Western Digital My Book Live Duo Personal Cloud Storage review

Western Digital maakt je persoonlijke data via cloud beschikbaar

7
Onze honger naar opslagcapaciteit is niet te stillen. Bovendien moet onze data continu beschikbaar zijn, ongeacht de plaats waar we ons bevinden. Western Digital speelt daarop in met de My Book Live Duo Personal Cloud Storage oplossing. Dat is een netwerkschijf met twee harde schijven die in RAID-1 modus extra bescherming bieden tegen dataverlies. Daarnaast geeft de WD 2go App via je smartphone of tablet toegang tot je persoonlijke data op deze schijf. Wij hebben hem getest.

Western Digital is een bekende fabrikant van harde schijven en aanverwante producten zoals externe opslagmedia, netwerkschijven en mediaspelers. In het verleden bespraken we reeds verschillende netwerkschijven van Synology die zich lieten kenmerken door hun prestaties en gebruiksvriendelijkheid. We zijn dan ook erg benieuwd naar de prestaties en de beheerinterface van de Western Digital My Book Live Duo.

 
In de doos

In de verpakking vinden we naast de Western Digital My Book Live Duo zelf ook nog een aantal accessoires. De fabrikant levert een voedingsadapter, een Cat.5e netwerkkabel, een cd-rom en een meertalige snelstartgids mee. Deze gids is eveneens uitgevoerd in het Nederlands.

WD My Book Live Duo
WD My Book Live Duo
 
Uitrusting

Western Digital is vrij karig met technische specs. De doos vermeldt dat de My Book Live Duo beschikt over een 800 MHz CPU. Dat is vrij traag vergeleken met de 1,2 GHz processor in de eerder besproken Synology DS212j. In de handleiding geeft Western Digital aan dat de twee schijven in het systeem zijn geconfigureerd als een “spanned” schijf. Spanned wordt meestal aangegeven met JBOD (Just a Bunch Of Disks) en wil zeggen dat beide schijven zijn samengevoegd tot één logisch volume. De My Book Live Duo ondersteunt ook de RAID-1 modus die extra bescherming biedt tegen dataverlies. Beide schijven zijn dan een identieke kopie van elkaar. Nadeel is natuurlijk dat de beschikbare opslagcapaciteit halveert. Van de beschikbare 4 TB blijft dan nog 2 TB over. Als één schijf defect gaat, plaats je gewoon een nieuwe en de RAID-array wordt opnieuw opgebouwd. Maar RAID is geen vervanger voor een backup! Als de RAID-controller het immers begeeft, ben je in het slechtste geval nog al je data kwijt. Dus eigenlijk moet je om helemaal veilig te spelen nog een back-up maken op een aparte schijf.

Western Digital My Book Live Duo achterzijde
Western Digital My Book Live Duo achterzijde

Qua design kan je de My Book Live Duo inderdaad best omschrijven als een boek (hardcover). De NAS is uitgevoerd in een combinatie van muisgrijs en matzwart. De voorzijde biedt plaats aan het Western Digital logo en een statuslampje. Op de achterzijde vinden we de resetknop, een USB-poort, een Gigabit Ethernet-poort, de stroomaansluiting en een Kensington aanhechtpunt. Tot slot is de My Book Live Duo UPnP en DLNA compatibel.

 
Aansluiting op het netwerk

We sluiten de Western Digital My Book Live Duo aan op ons netwerk. Het hart van ons netwerk wordt gevormd door een Cisco Small Business router in combinatie met een TP-Link 24 poorts Gigabit Ethernet switch. We verbinden de My Book Live Duo met onze switch via de meegeleverde Ethernetkabel. Vervolgens voorzien we het apparaat van stroom. De netwerkschijf start nu automatisch op en is na ongeveer drie minuten klaar voor configuratie.

 
Configuratie

Wanneer het lampje op de voorzijde van de Western Digital My Book Live Duo constant groen blijft branden, is het systeem klaar voor configuratie. Daartoe voeren we de meegeleverde cd-rom uit. De ingebruikname behelst drie stappen: ‘Welkom’, ‘Detecteren’ en ‘Installeren’. We klikken op de knop ‘Detectie starten’. De software zoekt vervolgens op ons netwerk naar de My Book Live Duo. Enkele ogenblikken later heeft de software de NAS gevonden en kunnen we een schijfletter toekennen en een bureaubladsnelkoppeling maken naar de My Book Live Duo.

