Gekwetter op Twitter wordt omgezet in muziek

0
65
Met de dagelijkse ontboezemingen van vijfhonderd Britse Twitteraars wordt een continu muziekstuk gecomponeerd dat een half jaar lang live te beluisteren valt.

Dankzij The Listening Machine kunnen we eindelijk horen hoe het blauwe Twittervogeltje kwettert. Het programma ‘luistert’ naar de boodschappen die een geselecteerde groep Twitter-gebruikers de wereld in stuurt om er vervolgens in real-time muziek mee te componeren. Voor het project werd een deel van de deelnemers gekozen uit acht verschillende vakgebieden: gezondheid, handel, kunst, onderwijs, politiek, sport, technologie en wetenschap. Een ander deel werd willekeurig gekozen. Wanneer een van deze deelnemers een bericht tweet, wordt het door de software geanalyseerd op basis van verschillende parameters om er vervolgens muziek mee voort te brengen.

Speciale algoritmen vertalen de getwitterde tekst in muzieknoten. Woorden als ‘brilliant’ en ‘rubbish’, maar ook het gebruik van emoticons beïnvloeden de ‘gevoeligheid’ van de muziek. De software componeert de muziek uit geluidsfragmenten die op voorhand werden ingespeeld door het Britten Sinfonia.
The Listening Machine is een onderdeel van The Space, een multiplatform kunstproject van de Arts Council England in samenwerking met de BBC. Het experimentele platform wil digitale kunstwerken in Groot-Brittannië onder de aandacht brengen. The Space werd op 1 mei 2012 gelanceerd en loopt tot eind oktober 2012. Tijdens die periode zal de muziek die The Listening Machine componeert op basis van tweets continu te beluisteren zijn. Wat ons betreft lijkt het geluid van het Twittervogeltje op een Chinese nachtegaal met flinke keelpijn.

Vorig artikelInstinctief muziek mixen met nieuw DJ-mengpaneel van Hercules
Volgend artikelHet netwerk beheren met cloudrouter van D-Link
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.