de Core i3’s zullen weldra volgen.
De nieuwe reeks heeft immers toch wel enkele troeven. Om er maar enkele te noemen:
• Door het gebruik van de 3D-Tri-Gate techniek worden de transistors in de chip kleiner en kunnen ze dus dichter bij elkaar staan. Dit resulteert in sneller datatransport en bovendien is de CPU een stuk energiezuiniger. Zo verbruikt een Core i7 3770K slechts maximaal 77 Watt, zijn voorganger Core i7 2600K haalde pieken van 95 Watt.
• De 3de generatie-processoren zijn gemiddeld 100 MHz hoger getakt dan hun voorganger, of anders gezegd: ze werken sneller.
• Ivy-Bridge processors sturen data naar de grafische kaart via PCI express 3.0. Die werkt aan 16 GB/sec, het dubbele van PCI Express 2.0 dat nu de norm is.
• Wat het werkgeheugen betreft: de geheugencontroller ondersteunt nu ook de snellere DDR3-1600 geheugenmodules.
• Net zoals de Sandy Bridge processors hebben de Ivy Bridge processors ook een ingebouwde grafische eenheid, de GPU. Ze kregen de naam Intel HD Graphics 2500 en Intel HD Graphics 4000. Waar de 1ste generatie van deze Intel HD Graphics met wat goede wil volstond voor burotica-toepassingen, laten deze 3de generatie GPU’s op gebied van prestaties heel wat mid-range grafische kaarten achter zich.
• Intel ontwikkelde voor deze CPU ook een bijpassende nieuwe chipset, de “serie 7”. Deze verbindt op het moederbord de processor met de andere PC-componenten. De nieuwe chipset heeft niet alleen een USB 3.0-controller, maar laat toekomstgericht de fabrikanten van moederborden toe om ook een Thunderbolt-aansluiting te voorzien. Hierop kan je net als bij USB, externe toestellen aansluiten maar Thunderbolt werkt nog eens 3x sneller dan USB 3.0.
Onze voorspelling
Het gevolg van bovenstaande laat zich raden: eind dit jaar komen er heel wat computers op de markt met een kant en klaar besturingssysteem Windows 8. Uitgerust met een 3de generatie Intel Core CPU zullen deze computers niet alleen sneller, maar ook energiezuiniger zijn. Zeker bij de instapmodellen, omdat een extra grafische kaart in dat segment overbodig is. Om al die reden is nu dus een slecht moment om een nieuwe computer te kopen.
dank u wel indd voor mij kwam de inlichting precies op tijd. en zeker niet iedereen heeft zijn of haar budget er naar om het te laten doen, mvg monja
Wel, als je een computer met Windows 7 bezit, dan kan je de computer versnellen door een SSD te steken, voor mij is de boot al aanvaardbaar. Wachten op een PC met Windows 8 kan een risico zijn om twee redenen:
1. Secure boot die installatie van bepaalde andere OS-en niet toelaat (bepaalde Linux distributies).
2. De Start knop is verdwenen in Windows 8, er gaan al langer berichten rond over de vreemde interface van Windows 8 omdat deze essentieel voor tablets is bedoeld.
Trouwens de upgrade in de tijd van Win XP naar Vista zou gratis zijn volgens Microsoft. Kocht een PC met XP erop en zou Vista ugrade krijgen. Maar Dell waar ik de PC kocht leverde upgrades voor alle talen behalve het Nederlands. Wie een Nederlandstalige XP had, kreeg geen upgrade. Dus, bezint eer ge begint.
Dus is de pc die ik nu in elkaar zet het wachten niet waard: gigabyte ga-z77xd3h bordje met een Intel i7 3770k procensor en 16Gb geheugen… Waarop moet ik dan 6 maanden wachten als het nu al kan?
Dat is geen eerlijke vergelijking, Patrick. (a) Niet iedereen kan zelf zijn pc samenstellen (b) voor je processor alleen heb je al > 300 € betaald terwijl de goedkopere Core i3 van de 3de generatie nog niet uit zijn (c) Gezien jouw kennis zal het voor jou wel een koud kunstje zijn er nadien Win 8 op te zetten. Sta me toe jou geen “main stream” lezer te noemen.
Geachte,
in het artikel “Nu is slecht moment om nieuwe computer te kopen”
Wordt bij het sluiten verwezen naar volgende websites :
http://ww.microsoft.be/ en http://ww.microsoft.nl/
moet zijn :
http://www.microsoft.be/ en http://www.microsoft.nl/
Beleefde groeten,
Richard Dries
We hebben het aangepast, Richard. Bedankt voor de opmerkzaamheid.
thanks René,
Dat goede advies gaan we zeker in ons achterhoofd houden…