De wizard biedt ons de kans om WD Quick View te installeren. Deze tool geeft snel toegang tot je apparaten en de status ervan via het systeemvak van Windows. De wizard geeft vervolgens de gebruiker de kans om vier bijkomende stappen uit te voeren: alle shares bekijken, een back-up maken, de My Book Live Duo instellen en een persoonlijke cloud instellen.

De software zoekt op het netwerk naar de My Book Live Duo
De software zoekt op het netwerk naar de My Book Live Duo

Wij kiezen uiteraard voor de derde optie en gaan de NAS instellen. De wizard opent nu de beheerinterface (http://192.168.1.101) in onze browser. We klikken in het beheermenu op ‘Settings’ en stellen vervolgens een aantal parameters in zoals de toestelnaam, de taal, de tijdzone, etcetera. Ten behoeve van onze test behouden we het via DCHP verkregen IP-adres. Toch verdient het de aanbeveling om in een echte opstelling de NAS te voorzien van een statisch IP-adres of een DHCP-reservatie, zodat ze altijd hetzelfde adres krijgt. De Remote Access instellingen bespreken we verderop in deze review. In de media instellingen zien we dat DLNA en de iTunes Server standaard actief zijn. Via de Storage instellingen gaan we de My Book Live Duo in RAID-1 mode omzetten. We klikken hiervoor op ‘Edit Mode’ en kiezen voor ‘Maximum Protection (RAID 1)’. Om te bevestigen, klikken we op ‘Convert’. De netwerkschijf vraagt nog om een bevestiging en start meteen daarna met de conversie. Wanneer de NAS klaar is met de conversie, krijgen we een melding dat de RAID-array nog moet rebuilden. Het heropbouwen van de array kan enkele uren duren en mag niet onderbroken worden.

 
Wachtwoord

Het viel ons al op tijdens de configuratie dat we niet moesten aanmelden. We moeten het apparaat dus nog voorzien van een wachtwoord. Dit doen we door in de webinterface in de rechterbovenhoek op ‘Secure Your Device’ te klikken. We voeren een nieuw wachtwoord in en krijgen de melding ‘Owner password succesfully updated’. Vanaf nu is onze NAS beveiligd.

Je kan meteen een share aanmaken via de sectie ‘Users’ of je kan navigeren naar ‘Shares’ via het keuzemenu
Je kan meteen een share aanmaken via de sectie ‘Users’ of je kan navigeren naar ‘Shares’ via het keuzemenu
 
Gebruikers en shares

We gaan de Western Digital My Book Live Duo personaliseren en klaarmaken voor gebruik in ons testlab. We navigeren in het linkerkeuzemenu naar ‘Users’ en zien dat reeds één gebruiker werd aangemaakt: admin. Deze account is uiteraard noodzakelijk en kan om die reden niet verwijderd worden. We klikken op ‘Create New User’ en maken de gebruiker ‘Ludo’ aan. Op eenzelfde wijze maken we ook de gebruiker ‘Nick’ aan. Vervolgens gaan we shares, ofwel netwerkmappen, aanmaken waartoe de gebruikers toegang zullen krijgen. Je kan meteen een share aanmaken via de sectie ‘Users’ of je kan navigeren naar ‘Shares’ via het keuzemenu. De share ‘Public’ is standaard voorzien en toegankelijk voor de administrator. We maken twee nieuwe shares aan: ‘documenten_dtl’ en ‘Ludo_privaat’. Van ‘documenten_dtl’ maken we een publieke share waartoe alle gebruikers volledige toegang (lezen/schrijven) zullen krijgen. Van de share ‘Ludo_privaat’ maken we een private share waartoe alleen Ludo toegang mag krijgen. Uiteraard kan je de permissies toekennen zoals jij dat wenst, maar ten behoeven van onze test volstaat deze configuratie. De interface is zéér intuïtief en laat niets te wensen over. Een kind kan de was doen!

 
Mobiele toegang

De Western Digital My Book Live Duo is niet zomaar een NAS. De opdruk op de doos ‘Personal Cloud Storage’ geeft aan dat je met deze NAS eenvoudig je data kan benaderen via internet. Uiteraard kan je elke NAS die FTP ondersteunt beschikbaar maken via internet door gebruik te maken van port forwarding op je router. Maar Western Digital koos voor een gebruiksvriendelijkere manier van werken. Via het keuzemenu navigeren we naar ‘Settings’ en kiezen voor ‘Remote Access’.

