Toshiba Camileo Clip Full HD minicamcorder review

Full HD camcorder met omvang van luciferdoosje

3
De in september van vorig jaar aangekondigde Camileo Clip Full HD minicamcorder van Toshiba ligt eindelijk in de winkel. Je kunt hem aan een kledingstuk bevestigen, op een statief plaatsen of als webcam gebruiken en dat allemaal in 1080p resolutie. Wij hebben deze kleine camcorder getest.

De Toshiba Camileo Clip is niet veel groter dan een luciferdoosje, maar je kunt er toch mee filmen in Full HD 1080p resolutie aan 30 beelden per seconde (fps) en fotograferen in 16-megapixelresolutie. Een elektronische beeldstabilisator (EIS) is ingebouwd (maar alleen voor 720p-of-lager resoluties), er is een 10x digitale zoom, de camcorder is schok- en spatwaterbestendig en heeft een vaste clip waarmee je hem aan een kledingstuk of tas kunt bevestigen. Lijkt interessant, maar hoe zit het met het gebruiksgemak en de beeldkwaliteit? Wij zochten het voor je uit.Toshiba camileo clip voorkant

 
In de doos

Behalve de (in ons geval blauwe, maar er zijn ook andere kleuren verkrijgbaar) Camileo Clip bevat de verpakking een handkoordje, een draagzakje, een poetsdoekje, een USB-kabel, een Quick Start Guide en een software cd met de volledige handleiding en ArcSoft Media Impression software. Ook wordt een probeerversie van Magix Video Deluxe meegeleverd. Voor net geen 90 euro krijg je dus een vrij volledig pakket.

 
Technische eigenschappen

De Camileo Clip heeft geen zoeker. Daar zou ook nauwelijks plaats voor zijn in het kleine chassis van 4,3 x 8 x 1,6 cm. In de plaats van een zoeker is er een klein lcd-scherm met een diagonaal van 1,5 inch ofwel 3,8 cm. Deze kleine camcorder heeft maar een heel klein eigen geheugen (0,5 GB). Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd: die moet je dus eigenlijk nog bij de aankoopprijs tellen. Je kunt er een microSD-geheugenkaartje in kwijt tot en met de SDXC-specificatie (extended capacity, in theorie tot 2TB, maar voorlopig zijn er nog geen kaartjes van meer dan 64GB, wat al behoorlijk veel is).
De Camileo Clip heeft een lens met een vaste brandpuntafstand en gebruikt een 5-megapixel BSI CMOS-sensor. Daar hoort een woordje uitleg bij. BSI staat voor ‘backside illumination’ en maakt de CMOS-beeldsensor extra lichtgevoelig, zodat je hem ook bij weinig licht kunt gebruiken. Ook de Apple iPhone 4 heeft bijvoorbeeld een dergelijk type beeldsensor. Video wordt opgenomen in standaard H.264 mpeg4-formaat, terwijl foto’s bewaard worden in jpg-formaat. Alle recente video- en fotosoftware kan met die bestandsformaten overweg.

 
Software

Als je hem via USB op een pc aansluit wordt hij naar keuze herkend als massaopslag of als webcam. In de stand massaopslag verschijnen drie schijfletters: voor het kleine interne geheugen, voor het geheugenkaartje en voor het softwaregedeelte. Het softwaregedeelte bevat uploadsoftware die je direct kunt uitvoeren en die zowel onder Windows als onder Mac OS.X draait. Mocht er op je computer nog geen H.264 mpeg4 videocodec geïnstalleerd zijn, dan doet de software dit automatisch voor je.

Toshiba camileo uploader
Toshiba Camileo Uploader

Met de Camileo Uploader kun je vervolgens je video’s of foto’s uploaden naar YouTube, Facebook, Picasa en Twitter (via TwitVid). Het is primitieve software, maar je hebt hem wel altijd bij je, dus dat is handig mocht er op de computer die je gebruikt niets beters staan.

 
Video- en fotomogelijkheden

Je schakelt tussen de foto- en videostand met een drukknop onder het scherm. Met de menuknop stelt je dan voor elke stand de resolutie en andere mogelijkheden in.
Foto’s tot 16 megapixels zijn mogelijk, maar dat is dan wel geëxtrapoleerde resolutie, aangezien de CMOS-sensor een ingebouwde resolutie heeft van 5 megapixels. Ook de fotoresolutie van 3 megapixels wordt ondersteund. Bij het fotograferen is de beeldstabilisator niet actief. Wel heeft de Camileo Clip een zelfontspanner en ook is er glimlachdetectie. Omdat de Camileo Clip nauwelijks 85 gram weegt, is het moeilijk om er los uit de hand stabiele foto’s mee te nemen.
Je koopt hem natuurlijk op de eerste plaats als lichte en kleine camcorder. Video’s kun je opnemen in VGA- tot 1080p-resolutie. Op videogebied heeft hij enkele extra snufjes. Zo kun je slow motion-opnames maken. Ook stop motion-opnames zijn mogelijk met intervallen van 1, 2 of 5 seconden. Als je hem op een statief gebruikt, kun je ook de bewegingsdetectie en gezichtsvolging inschakelen. Op die manier kun je hem als bewakingscamera gebruiken.

