Plantronics Savi W740/A-M headset review

Headset met slim basisstation bedient drie telefoons tegelijk

0
Als je veel tijd spendeert aan de telefoon kan je met een draadloze headset toch vrij bewegen tijdens de gesprekken. Plantronics biedt verschillende oplossingen aan voor kantoren en thuiswerkers. De Savi 740 draadloze headset beheert op intelligente wijze oproepen via pc, mobiele telefoon en bureautelefoon. Een test!

Plantronics is gespecialiseerd in (draadloze) headsets en aanverwante producten. Het bedrijf biedt dan ook zeer uiteenlopende oplossingen voor professionals en particulieren. Plantronics stelt wereldwijd meer dan 3000 mensen tewerk. Eerder bespraken we reeds de Plantronics Voyager Pro UC v2 headset voor mobiele professionals.

 
In de doos

De doos van de Plantronics Savi 740 bestaat uit twee delen. In het grootste deel vinden we het dockingstation, een voeding, een microUSB-kabel en een koppelstukje voor een vaste telefoon terug. Het kleinere doosje bevat de draadloze headset met bijbehorende batterij, een doosje met oorstukjes en oorhaakjes in verschillende maten en een lader met houder voor bevestiging van de draadloze headset op het basisstation.

Plantronics Savi 740
Plantronics Savi 740

Tot slot levert Plantronics ook nog een hoofdband voor over het hoofd, een nekband en een snelstartgids mee. We ontvingen een versie met een Engelse netstekker. Dat verklaart wellicht ook waarom er geen Nederlandstalige snelstartgids werd meegeleverd. Gelukkig konden we de Belgische adapter gebruiken van de Voyager Pro UC v2 die nog in ons testlab lag.

 
Doelgroep

Plantronics richt zich met de Savi 700 serie specifiek tot kantoren. Of je nu zelfstandige of thuiswerker bent of een kantoor hebt op het bedrijf zelf, dankzij de Savi 740 kan je eenvoudig schakelen tussen gesprekken op je vaste telefoon, mobiele telefoon en pc. De headset biedt de gebruiker bovendien drie draagstijlen: met een hoofdband, nekband en oorhaakjes. De ideale metgezel voor op kantoor? Wij zochten het uit.

 
Montage

De Plantronics Savi 740 moet eerst gemonteerd worden vooraleer je het toestel kan gebruiken. Eerst en vooral plaatsen we de batterij op de draadloze headset. De batterij klikt zonder veel moeite vast op de headset, maar moet voor gebruik uiteraard eerst opgeladen worden. De tweede stap bestaat erin om een draagstijl te kiezen met behulp van de ‘fitkit’. Wij kiezen als draagstijl voorlopig voor ‘over-the-ear’ en bevestigen het oorhaakje en het oorstukje. Vervolgens klikken we de laadhouder op het basisstation. Tot slot voorzien we het basisstation van stroom en plaatsen de headset in het laadstation. De batterij van de headset moet minimaal twintig minuten opladen vooraleer je deze mag gebruiken. Een volledige laadbeurt neemt drie uur in beslag.

De batterij van de headset moet minimaal 20 minuten opladen vooraleer je deze mag gebruiken
De batterij van de headset moet minimaal 20 minuten opladen vooraleer je deze mag gebruiken
 
Design

De Plantronics Savi 740 bestaat uit twee delen: een basisstation en een draadloze headset. Het basisstation is uitgevoerd in een combinatie van mat en glanzend zwart en een zilverkleurige lijn op de voorzijde waarin ook de afstemknop  en het oplaadlampje zijn verwerkt. Net boven de afstemknop werd de Bluetooth koppelingsknop ingebouwd. Bovenop het basisstation voorzag Plantronics drie knopjes voor gebruik met pc, mobiele telefoon en vaste telefoon. Rechts naast de bedieningseenheid vinden we de lader met houder waarin de draadloze headset wordt geplaatst. Links onderaan in het basisstation werden een aantal regelaars weggewerkt achter een plastic klepje. Dit klepje geeft toegang tot de regelaar van het microfoonvolume van de bureautelefoon, de configuratieschakelaar voor de bureautelefoon en de regelaar van het luistervolume van de bureautelefoon. Achteraan in het basisstation voorzag de fabrikant een voedingsaansluiting, een aansluiting voor een telefoonhoorn-lifter, een RJ-45 aansluiting voor de telefoon-interfacekabel en een microUSB-poort. De headset zelf is uitgevoerd in een combinatie van mat zwart en chrome en oogt heel stijlvol. De headset van de Plantronics Savi 740 oogt fragieler dan de eerder besproken Voyager Pro UC v2 headset, maar dat lijkt alleen maar zo. We vinden op de headset een volume-/muteknop, een gespreksknop en een statuslampje.