De opdruk op de doos ‘Personal Cloud Storage’ geeft aan dat je met deze NAS eenvoudig je data kan benaderen via internet
De opdruk op de doos ‘Personal Cloud Storage’ geeft aan dat je met deze NAS eenvoudig je data kan benaderen via internet

De toegang vanop afstand is ingeschakeld en de status is ‘Ready’. De ‘Connection Options’ laten we ongemoeid en dus op ‘Automatic’ staan. In dit geval wordt een directe connectie gelegd tussen de NAS en je router via uPnP. Wanneer de poorten niet automatisch geopend kunnen worden, zal een relay-verbinding tot stand gebracht worden. Eerst en vooral zullen we mobiele toegang instellen, zodat we de NAS kunnen benaderen via een Apple iOS of Google Android apparaat. In het uitklapmenu ‘Mobile Access’ klikken we daartoe op de knop ‘Add Access’ en selecteren een gebruiker uit de lijst. Daarna klikken we op de knop ‘Get Code’ en laten een activeringscode genereren.

De codes zijn 48 uur geldig vanaf de aanvraagtijd en kunnen slechts één keer gebruikt worden. Vervolgens downloaden en installeren we de gratis WD 2go app via Google Play op onze Samsung Galaxy SII. Eenmaal de app geïnstalleerd is, klikken we op ‘Connect Now’ en selecteren het juiste apparaat (My Book Live Duo). De app vraagt nu om de gegenereerde activeringscode in te voeren. We bevestigen met een druk op ‘Activate’. Achtereenvolgens krijgen we toegang tot onze shares op de My Book Live Duo. Dit werkte tijdens onze test prima. De share Ludo_privaat was, zoals bedoeld, alleen toegankelijk voor gebruiker Ludo. We hebben deze functionaliteit getest via onze vaste Telenet-internetverbinding met Docsis 3 modem/router en een Samsung Galaxy SII met een Proximus mobiel internet abonnement. Let op, het kopiëren of streamen van inhoud vanaf thuis wordt waarschijnlijk beperkt door de uploadsnelheid van je internetprovider. Bij gebruik in combinatie met ons Fibernet abonnement gaf dit evenwel geen problemen en konden we zonder haperingen muziek beluisteren vanaf de My Book Live Duo.

WD MyBook Live Duo Cloud Portaal
WD MyBook Live Duo Cloud Portaal
 
Webtoegang

Naast mobiele toegang heeft Western Digital ook een portaal voorzien waarlangs je toegang krijgt tot de data op je NAS. Om deze functie te gebruiken, moet je een account aanmaken. In het linkerkeuzemenu klikken we op ‘Settings’ en duiden het tabblad ‘Remote Access’ aan. Vervolgens klappen we het menu ‘Web Access’ open en klikken op de knop ‘Register’. We selecteren gebruiker ‘Nick’ en voeren onze volledige naam en e-mailadres in. Meteen na het registeren ontvangen we een e-mail met verdere instructies. We volgen de koppeling in de mail en voeren een wachtwoord in dat we zullen gebruiken om via de browser toegang te krijgen tot onze account.

Even later kunnen we inloggen en installeren een Java-toepassing en het verkregen certificaat op ons systeem. Western Digital maakt immers gebruik van een beveiligde SSL verbinding. Hierbij maakt de fabrikant wel een kleine, maar belangrijke kanttekening: “Als je een verbinding maakt met een My Book Live Duo-apparaat vanaf een pc waarop Windows XP wordt uitgevoerd, zijn de gegevens die tussen de apparaten worden overgedragen niet beveiligd”.

Western Digital maakt gebruik van een beveiligde SSL verbinding
Western Digital maakt gebruik van een beveiligde SSL verbinding

Om bij de data te geraken, moet je eigenlijk twee keer inloggen. Eerst log je in op het portaal en vervolgens op share-niveau. Het kan dus zijn dat je net als wij twee verschillende wachtwoorden moet invoeren (die je zelf kiest uiteraard). Webtoegang functioneerde feilloos tijdens onze test. De shares worden immers gemapped op je systeem tot je in de webinterface op ‘Disconnect’ klikt.

