Medion desktop-pc bij Aldi België is instapmodel

2
371
Terwijl onze Nederlandse lezers in hun Aldi kunnen likkebaarden naar een Medion desktop met een Core i7 3770, een top-processor uit Intel’s 3de generatie reeks (de Akoya MD 8371 P5210 D, hier al eerder besproken), komt er op zaterdag 9 juni 2012 ook in de Belgische Aldi-vestigingen een desktop in de aanbieding: de Medion Akoya MD 8366 (E2030 D). Van uitersten gesproken…
 
Processor

Het hart van deze Medion Akoya MD 8366 (E2030 D) is een Intel Pentium G630 processor. Hij heeft twee kernen, 3 MB Smart Cache en werkt aan 2,7 GHz. De G630 is een ietwat ongewone keuze voor Medion, meestal kiezen ze voor een Intel Core i7 als het over een topmodel gaat (zoals momenteel in Nederland), een Core i5 voor de middenmoot en een Core i3 voor een instapmodel. Binnen de Core i3 familie is dan de 2100 het laagste type. Welnu, de hier gebruikte Pentium G630 scoort qua prestaties nog onder het niveau van de Intel Core i3 2100.

Medion Akoya MD 8366 (E2030 D)

Medion Akoya MD 8366 (E2030 D) (© ; licentie: )

Hier vind je geen Turbo Boost die zo nodig een tandje kan bijsteken. De tekst in de online prospectus van Medion “Werk efficiënter door meerdere toepassingen tegelijk uit te voeren” kan je laten vermoeden dat er Intel Hyper-Threading (de technologie die elke kern twee dingen tegelijk kan laten berekenen) inzit, maar neen, die technologie ontbreekt hier ook. Dat je geen flitsende resultaten mag verwachten zal je intussen wel duidelijk zijn. De technische fiche van deze processor vind je in dit PDF bestand.

 
Grafische kaart

“Grafische kaart” is eigenlijk een verkeerde term, want er zit er geen in. Wel heeft de Intel G630 processor een ingebouwde grafische component, de Intel HD Graphics. Die is gelukkig van het 2de generatie type HD Graphics 2000, en geeft voor burotica best aanvaardbare resultaten.

Je zult het alleen met Intel HD Graphics 2000 moeten stellen

Je zult het alleen met Intel HD Graphics 2000 moeten stellen (© ; licentie: )

Anderzijds heeft de G630 processor geen grafisch geheugen aan boord, de Intel Graphics zal dus een flinke hap nemen van de 4 GB DDR3 SDRAM geheugen. Positief is dan weer dat er zowel een VGA als een DVI-I en een HDMI video-aansluiting voorzien zijn, bovendien kan je ook nog eens twee monitors tegelijk aansturen.

 
Verdere uitrusting

Samen met het werkgeheugen van 4 GB vormt de harde schijf van slechts 500 GB de ondergrens van wat je in een pc anno 2012 mag verwachten. Verder mag de uitrusting van deze Akoya MD 8366 (E2030 D) “riant” genoemd worden, ze is zowat identiek aan de uitrusting van elke Medion Akoya desktop computer. Het geheel zit immers ook in de vrij mooie blinkend zwarte kast met zilveren strepen van 39 x 39 x 18 cm die we al lang kennen van alle andere Medions, met bovenaan een ligplaats voor een USB 3.0 HDDrive2go super speed externe harde schijf.

Volgens de folder: “enorme harde schijf”. Volgens ons: het minimum in een pc anno 2012

Volgens de folder: “enorme harde schijf”. Volgens ons: het minimum in een pc anno 2012 (© ; licentie: )

Met een interne harde schijf van 500 GB komt die misschien wel goed van pas. Verder vind je een multistandaard dvd/cd-brander die de meeste DVD/CD standaarden ondersteunt, inclusief Dual Layer DVD-R en DVD+R en een ingebouwde USB 2.0-kaartlezer voor het lezen en beschrijven van geheugenkaartjes. Je krijgt de mogelijkheid je pc bedraad of draadloos aan te sluiten op het internet. Bluetooth ontbreekt en al zit er wel USB 3.0 op deze computer, die is beperkt tot 1 aansluiting en die zit dan nog vooraan. De 4 USB aansluitingen achteraan zijn allen van het type USB 2.0. De technische fiche van de Medion Akoya MD 8366 (E2030 D) vind je in dit PDF-bestand.

Meer meegeleverde software dan bij Medions’ topmodel!

Meer meegeleverde software dan bij Medions’ topmodel! (© ; licentie: )

 
Software

Hoe vreemd het ook klinkt: er zit meer software bij deze goedkope desktop dan bij het topmodel dat momenteel in Nederland verkocht wordt!
• Het besturingssysteem is zoals gewoonlijk Windows 7 Home Premium, 64 Bit versie.
• Microsoft Office 2010 (Word en Excel Starter) en Windows Live Essentials zijn geïnstalleerd.
• Van CyberLink krijg je PhotoDirector, MediaEspresso en Power2Go.
• Ashampoo levert Burning Studio 2, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap.
• Verder krijg je nog Corel Draw Essentials, PCSuite Shredder Pro en een 90 dagen proefversie van Kaspersky Internet Security 2012. Na afloop van die 90 dagen moet je je een licentie aanschaffen of het vervangen door een ander (al dan niet gratis) product.

Conclusie
Voor één keer is het promotiefilmpje van Medion vrij realistisch. Hier geen opeenstapeling van superlatieven, het stelt gewoon, wij citeren: “Stel teksten, tabellen of presentaties op; beheer je muziek- en fotoverzamelingen en blijf online steeds bij met de actualiteit: deze Intel Pentium processor vormt daarbij de ideale basis”. Heb je dringend een goedkope, maar toch goed uitgeruste desktop nodig en herken je jezelf in het zonet geciteerde zinnetje, dan is de Medion Akoya MD 8366 (E2030 D) voor slechts 379 euro een kandidaat voor jou.
Verlang je meer van een pc, dan ga je met deze computer al vlug tegen zijn limieten botsen. Is de aanschaf van een nieuwe computer niet echt dringend, dan loont het misschien de moeite nog wat te wachten. Je kunt er donder op zeggen dat Aldi binnen enkele maanden een instap-desktop op de markt brengt met het nieuwe besturingssysteem Windows 8 en een Core i3 processor van de 3de generatie. Die is veel performanter en levert betere grafische prestaties.

Adviesprijs
€ 379
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelGrote 1-inch beeldsensor in Cyber-shot compactcamera van Sony
Volgend artikelBudgetmobieltjes met touchscherm in de Nokia Asha-reeks
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. De mensen zijn tegenwoordig niet gek meer.
    1 Ze weten algemeen dat Windows 8 eraan komt.
    2 Ze lezen ook DISKIDEE … velen toch ;-).
    3 En langzaam beginnen ze ook te weten betrefende zaakjes wat Grafische kaarten ,mogenlijkheden etc betreft.
    4 Verloftijd en die geweldige bezuinigingen (werk onzekerheid) met dank aan de EU en Banken.(speelt alles een rol ..zeker weten).
    Ik kocht dat ding dus ook nooit.
    PS:Hier liggen er nu nog altijd 8 stuks.

  2. ze zijn blijven liggen in de winkel…de week erna staan ze nog te koop….da’s ook redelijk ongezien in den aldi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.