Je kan een een draagstijl kiezen met behulp van de ‘fitkit’
Je kan een een draagstijl kiezen met behulp van de ‘fitkit’
 
Bureautelefoon aansluiten & gebruiken

Je kan een bureautelefoon op drie manieren aansluiten. De eerste aansluitwijze vereist alleen het gebruik van de meegeleverde interfacekabel. Deze sluit je aan op de RJ-45 interfaceaansluiting op de achterzijde van het basisstation. Vervolgens koppel je het spiraalsnoer van de hoorn los van de aansluiting op de onderzijde van je telefoontoestel en sluit het aan op het blokje van de interfacekabel. Achtereenvolgens sluit je het andere uiteinde van de interfacekabel aan op de vrije handsetpoort van je bureautelefoon. Klaar is kees! Let op, in deze configuratie moet je zowel op de gespreksknop van de telefoon als die van de headset drukken om gesprekken te beantwoorden of te beëindigen. Echt handig is dat niet! Wellicht is het handiger om gebruik te maken van een HL10-hoornlifter die automatisch de handset opneemt en weer inhaakt. De eveneens optioneel verkrijgbare EHS-kabel (voor elektronische telefoonhoorn) neemt de handset elektronisch en automatisch van de haak. Deze optionele accessoires maken oproepbeheer van op afstand mogelijk met je headset en verhogen het gebruiksgemak aanzienlijk. Helaas hebben we deze accessoires niet kunnen testen.

De headset zelf is uitgevoerd in een combinatie van mat zwart en chrome en oogt heel stijlvol
De headset zelf is uitgevoerd in een combinatie van mat zwart en chrome en oogt heel stijlvol

Om een gesprek te voeren via je bureautelefoon druk je terwijl je de headset draagt kort op de bureautelefoonknop op het basisstation. Opgelet, als je de oproepen niet op afstand kan beheren via een HL10-hoornlifter of EHS-kabel moet je de hoorn van de bureautelefoon voor iedere oproep handmatig verwijderen. Als je geen kiestoon hoort, moet je het klepje op de linkerzijde van het basisstation openen en de configuratieschakelaar verschuiven tot je wel een kiestoon hoort. De standaardinstelling “A” is geschikt voor de meeste bureautelefoons. Vervolgens kan je een testoproep plaatsen met de bureautelefoon en als alles goed gaat, kan je nadien het gesprek beëindigen via de gespreksknop op de headset.

De Plantronics Savi 740 kan je gebruiken in combinatie met drie toestellen
De Plantronics Savi 740 kan je gebruiken in combinatie met drie toestellen
 
Mobiele telefoon aansluiten & gebruiken

Zoals reeds vermeld kan je de Plantronics Savi 740 gebruiken in combinatie met drie toestellen. Deze headset kan je gebruiken met mobiele telefoons die Bluetooth aan boord hebben. We zullen de Plantronics Savi 740 verbinden met onze Samsung Galaxy SII. Daartoe drukken we vier seconden op de Bluetooth-koppelingsknop op het Savi-basisstation. Het indicatielampje zal nu rood/blauw beginnen knipperen. Het basisstation blijft tien minuten in deze stand staan. Vervolgens zoeken we op onze mobiele telefoon naar de headset en selecteren “Savi 7xx” uit de lijst. Enkele ogenblikken later zijn we verbonden met de headset en blijft het Bluetooth-lampje continu blauw branden. Als je telefoon om een wachtwoord vraagt, voer je vier nullen (0000) in. We drukken kort op de mobiele telefoonknop op het basisstation terwijl we de headset dragen en plaatsen vervolgens een testoproep met onze Galaxy SII. We beëindigen ons gesprek door op de gespreksknop op de headset te drukken.

 
Computer aansluiten & gebruiken

Om de headset met een computer te verbinden, volstaat het om de meegeleverde USB-kabel aan te sluiten. De stuurprogramma’s werden automatisch geïnstalleerd op ons Windows 7 Professional 32-bit systeem. Daarmee is de headset in principe klaar voor gebruik. Bij het openen van Skype krijgen we meteen een melding dat de software nieuwe geluidsapparaten heeft gevonden. We bevestigen deze wijzigingen, drukken op de computerknop op het basisstation en bellen een correspondent. We beëindigen het gesprek door op de gespreksknop op de headset te drukken. Dit eerste testgesprek via Skype verliep vlot en zonder problemen.

