Home Audio / Video

Sitecom bouwt virtuele brug tussen computer en tv

1
Een tv is nog lang geen computer en een computer kan een tv niet geheel vervangen. Sitecom stelt een compromis voor: de Wireless pc on tv MD-300. Dankzij deze slimme ontvanger kan je de inhoud van je pc en smartphone draadloos weergeven op je tv. Wij hebben de MD-300 getest.

Echt origineel is de Sitecom wireless pc on tv MD-300 niet. In 2010 bespraken we immers een gelijkaardige oplossing van de Duitse fabrikant Devolo: de Vianect AIR TV. Dit product was niet perfect en zeker voor verbetering vatbaar. We zijn dan ook erg nieuwsgierig naar de implementatie van Sitecom.

 
In de doos

In de doos vinden we uiteraard de Sitecom wireless pc on tv MD-300. Verder levert de fabrikant ook twee wifi-antennes en een internationale stroomadapterset mee. Tot slot vinden we in de doos ook nog een cd-rom en een installatiehandleiding. Een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd. Hou dus rekening met de extra kosten hiervoor. Een beetje HDMI-kabel kost toch al gauw zo’n 30 euro!

Sitecom wireless pc on tv MD-300

Sitecom wireless pc on tv MD-300 (© ; licentie: )

 
Doelgroep

De Sitecom wireless pc on tv MD-300 oplossing kan meer dan de naam van het product doet vermoeden. Het toestel is een netwerkapparaat dat niet alleen bekabeld, maar ook draadloos verbonden kan worden. De Sitecom MD-300 kan de volledige inhoud van je pc integraal weergeven op je tv. Daarnaast voorziet Sitecom ook in een Photo Sender App voor Android, iOS en Blackberry-toestellen. Dankzij deze app kan je draadloos foto’s doorsturen naar je tv-toestel.

 
Design

Sitecom stak de wireless pc on tv MD-300 in een stevig, metalen bakje en koos voor een glanzend zwarte en zilvergrijze afwerking. Op de voorzijde vinden we alleen een aan/uit-knop. Op de bovenzijde wordt het mooie, glanzend zwarte vlak verstoord door vier schroefjes. Dat oogt (volgens ons) niet alleen rommelig, maar nodigt ook uit om eens onder de motorkap te kijken. Neen, het design kan ons niet echt bekoren, maar compact en stevig is het wel. Het apparaatje meet ongeveer 14,5 x 6,4 x 2 cm (L x B x H). Achteraan vinden we een RJ-45 Ethernetpoort (10/100 Base-T), een USB-poort, twee antenne-aansluitingen, een HDMI-poort en een voedingsaansluiting.

De ‘Benchmark Wizard’ beoordeelt de prestaties van ons systeem

De ‘Benchmark Wizard’ beoordeelt de prestaties van ons systeem (© ; licentie: )

 
Installatie

Voordat we de eigenlijke installatie aanvatten, schroeven we eerst de twee meegeleverde wifi-antennes op het toestel. Vervolgens sluiten we de Sitecom wireless pc on tv MD-300 aan op onze Philips tv via een HDMI-kabel, voorzien het toestel van stroom en schakelen het in. We kiezen achtereenvolgens HDMI2 als ingang op onze tv en zien vrijwel meteen het PC on TV startscherm verschijnen.

We zullen nu de software installeren op onze Windows 7 pc. Daartoe klikken we in het cd-menu op ‘Installeer Driver en Utility’ en voeren de wizard uit. Even later verschijnt een nieuw pictogram op het bureaublad. Wanneer we erop klikken, start de ‘Benchmark Wizard’. Deze zal de prestaties van ons systeem beoordelen en hiervan een samenvatting weergeven. Meteen nadat de benchmark voltooid is, vraagt de ‘Netwerk Setup Wizard’ op welke manier je de Sitecom wireless pc on tv MD-300 wil verbinden. We kiezen voor een draadloze verbinding, omdat de meeste gebruikers deze zullen verkiezen. Sitecom raad aan om een 802.11n router te gebruiken als je het apparaat draadloos wil gebruiken. Bovendien moet de computer waarmee je de wireless pc on tv MD-300 wil configureren, beschikken over een wlan-kaart.