 
Performance

Om op objectieve wijze de prestaties van de Western Digital My Book Live Duo te beoordelen, gebruikten we de Intel NAS Performance Test (NASPT). Deze tool voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit en geeft aan hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. De twaalf applicatiebenchmarks in NASPT zijn niet allemaal van even groot belang, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast die de DiskIdee NAS Score oplevert. Daarop scoort de My Book Live Duo met 32/100 minder goed dan de eerder besproken Synology DS212j (39/100). De gemiddelde gewogen werksnelheid van de My Book Live Duo bedraagt 24,3 MB/s. De gedetailleerde resultaten geven we hieronder ook nog mee:

WD MyBook Live Duo geopend
WD MyBook Live Duo geopend

NASPT Test (MB/s) WD My Book Live Duo
HD-Video afspelen 35,4
2x HD afspelen 39,6
4x HD afspelen 34,4
HD-Video opname 42,2
HD afspelen en opname 40,2
Aanmaken van inhoud 3,0
Kantoorproductiviteit 29,6
Bestanden kopiëren naar NAS 30,2
Bestanden kopiëren van NAS 56,2
Mappen kopiëren naar NAS 4,1
Mappen kopiëren van NAS 6,3
Fotoalbum 12,2

 
Stroomverbruik

Wanneer de voeding niet is aangesloten op de NAS verbruikt deze minder dan 0,5 watt. Van zodra je de voeding aansluit op de NAS start het apparaat automatisch op. Tijdens onze test verbruikte de NAS tussen de 10,8 en 28,4 watt. De Western Digital My Book Live Duo verbruikt dus iets meer dan de eerder besproken Synology DS212j. Deze vergelijking is echter indicatief, want de Synology NAS maakte gebruik van andere harde schijven.

De WD My Book Live Duo is verkrijgbaar in twee groottes: 4 TB en 6 TB
De WD My Book Live Duo is verkrijgbaar in twee groottes: 4 TB en 6 TB
 
HDD recovery

In RAID-1 modus verlies je geen data als één schijf faalt. Wanneer dit gebeurt, moet je de defecte schijf vervangen door een Western Digital schijf van dezelfde grootte en type. De My Book Live Duo zal de RAID-array automatisch heropbouwen. Let op, als je harde schijven van een ander merk gebruikt, vervalt de garantie! Het heropbouwen kan volgens Western Digital tot 15 uur duren. Tijdens die periode mag het apparaat niet gebruikt worden.

 
Beschikbaarheid

De Western Digital My Book Live Duo is verkrijgbaar in twee groottes: 4 TB en 6 TB. We vonden de 4 TB versie op internet voor 339 euro, inclusief BTW. De fabrikant geeft twee jaar garantie op het toestel. Naast de Duo versie is ook een gewone My Book Live verkrijgbaar die vrijwel dezelfde functionaliteit biedt, maar RAID ontbeert. Deze variant is beschikbaar in twee groottes: 1 TB en 3 TB. Wij vonden de 3 TB versie op internet voor 219 euro, inclusief BTW.

Conclusie
De Western Digital My Book Live Duo is een extreem gebruiksvriendelijke NAS die goed presteert. De eerder besproken Synology DS212j deed het qua prestaties iets beter, maar Western Digital scoort op andere vlakken. Het is erg eenvoudig om je data op een veilige manier te benaderen vanaf Apple iOS- en Google Android-apparaten. Via het beveiligde portaal krijg je bovendien vlot toegang tot de My Book Live Duo via je browser. Dankzij een RAID-1 configuratie is je data bovendien beter beschermd tegen verlies, maar het vervangt geenszins een back-up. Wanneer je een (nieuwe) NAS wenst aan te schaffen is de My Book Live Duo een goede kandidaat.

(80/100)

Adviesprijs
WD My Book Live Duo 4TB (WDBVHT0040JCH-EESN): € 379,90
WD My Book Live Duo 6TB (WDBVHT0060JCH-EESN) € 479,90
Foto van WD
Website: Visit Website
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

7 REACTIES

 1. Toch wel, Telenet blokkeert alle inkomend verkeer op deze poorten.
  Waardoor deze NAS niet van buiten af benaderd kan worden.

  Dit kan eventueel wel door de poorten ten forwarden, maar Telenet geeft deze optie niet in de mijn.telenet.be configurator…

  Telenet werkt dus NIET met dit toestel.

 2. Hoi,

  Ik probeer ook de mybooklive te bereiken via de mobiele toegang maar krijg steeds de volgende foutmelding “Kan geen externe toegangsverbinding maken. Zorg ervoor dat u een verbinding hebt met het internet. (Fout 31520)” ik gebruik ook de Wireless modem 3.0 (DOCSIS) modem en heb upnp actief gezet daar. Enige tips om deze toch extern te kunnen gebruiken ?

  • Is er een of andere firewall of antivirus actief op de computer waarop je dit probeert? Probeer eerst eens die verbinding te maken met de Windows-firewall en -antivirus (tijdelijk) uitgeschakeld. Ik veronderstel ook dat je op die pc wel een gewone webpagina kunt opvragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.