Problemen met TomTom navigatietoestellen

Bug in de software maakt TomTom gps-toestellen onbruikbaar

5
Terwijl ons Tommeke het prima doet en zomaar de ronde van Vlaanderen wint, laat ons TomTommeke het helaas afweten.

Het zal je maar gebeuren: je moet dringend weg, je hebt eigenlijk geen flauw idee waar je bestemming ergens ligt, maar geen nood: even het adres invoeren in je GPS-toestel en TomTom brengt je feilloos tot voor de deur. Tenminste: zo hoort het. Tot plotseling blijkt dat alle satellieten neergestort zijn of zoiets, want je TomTom vindt er geen enkele meer. Ook na meer dan een uur lees je alleen maar “Wacht reeds meer dan 60 minuten op een bruikbaar GPS signaal”.

Toestel defect? Nee hoor, de website van TomTom brengt soelaas. Hier de tekst:

Problemen met GPS ontvangst op bepaalde apparaten sinds zaterdag 31 maart
Sinds Zaterdag 31 maart hebben wij de melding ontvangen dat een aantal modellen problemen heeft met het bepalen van de GPS-positie. Momenteel onderzoeken wij de oorzaak en zodra hier meer over bekend is, plaatsen wij hier een bericht. Als je op Update mij klikt onderaan deze pagina, krijg je automatisch bericht.

Bijgewerkt 03/04/2012 10:00: Wij hebben de hoofdoorzaak gevonden waarom sommige van onze producten geen GPS-positie verkrijgen sinds 31 maart. Het probleem wordt veroorzaakt door een ‘leap year’ (schrikkeljaar) bug in de software van de GPS-ontvanger. Er wordt hard gewerkt aan een permanente oplossing die wij beschikbaar zullen maken op onze website in de vorm van een software fix. Meer informatie volgt later vandaag. Als je onderaan dit artikel klikt op Update mij, word je automatisch op de hoogte gehouden.
Een soft reset lost dit probleem tijdelijk op.

Een ‘leap year’ (schrikkeljaar) bug in de software van de GPS-ontvanger

Een ‘leap year’ (schrikkeljaar) bug in de software van de GPS-ontvanger (© ; licentie: )

Tot zover de tekst op de website van TomTom. Inderdaad, een soft reset heeft het probleem verholpen. De website meldt wel “lost dit probleem tijdelijk op”. Wat die tijdelijk precies inhoudt weten we nog niet, we houden je op de hoogte.

Ondertussen kan je best een gewone, papieren wegenkaart in je auto leggen. Kwestie van back-up.

5 REACTIES

  • Bij al degene die ik ken (= 3, maar wel verschillende toestellen) is het probleem wel opgelost, maar heb je de procedure nauwkeurig gevolgd? Zoals bijvoorbeeld de on/off knop LANG ingedrukt houden tot het toestel vanzelf terug opstart? Dan op een open ruimte een kwartiertje wachten? Je kunt dat zoeken trouwens mooi volgen als je op je GPS Instellingen/GPS Status kiest, dan zie je de satellieten verschijnen en de foute signalen terug verdwijnen. En gelukkig: eens deze langdurige procedure doorlopen werken de toestellen zoals voorheen. Ook alle gegevens (zoals favorieten) blijven behouden.

 1. TomTom heeft een nieuwe software release uitgebracht waarmee de problemen met de GPS ontvangst worden opgelost.

  Sommige klanten hebben sinds 31 maart problemen met de GPS-positionering op hun TomTom apparaat. Het probleem wordt veroorzaakt door een ‘schrikkeljaar-bug’ in de GPS ontvanger, geleverd door een derde partij.

  De software update waarmee het probleem opgelost wordt is per direct beschikbaar als download via MyTomTom. Instructies voor een eenvoudige en snelle installatie zijn beschikbaar op http://www.tomtom.com/388.

  Wij streven ernaar dit probleem zo snel mogelijk voor u op te lossen. Onze welgemeende excuses voor het ongemak dat dit probleem veroorzaakt heeft.

  • Na de hierboven aangehaalde update schijnt alles weer te werken zoals het hoort. Misschien maar tot in 2016 – dat is weer een schrikkeljaar – maar tot daar aan toe.
   Toch even benadrukken: TomTom schrijft op zijn website:
   “Wij adviseren je om na installatie van deze update het toestel mee naar buiten te nemen naar een open plek. Het kan na de installatie van deze update de eerste keer zeker 5 minuten duren voordat je positie bepaald is”.
   Die 5 minuten zijn optimistisch: bij mij duurde het een dikke 10 minuten, hou daar dus rekening mee en update je toestel op voorhand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.