Toshiba CAMILEO CLIP blue
Toshiba CAMILEO CLIP blue achterkant met scherm, clip (rond het scherm) en bedieningsknoppen

De eveneens aanwezige 10X digitale zoom gebruik je beter niet, want eigenlijk verlaag je dan de resolutie (tot 720p wanneer je volledig inzoomt). Onderaan zit er ook een statiefaansluiting op. Die komt vooral van pas bij stop motion-opnames, of wanneer je de Camileo Clip als webcam wil gebruiken, want die mogelijkheid biedt hij ook. En zoals de naam het al aangeeft, zit er een vaste clip op waarmee je hem kunt bevestigen op een kledingstuk of een tas. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld een fietstocht te filmen. Dat hij tegen spatwater kan (volgens de IPX-2 euronorm: “beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden”), is dan mooi meegenomen. Bovendien kan hij ook tegen een stootje: volgens Toshiba overleeft hij een val van 1,5 meter op een harde ondergrond. Wij hebben dit natuurlijk uitgeprobeerd en kunnen bevestigen dat dit klopt.
De elektronische beeldstabilisator werkt alleen bij 720p resolutie (naar keuze aan 30 of 60 fps), niet bij 1080p. In praktijk betekent dit dat je de 1080p (aan 30 fps) alleen kunt gebruiken als je hem op een statief bevestigt of ergens stabiel neerzet. Tijdens “bewegende” opnames, vanuit de hand of clip, stel je hem best in op 720p resolutie. Op een geheugenkaartje van 4GB kun je iets meer dan uur video kwijt in 1080p Full HD resolutie en 2 uur 15 in 720p HD Ready resolutie.

 
Praktijktest

Hoewel de Camileo Clip uiteraard geen vervanging is voor een volwaardige camcorder, vallen zowel de film- als geluidskwaliteit enorm mee. Foto’s zijn niet beter dan degene die je maakt met een gemiddelde smartphone, maar video’s zien er over het algemeen wel beter uit. Bovendien kan dit kleine camera’tje natuurlijk beter tegen een stootje dan een dure smartphone. En ook zitten er extra snufjes op, zoals het gebruik als bewakings- en webcam en de aanwezigheid van een statiefaansluiting die je bij een smartphone doorgaans niet tegenkomt. Wel is het moeilijk om op het kleine lcd-schermptje het beeld goed scherp te stellen voor dichtbij-opnames, zoals onderstaande door ons gemaakte 720p stop motion-film van een zich openende bloem demonstreert.

Zoals je ziet is het beeld niet helemaal scherp. Het duurde ongeveer zes uur om het openen van de bloem te filmen. We filmden met een stop-motioninterval van 5 seconden. We gebruikten uiteraard een statief en sloten de camera aan op een stopcontact.

Hier is een handopname die iemand anders maakte met de Camileo Clip op de hoogste resolutie (mus in de regen):

In deze resolutie werkt de stabilisatie niet en moet je dus een redelijk vaste hand hebben voor een geslaagde video-opname zonder statief. Ten slotte tonen we je nog deze video die iemand anders maakte waarin alle mogelijkheden van de Camileo Clip worden uitgetest (opnames in verschillende resoluties, stop motion, slow motion):

http://www.youtube.com/watch?v=rwk–snjVmo

Vergeet niet om telkens de hoogste resolute te kiezen bij het bekijken van deze testvideo’s.

 
Autonomie

De niet-verwisselbare batterij hield het in onze test exact een uur en een kwartier uit bij het maken van een time lapse video met een interval van 5 seconden met het schermpje aan. Tijdens het filmen kun je het schermpje niet uitschakelen om stroom te besparen. Omdat er geen aparte zoeker is, lijkt ons dat logisch, maar het beperkt natuurlijk wel de autonomie. Je kunt gelukkig wel filmen als de usb-voeding aangesloten is en op die manier bijvoorbeeld toch urenlange stop-motionopnames maken.

Conclusie
De Camileo Clip is uiteraard geen vervanger voor een volwaardige camcorder, maar omdat hij zo klein en licht is kun je hem altijd en overal bij je hebben om gelijk wat vast te leggen. Dat kan natuurlijk ook met elke recente smartphone, maar dit kleine camera’tje levert een betere filmkwaliteit dan de meeste smartphones en, wat belangrijker is, kan beter tegen een stootje. Je kunt hem perfect gebruiken om bijvoorbeeld een wandeling of een fietstocht te filmen. Dat je hem ook kunt gebruiken als voicerecorder en als webcam is mooi meegenomen. De autonomie zou wel wat groter mogen zijn. Maar dit kun je eventueel oplossen met behulp van een extra USB-accu.

(65/100)

Adviesprijs
€89,99 (zonder geheugenkaart, die moet je nog apart bijkopen).
Foto van Toshiba
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

3 REACTIES

  1. Zou je deze camera aanbevelen tijdens het skiën? Is hij daarvoor zeg maar Schokbestendig genoeg? Heb geen problemen met 30fps. Gaat hij langer als een uur mee op de normale film stand?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.