Home Hardware

Stevige desktop met beproefde componenten bij Aldi Nederland

19
Na de budget-desktop van eind februari (Medion Akoya MD 8365 voor 399 euro) krijgen de Nederlandse Aldi bezoekers vanaf woensdag 11 april 2012 een steviger baasje voorgeschoteld: de Medion Akoya MD 8896 (P5355D). Ook de prijs is steviger: 599 euro. We overlopen even of dit toestel die 50% meerprijs waard is.

Heb je ooit een Aldi Medion Akoya computer gezien, dan mag je deze paragraaf overslagen: ze zijn allemaal identiek. Een zwarte hoogglans kast van 39 x 39 x 18 cm met zilveren accenten en bovenaan een ligplaats voor een USB 3.0 HDDrive2go super speed externe harde schijf. Hij weegt zowat 9 kg, maar de doos is nog iets zwaarder want je krijgt er nog een PS/2 Querty toetsenbord en een optische USB muis bijgeleverd.

 
Processor

Belangrijker is natuurlijk de processor. Voor deze Akoya MD 8896 koos Medion de Intel Core i5-2380P processor. Deze werkt aan de respectabele snelheid van 3,1 GHz en dank zij de Turbo-Boost Technology 2.0 kan hij zo nodig nog een tandje bijsteken tot 3,4 GHz. Hij heeft vier kernen, 4 x 256 KB level 2 cache en 6 MB level 3 cache. Intels Hyper-Threading Technology is niet voorzien bij deze processor.

Medion Akoya MD 8896 (P5355D)

Medion Akoya MD 8896 (P5355D) (© ; licentie: )

Het is een spiksplinternieuw model in de Sandy Bridge – tweede generatie-reeks van Intel, want pas enkele weken geleden gelanceerd. Maar schijn bedriegt. Wanneer je de karakteristieken van deze processor nader ontleedt, zal je vaststellen dat het hier in feite om een lichtjes gemutileerde Intel Core i5-2400 gaat. De eigenschappen van beide processoren zijn identiek, maar de grafische component van de i5-2400 ontbreekt in de i5-2380P.
Nu is die i5-2400 toch al van begin 2011 op de markt en heeft intussen een prima reputatie opgebouwd. Gezien zijn leeftijd – tja, alles is relatief – is het grafisch gedeelte van de i5-2400 nog van het type Intel HD Graphics 2000. Nieuwere CPU’s zijn vaak uitgerust met de veel beter presterende Intel HD Graphics 3000, je gaat die HD Graphics 2000 dan ook niet echt missen.

19 REACTIES

  • Normaal blijven de reclames hooguit één week in de winkel, tenzij vroeger uitverkocht. De kans dat je er nu nog ééntje vindt is eerder klein. Bij Medion kan je altijd eenzelfde (of gelijkaardig) toestel vinden, maar uiteraard ga je meer betalen – Aldi kan die prijzen immers maar waarmaken dank zij de wet van de grote aantallen.

 1. Dit was wat je noemt het koopje van de week. Ik heb er inmiddels 3 in huis gehad en 2 weer teruggebracht.
  De ene computer aangesloten en functioneerde prima, maar de tweede liep meteen bij het installeren al vast. (blue screen en een pok geluid). De herstel cd er in gedaan en het liep even als een tierelier, maar na het afsluiten en opnieuw opstarten hetzelfde probleem als bij installatie.
  Deze heb ik teruggebracht en bij een ander filiaal een nieuwe gehaald. Helaas gaf deze bij installatie hetzelfde probleem en dan nog driemaal erger. Meteen na het indrukken van de startknop hoorde je enkel pok pok pok pok pok en gaf meteen een blue screen.
  Dus deze ook maar teruggebracht.
  Vandaag maandag 16 april heeft de ene goedwerkende pc ook nog eens de geest gegeven. Ook deze pc loopt spontaan vast en geeft blue screen………….morgen ook deze maar weer terug brengen.
  Het binnen 30 dagen zonder opgaaf van reden kunnen terugbrengen bij de Aldi is dan ook nog het enige positieve van deze aankoop.

  • Kan inderdaad de harde schijf zijn, al doet het me denken aan een probleem dat ik destijds had met een nieuwe Fujitsu Siemens. Daar was het een verkeerde instelling van het bios, waardoor de pc enkel en alleen via de cd/dvd kon opgestart worden. Bij het starten ging die pc dus zoeken naar een cd/dvd, en dan hoorde je ook zo’n pok-pok-pok geluid.