We kiezen voor een draadloze verbinding

We kiezen voor een draadloze verbinding (© ; licentie: )

We verbinden met het netwerk ‘PC on TV’ en als we verbonden zijn, klikken we op ‘Volgende’. Vervolgens selecteren we de ‘toegangspunt modus’ en vullen de gegevens van onze router in. De wizard kiest zelf het juiste versleutelingalgoritme. We vullen het netwerkwachtwoord in en klikken op ‘Volgende’.

Nu moeten we volgens de wizard twee minuten wachten en op het startscherm controleren of de Sitecom wireless pc on tv MD-300 een ander ip-adres heeft gekregen dan het standaardadres (192.168.100.10). Het toestelletje kreeg 192.168.1.108 via DHCP toegewezen en dus klikken we wederom op ‘Volgende’. Om de signaalsterkte te bekijken, moeten we een muis aansluiten op de wireless pc on tv MD-300 en op het MirrorOp-logo klikken. De signaalsterkte moet volgens Sitecom hoger liggen dan 70 % om een goede werking te garanderen. Gelukkig is het signaal met 89 % sterk genoeg en hoeven we niets te wijzigen. Even later is de installatie voltooid en de wireless pc on tv MD-300 klaar voor gebruik.

Je kan kiezen tussen twee modi: Video Mode en App Mode

Je kan kiezen tussen twee modi: Video Mode en App Mode (© ; licentie: )

 
Gebruik

We geven opnieuw het wachtwoord van ons draadloze netwerk in en starten de ‘projectie’. Het beeld op tv is zuiver, maar op onze Windows 7 pc trilt het beeldscherm en zien we alles dubbel.

Een tweede poging verloopt beter, maar plots is onze schermresolutie gewijzigd in 800 x 600. Gelukkig kunnen we deze manueel aanpassen naar 1680 x 1050. In eerste instantie blijkt ook het geluid niet te werken en krijgen we alleen beeld via onze tv.

Je kan kiezen tussen twee modi: Video Mode en App Mode. De Video Mode zorgt voor vloeiendere beelden, maar genereert daarvoor een vertraging en dat merk je vooral aan de muiscursor bij bediening via je pc. Wanneer je de muis gebruikt die is aangesloten op de wireless pc on tv MD-300, zal deze vertraging gereduceerd worden voor een vlottere bediening. De App Mode creëert geen vertraging (real-time mode) en laat een vlotte bediening via je pc toe. Je netwerk dient dan uiteraard wel voldoende snel te zijn! Opnieuw verbinden met de Sitecom MD-300 doe je overigens gewoon door op het PConTV logo te klikken op het bureaublad.

Je kan tot acht computers gebruiken met de Sitecom wireless pc on tv MD-300. Gewoon de software installeren en uitvoeren op elke computer die je wenst te gebruiken. De verbonden computers zullen verschijnen in de lijst op het startscherm van de Sitecom MD-300. De juiste computer kiezen, doe je via het aangesloten toetsenbord en muis. Een draadloze desktopset is dus eigenlijk echt wel noodzakelijk.

Je kan tot acht computers gebruiken met de Sitecom wireless pc on tv MD-300

Je kan tot acht computers gebruiken met de Sitecom wireless pc on tv MD-300 (© ; licentie: )

Optioneel kan je ook de MirrorOp Receiver app downloaden en de wireless pc on tv MD-300 bedienen via je Android smartphone of tablet. Dit hebben we echter niet getest. Wanneer we de software installeren op een tweede Windows-systeem krijgen we opnieuw de vraag hoe we de wireless pc on tv MD-300 willen verbinden met ons netwerk. We annuleren dit en plots wordt het beeld toch doorgestuurd naar onze tv. Vreemd! Helaas is ook op dit systeem de resolutie niet optimaal na het activeren van de software. Uiteindelijk kregen we dan toch geluid uit de Sitecom wireless pc on tv MD-300.

