Mooie externe schijf presteert goed dankzij USB 3

0
De kleine en lichte externe Freecom Hard Drive Sq 2TB heeft een USB 3.0-interface en een volgens de fabrikant uniek ‘organisch’ design. Wat het design zo uniek maakt en vooral hoe goed deze externe schijf presteert, lees je in deze review.

Freecom werd opgericht in Berlijn (Duitsland) en heeft zijn  hoofdkantoor in Nederland. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt desktop- en mobiele opslagoplossingen, op het netwerk aangesloten opslagapparaten, mediaspelers, internetradio’s, USB-sticks, DVD-recorders en professionele tape-opslag. De producten zijn gericht op zowel pc als Mac-gebruikers.

 
In de doos

Freecom levert met de Hard Drive Sq een aantal accessoires mee. In de doos vinden we ook nog een voedingsadapter met Belgische en Britse adapter, een USB 3.0-kabel een quick start guide en een emusic-voucher waarmee je 35 gratis liedjes kan downloaden. De installatiegids is zeer beknopt en niet Nederlandstalig, maar eigenlijk is de installatie erg eenvoudig. Gewoon de USB-kabel aansluiten, het toestel voorzien van stroom en vervolgens inschakelen.

Freecom Mobile Drive Sq

Freecom Mobile Drive Sq (© ; licentie: )

Freecom heeft duidelijk bespaard op de meegeleverde USB 3.0-kabel. Deze kabel is ongeveer 60 cm lang en is daarmee veel te kort voor de meeste gebruikers. De meeste desktops hebben immers standaard nog geen USB 3.0-poorten op de voorzijde en moeten het dus stellen met de aansluitingen op de achterzijde van de systeemkast. De meegeleverde software (Nero BackitUp & Burn en Green Button software) staan op de harde schijf net als de handleidingen in verschillende talen (ook Nederlands).

 
Design

De Freecom Hard Drive Sq is uitgevoerd in een combinatie van vloeiende lijnen, ronde vormen en een vierkant geheel opgebouwd uit aluminium. Het toestel werd ontworpen door Arman Emami, een industrieel ontwerper die reeds verschillende industriële design awards won. Freecom is trouwens niet de enige fabrikant die ontwerpers inschakelt om hun producten meer cachet te geven. Het Franse LaCie werkt reeds lange tijd samen met Neil Poulton die onder andere de eerder geteste LaCie 2big NAS ontwierp.

Freecom Mobile Drive Sq aangesloten op een tv

Freecom Mobile Drive Sq aangesloten op een tv (© ; licentie: )

De Freecom Hard Drive Sq is uitgevoerd in twee hoofdkleuren: zilvergrijs en zwart. De boven- en onderzijde zijn zilvergrijs en rondom de schijf loopt een matzwarte rand die het geheel ‘breekt’. Vooraan zien we enkel een aan/uit-knop. De achterzijde biedt plaats aan de voedingsaansluiting, de USB 3.0-poort en een verluchtingsroostertje. Ook onderaan vinden we een fijn verluchtingsrooster, want de Hard Drive Sq ontbeert een ventilator. De schijf meet 16 x 16 x 3 cm en weegt 860 gram. Volgens Freecom is het design van de Hard Drive Sq uniek dankzij de combinatie van organisch vloeiende lijnen en de vierkante basisvorm. Toegegeven, het is een mooi design, maar oordeel vooral zelf of het überhaupt uniek is. De fabrikant won er in elk geval de Duitse Reddot Design Award 2012 mee.

Resultaten Roadkil’s Disk Speed V2

Resultaten Roadkil’s Disk Speed V2 (© ; licentie: )

 
Prestaties

We hebben de prestaties van de Freecom Hard Drive Sq 2 TB getest onder USB 3.0 met behulp van Roadkil’s Disk Speed V2 en HD Tach RW version 3.0.1.0. Deze schijf kun je uiteraard ook op een USB 2.0 poort aansluiten, maar zal dan wel minder snel presteren. We hebben de prestaties getest op een zelfbouwsysteem met Intel DH67BL moederbord en een Core i5-2500 3,30 GHz CPU. Het besturingssysteem van dienst was Windows 7 Professional en het geheel werd aangevuld met 8 GB RAM-geheugen.

In RoadKil’s Disk Speed V2 meten we een maximale leessnelheid van 121,93 MB/s, een gecachete leessnelheid van maar liefst 259,08 MB/s, een random access tijd van 17,56 ms en een algemene score van 662,0 punten. De Freecom Hard Drive Sq presteert dus merkbaar beter dan de eerder besproken Mobile Drive Sq van dezelfde fabrikant.

Resultaten in HD Tach RW version 3.0.1.0

Resultaten in HD Tach RW version 3.0.1.0 (© ; licentie: )

In HD Tach RW version 3.0.1.0 meten we een gemiddelde leessnelheid van 111,7 MB/s, een gemiddelde schrijfsnelheid van 70,8 MB/s, een random access tijd van 17,3 ms en 3 % CPU belasting. De Burst Speed test klokte af op 148,9 MB/s. Tot slot lieten we ook de ATTO Disk Benchmark los op de Freecom Hard Drive Sq 2 TB. Deze software geeft ons een gemiddelde doorvoersnelheid van 103,57 MB/s voor lezen en 97,41 MB/s voor schrijven.

 
Verbruik

Tijdens onze test verbruikte de Freecom Hard Drive Sq 2 TB bij normaal gebruik tussen de 9,6 en +- 12 watt. Het maximale verbruik liep op tot maar liefst 25,8 watt, maar gelukkig zijn dit slechts pieken bij het opstarten. Uitgeschakeld verbruikt de schijf helemaal niets. Goed voor het milieu en je portemonnee dus.

Resultaten in ATTO Disk Benchmark

Resultaten in ATTO Disk Benchmark (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

De door ons geteste Freecom Hard Drive Sq 2 TB versie kost 189 euro inclusief BTW. Een versie met 1 TB capaciteit wisselt van eigenaar voor slechts 139 euro en de grootste versie met 3 TB opslagcapaciteit kost 239 euro, inclusief BTW. De fabrikant geeft twee jaar fabrieksgarantie en gratis helpdesk ondersteuning.

Conclusie
De Freecom Hard Drive Sq 2 TB is een goed presterende externe USB 3.0-schijf die bovendien ook nog erg mooi oogt. Freecom heeft echter duidelijk bespaard op de meegeleverde USB 3.0-kabel. Deze is veel te kort voor de meeste gebruikers. Hou dus naast de aanschafprijs rekening met de extra kosten voor een langere USB-kabel. Verder is dit een prima opslagapparaat voor desktops.

(90/100)

Adviesprijs
Freecom Hard Drive Sq 1 TB: € 139
Freecom Hard Drive Sq 2 TB: € 189
Freecom Hard Drive Sq 3 TB: € 239
Foto van Freecom
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.