 2. Ik vind erg goed dat de computers worden getest en ben erg blij dat ik wat lees over aldi pc’s ,ze zijn redelijk goed uitgerust met soft ware en werken prima je doet er redelijk lang mee en garantie vind ik ook juist dus waarom niet vergelijken en testen ! prijs is ook goed .Ga zo door !
  Gr Rob

 3. hoi,
  Iemand enig idee welk moederbord erin zit?
  ik wil graag de 2 x 4gb vervangen door 2 x 8gb, maar moet wel weten of het moederbord het aan kan. De processor kan het wel.

 4. Ik heb net deze pc gekocht en vraag me af of ik er een tv kaart in kan bouwen, sterker zou ik mijn tv kaart uit mijn oude medion pc er in kunnen bouwen. Ik zie eigenlijk niet de daarvoor bestemde sleuven/slots in het moederbord. Het lijkt of je helemaal niet kan uitbreiden.

  Ik hoop dat iemand snel het antwoord weet.

  • Bijgevoegde foto is het inwendige van de “voorganger”, de MD 8895 maar Medion gebruikt zowat altijd gelijkaardige moederborden. Je ziet daar onder het voedingsblok die twee witte stekkers, dat zijn twee PCI express type 1 sloten. Als je dus een TV kaart van dat type vindt, kan je die gerust op dat moederbord inpluggen. Let wel: ik ga er hierbij van uit dat deze MD 8896 een gelijkaardig (of hetzelfde) moederbord heeft.

   • Ik zie helaas bijgevoegde foto niet maar snap wat je bedoeld, er zitten inderdaad 2 PCI express slots. Ik heb ondertussen ook een tv kaart met een PCI express aansluiting gevonden. Ze zijn (nog) niet dik gezaaid maar wel te vinden.

 5. Mag ik eens vragen waarom er zoveel Aldi computer materiaal besproken wordt op deze site? Hebben jullie een band met Aldi?

  • Spijtig genoeg hebben we geen band met Aldi, we zouden maar wat graag de toestellen ook daadwerkelijk kunnen testen zodat we een “review” konden geven i.p.v. een theoretisch oordeel (preview). Eigenlijk is alles begonnen toen Aldi nog zuiver een voedingsdiscounter was, en plots groot nieuws: een computer tussen de aardappelen en de melk! We zijn dat dan blijven opvolgen, intussen hebben we daar toch een zekere reputatie in opgebouwd. Anderzijds heeft het feit dat we géén band hebben ook een voordeel: als een product op niets trekt kunnen we het ongegeneerd schrijven…

   • Ze worden dan ook quasi nergens ànders besproken. Veel recensies over de nieuwe Dell of HP, maar een bespreking van de nieuwe Medion is blijkbaar voor veel sites de moeite niet waard. Voor een “echte” game-enthousiast of zo vallen ze misschien een tikje karig uit (hoewel de game-Medions best goed zijn), en het aantal computersites dat zich op “de gewone man” richt ipv op de die hard gamer of videobewerker of weet-ik-veel is nogal beperkt.

    Dat terzijde: best leuk machine, maar ik mis (wederom) een SSD als primaire harde schijf. Vreemd eigenlijk, zo onbetaalbaar zijn ze niet meer.

    Nog een terzijde; deze pc is quasi identiek aan de Medion Akoya P5350 D (MD 8895), alleen heeft die een NVidia grafische kaart (GT530 met 1GB geheugen) en maar 4GB geheugen ipv 8GB. Kost ook wel €100 minder, dus als je wilt kun je die andere 4GB er meteen bijkopen in de betere pc-zaak… Ligt “nu” ook in de Aldi, maar dan met AZERTY-klavier en muis.

   • … dus als je wilt kun je die andere 4GB er meteen bijkopen in de betere pc-zaak…“: waarschijnlijk zal je wel 8 GB moeten kopen, Robin, want de meeste moederborden die Medion gebruikt heeft maar 1 paar geheugenbanken en die is meestal bezet door 2 latjes van 2 GB. Verder klopt het, er zijn ook veel gelijkenissen met de MD 8895.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.