Het tabblad ‘Systeem status’ geeft een beknopt overzicht van o.a. de netwerk- en verbindingsstatus

Het tabblad ‘Systeem status’ geeft een beknopt overzicht van o.a. de netwerk- en verbindingsstatus (© ; licentie: )

 
Webinterface

Net als de meeste netwerkapparaten beschikt ook de Sitecom wireless pc on tv MD-300 over een webinterface waarmee je de box kan beheren. We openen onze browser en surfen naar http://192.168.1.108. Vervolgens klikken we op ‘Admin’ en loggen we in met het standaard wachtwoord ‘admin’. Het tabblad ‘Systeem status’ geeft een beknopt overzicht van onder andere de netwerk- en verbindingsstatus. Via het tabblad ‘Netwerk configuratie’ kan je de netwerkinstellingen aanpassen. Tot slot kan je via deze beheerinterface het wachtwoord wijzigen, de fabrieksinstellingen herstellen, de firmware updaten en het systeem herstarten.

Sitecom voorziet ook in een Photo Sender App voor Android, iOS en Blackberry-toestellen

Sitecom voorziet ook in een Photo Sender App voor Android, iOS en Blackberry-toestellen (© ; licentie: )

 
Photo Sender App

Om foto’s vanaf onze Samsung Galaxy SII te kunnen bekijken, moet je de Sitecom Photo Sender App installeren. Maar om deze te kunnen installeren, moet je ze uiteraard eerst vinden. We zoeken in Google Play (voorheen Android Market) naar ‘Sitecom’, ‘Photo Sender App’ en een combinatie van beide, maar de app verschijnt niet in de lijst. Gelukkig vinden we na enig zoekwerk de MirrorOp Photo Sender Free app. We zoeken naar een MirrorOp receiver en vinden meteen de Sitecom MD-300.

De bediening van de app is zeer intuïtief en een waar plezier om mee te werken. Je kan eenvoudig foto’s vertonen en desgewenst zelfs draaien.

De Sitecom wireless pc on tv MD-300

De Sitecom wireless pc on tv MD-300 (© ; licentie: )

 
Specificaties

De Sitecom wireless pc on tv MD-300 heeft een 720p HDMI-uitgang en kan dus beelden weergeven in HD-ready kwaliteit. Het toestel maakt verbinding via wifi (300 Mbps) IEEE 802.11 b/g/n of bekabeld via de RJ-45 Ethernetaansluiting (10/100 Base-T). Sitecom voorzag uiteraard ondersteuning voor 64/128 bits WEP, WPA en WPA2 encryptie. Dankzij de USB-poort op de achterzijde kan je een draadloos toetsenbord en/of draadloze muis aansluiten, zodat je eenvoudig je computer kan bedienen vanuit je luie zetel. De software is geschikt voor Windows en Mac-computers en je kan tot acht computers verbinden.

 
Beschikbaarheid

Op internet vonden we de Sitecom wireless pc on tv MD-300 voor slechts 99,99 euro, inclusief BTW. Je geniet bovendien van maar liefst 10 jaar fabrieksgarantie.

Conclusie
De Sitecom wireless pc on tv MD-300 zadelde ons op met gemengde gevoelens. Enerzijds is het concept niet geheel origineel, maar de implementatie velen malen beter dan die van de eerder geteste Devolo Vianect AIR TV. Dat je tot wel acht pc’s kan verbinden, is een groot pluspunt. Dat de software telkens bij het verbinden de resolutie van onze pc’s verknoeide, stoorde ons echter mateloos. De MirrorOp Photo Sender Free app verraste ons dan weer positief. Dankzij deze app kan je in luttele seconden je foto’s direct vanaf je smartphone weergeven op je tv. Voor we deze oplossing echt durven aanbevelen, moet Sitecom de software nog verbeteren.

(65/100)

Adviesprijs€ 99,99

Foto van Sitecom
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

  1. Ik heb de MD-300 sinds een week. Hij was makkelijk te installeren en aan het werk te krijgen. Het verknoeiwen van de resolutie is lastig als je tegelijkertijd op je computerbeeldscherm bezig bent en op de TV. Ikzelf heb de PC op een heel andere locatie staan en neem dan de bediening via TV en draadloos keyboard met touchpad over. De resolutie op mijn computer beeldscherm doet er dan op dat moment niet toe. Bij het stopzetten van de verbinding zou de computer resolutie automatisch weer terug gezet worden. Dit heb ik niet gecontroleerd omdat ik de resolutie steeds al handmatig terugzette voordat ik de verbinding verbrak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.