Plantronics Savi 740 toestelinstellingen
Plantronics Savi 740 toestelinstellingen
 
Gebruik & mogelijkheden

Een binnenkomende oproep beantwoorden met de Plantronics Savi 740 gaat het eenvoudigst door op de gespreksknop op de headset te drukken wanneer je de oproep hoort. Je kan een inkomende oproep ook beantwoorden door op de knop op het basisstation te drukken voor de lijn die belt (pc, mobiele telefoon of bureautelefoon). Als je in gesprek bent en er een tweede oproep binnenkomt vanaf een van de andere apparaten kan je deze oproep beantwoorden door 1,5 seconde op de volume hoger of lager toets te drukken. Hierdoor wordt het eerste gesprek in wacht gezet en de binnenkomende oproep beantwoord. Bij ondersteunde softphones werkt de Plantronics Savi 740 automatisch je UC-presence status bij, zodat collega’s je beschikbaarheid kunnen zien. Na een update van Skype bleek deze feature echter niet meer te werken. We gebruiken sinds de update versie 5.9 en enkel Skype V5.8 en V4.2 worden ondersteund door de Plantronics software. Microsoft Lync, Office Communicator en Skype ondersteunen ook Multi-Phone Status (MPS). Dankzij deze feature wordt je status automatisch gewijzigd in “bezet” als je een oproep plaatst of ontvangt via je bureautelefoon of mobiele telefoon. Als je het gesprek beëindigt, wordt de status automatisch gewijzigd in de vorige status. Je kan tevens audio van twee willekeurige apparaten combineren door twee van de drie knoppen op het basisstation tegelijk in te drukken tot deze constant groen blijven branden. Dit kan handig zijn om een telefonische minivergadering te voeren.

Plantronics Savi 740 configuratiescherm
Plantronics Savi 740 configuratiescherm
 
Configuratiescherm

Via www.plantronics.com/software kan je de Plantronics software downloaden en vervolgens installeren. Deze software werd reeds geïnstalleerd op ons systeem tijdens de test van de Plantronics Voyager Pro UC v2 headset en kan gewoon gebruikt worden om de Savi 740 te beheren. Via dit configuratiescherm kan je de toestelinstellingen van de headset bekijken en wijzigen, de status van de integratiemodules bekijken en allerlei voorkeuren aanpassen. Bovendien geeft het configuratiescherm statusinformatie zoals de firmwareversie van de headset en het basisstation weer.

 
Plaatsing basisstation

Om een goede werking te garanderen vraagt Plantronics de nodige aandacht voor de plaatsing van het basisstation. De minimale aanbevolen afstand tussen de bureautelefoon en het basisstation bedraagt 15 cm. Tussen de bureautelefoon en de computer bedraagt de minimale aanbevolen afstand 30 cm. Wanneer je geen rekening houdt met deze afstanden, kunnen er volgens de fabrikant ongewenste bijgeluiden en storingen optreden. Tijdens onze test konden we genieten van kristalheldere audio en bovendien is de headset, ondanks de vele mogelijkheden, uitermate gebruiksvriendelijk. Onze correspondenten konden ons zeer goed verstaan en vice versa.

Met de Savi 740 kan je eenvoudig schakelen tussen gesprekken op je vaste telefoon, mobiele telefoon en pc
Met de Savi 740 kan je eenvoudig schakelen tussen gesprekken op je vaste telefoon, mobiele telefoon en pc
 
Technisch

De Plantronics Savi 740 werkt met draadloze DECT-technologie en biedt een bereik tot 120 meter. Wanneer je de headset met volledig opgeladen batterij in slaapstand zet, bedraagt de stand-bytijd ongeveer 50 uur. Een volledig opgeladen batterij geeft de gebruiker bovendien tot wel 7 uur gesprekstijd, aldus de fabrikant. De Plantronics Savi 740 is geschikt voor gebruik met verschillende softphones en Unified Communications softwarepakketten zoals van Avaya, Cisco, etcetera. De geteste versie is bovendien geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Lync 2010. Hier kan je een compatibiliteitgids downloaden voor verschillende softphones. De draadloze headset is met ongeveer 21 gram een lichtgewicht en dat komt het draagcomfort sterk ten goede. Tijdens een gesprek kan de Plantronics Savi 740 met maximaal drie andere headsets worden gekoppeld, zodat conference calls mogelijk zijn. Tot slot ondersteunt de Savi 740 ook breedbandaudio en DSP voor natuurlijk(er) klinkende gesprekken.

 
Beschikbaarheid

We vonden de Plantronics Savi W740 headset op internet voor 289,21 euro, exclusief BTW. De fabrikant biedt twee jaar garantie op het toestel.

Conclusie
De Plantronics Savi 740 is een ideale uitbreiding voor elk kantoor. Ondanks de vele mogelijkheden is het gebruiksgemak erg hoog. Hou wel rekening met de compatibiliteit van de verschillende softphones, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De Plantronics Savi 740 kan gecombineerd worden met drie optionele headsets. Telefonisch vergaderen is dus mogelijk. Dankzij de meegeleverde fitkit en hoofdbanden is deze headset voor vrijwel iedereen aanpasbaar. Met een (theoretisch) bereik van ongeveer 120 meter heb je voldoende bewegingsvrijheid, zodat je dagdagelijkse taken niet belemmerd worden.

(90/100)

Adviesprijs
€ 349
Foto van Plantronics
Website: Visit Website
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.