Budgetvriendelijke Linksys Powerline-kit presteert uitstekend

4
493
Een oudere woning is meestal niet uitgerust met bekabelde netwerkverbindingen. Een draadloze router of access-point volstaat in veel gevallen, maar soms blijkt het wifi-signaal ontoereikend of onbetrouwbaar. Powerlines kunnen in dat geval een uitkomst bieden. Doordat het netwerksignaal via het bestaande elektriciteitsnetwerk wordt getransporteerd moet je bovendien geen extra bekabeling aanleggen. Wij hebben de Linksys PLSK400 Powerline-kit getest.

De consumententak Linksys van netwerkgigant Cisco ontwikkelt en fabriceert allerlei netwerkapparatuur voor consumenten en kleine bedrijven. Verschillende netwerkproducten van deze bekende fabrikant passeerden bij ons reeds de revue.

 
In de doos

In de doos vinden we twee Powerline-adapters waarvan één, de PLE400, aangesloten moet worden op een router of switch. De tweede adapter, de PLS400, beschikt over een geïntegreerde switch waarop je vier bekabelde toestellen kan aansluiten. Verder vinden we in de doos ook nog een cd-rom, een beknopte snelstartgids en twee cat.5e netwerkkabels.

Cisco Linksys PLSK400 Powerline AV 4-Port Network Adapter Kit

Cisco Linksys PLSK400 Powerline AV 4-Port Network Adapter Kit (© ; licentie: )

 
Design

De Linksys PLSK400 Powerline AV 4-Port Network Adapter Kit is uitgevoerd in mat zwart. De Powerline-adapters ogen dan ook vrij zakelijk en sober. De PLE400 Powerline-adapter is op de voorzijde voorzien van het Cisco-logo en drie statuslampjes (Powerline, Ethernet en Power). Beide zijkanten zijn voorzien van verluchtingsroostertjes om de gegenereerde warmte af te voeren. Op de rechterzijde treffen we ook de reset-knop aan. De onderzijde biedt plaats aan de Ethernet-poort en de HomePlug-knop waarmee je eenvoudig een beveiligde verbinding kan opzetten.
De PLS400 Powerline-adapter is een beetje groter, maar het design is grotendeels identiek. De onderzijde herbergt echter vier Ethernet-poorten die zijn uitgerust met activiteitslampjes. Wegens plaatsgebrek moest de HomePlug-knop dan ook verhuizen naar de rechterzijde, net boven de reset-knop. De adapters zelf hebben geen ingebouwd stopcontact. Je verliest dus een stopcontact op de plaatsen waar je de adapters wenst te installeren.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSony brengt muziekdienst Music Unlimited naar de Lage Landen
Volgend artikelLed-tv’s met Cinema 3D Smart TV-technologie

4 REACTIES

  1. En dan is er nog de vraag of de verbinding werkt tussen een oud en nieuwbouw, waar een differentieel zekering tussen zit. (ervaring met andere toestellen was negatief)

  2. uit ervaring met Sitecom adapters kan ik bevestigen dat de snelheid beinvloed wordt door het gebruik van huishoudapparatuur zoals een wasmachine; ik zou hem niet aanraden ter vervanging van een snelle wifi-router, maar het kan wel een handige oplossing bieden als een groter bereik nodig is – in mijn geval een kelder 3 verdiepingen lager die dienst doet als serverruimte; ik was in dit geval aangenaam verbaasd door de snelheid van de adapters over deze stokoude elektriciteitsleiding (jaren 60)

  3. Jammer dat er niet getest is op een lichtnet waarop dimmers zitten aangesloten. Het schijnt dat deze Powerlines daarvan hinder ondervinden.
    ook jammer is dat er niet getest is op verschillende fase’s.
    Als men 3 fase in huis heeft, en de 2 adapters op verschillende fase’s zitten aangesloten, gaat ook de snelheid fors naar beneden.
    Heeft iemand hier ervaring mee ?

    • Het grote probleem van een “kritische test” is dat er helemaal geen sprake is van een kritische test. Wat moet je doen om een powerline modem te testen? Wel, je zoekt een ideale storingsvrije omgeving en meet dan de bandbreedte. Dan voeg je zaken toe, bijvoorbeeld een elektronische dimmer en je meet opnieuw. Dan doe je hetzelfde met een inductieve dimmer. En dan eens als je wasmachine opstaat, en dan eens als je TV opstaat, dan als je AV versterker opstaat. Er zijn zoveel storingsbronnen te bedenken die invloed hebben op de transmissie. Ook drie fasen is een probleem, omdat er niet echt een link bestaat tussen de fases (behalve de neuter) en de huizen die de laatste jaren gebouwd werden hebben ook filters staan op de binnenkomende fase(n). Mijn opstelling met sweex, eminent en sitecom adapters levert mij tussen de 1 Mbps en de 3 Mbps op (1 fase, 10 jaar oud huis) terwijl de apdapters ongeveer 85 Mbps zouden moeten aankunnen. Zielig als je een 50 Mbps connectie hebt van Telenet. En de reden? Wel de enorme vervuiling van de elektriciteitsdraden door allerlei elektronica aangesloten op het lichtnet. Balans is 300 EUR uitgegeven voor 6 adapters en een vlotte 3 Mbps. Dus voor mij nooit meer powerline adapters. En eventjes op voorhand testen, daar zullen ze eens hard mee lachen in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.