Twee nieuwe SSD’s van Intel en Verbatim getest

0
80
Een recent computersysteem upgraden loont vaak de moeite. De meest interessante upgrade vandaag de dag is echter die van een conventionele harde schijf naar een Solid-State Drive of SSD. Wij hebben twee nieuwe SSD’s van Intel en Verbatim onderworpen aan een uitgebreide test.

Een Solid-State Drive, kortweg SSD, biedt veel voordelen. Je gebruikt een SSD best als opstartschijf voor je systeem. Je pc zal significant sneller opstarten en voor opslag van data kan je een gewone harde schijf gebruiken. Bovendien biedt een SSD een veel snellere toegangstijd en hogere lees- en schrijfsnelheden. Doordat een SSD geen bewegende delen bevat is deze bovendien ongevoelig voor mechanische fouten. Tot slot is een SSD energiezuiniger en fluisterstil.

 
Testsysteem en -methode

We testten beide SSD’s onder Windows 7 Professional op een zelfbouwcomputer met een Intel DH67BL moederbord, een Intel Core i5-2500 3,30 GHz processor en 8 GB ram-geheugen. We sloten de SSD’s aan op een SATA-III 6.0 Gbps poort. We gebruikten twee benchmarks. Allereerst ATTO Disk Benchmark 2.47, die comprimeerbare data sequentieel leest en schrijft in datablokken van 0,5 tot 8192 bytes en daarbij telkens de snelheden in MB/s meet. Ten tweede AS SSD Benchmark 1.6.4237, die oncomprimeerbare data sequentieel en willekeurig schrijft en leest en die ook de gemiddelde toegangstijd in milliseconden meet. Bij het berekenen van de uiteindelijke performantiescore, hebben we de testresultaten voor oncomprimeerbare data overwogen. Moderne clients zullen immers vooral dergelijke data verwerken. Verder overwegen we de leesresultaten, omdat de meeste clients vooral data zullen lezen. Ten slotte tellen ook de technische capaciteiten voor 30% mee in de uiteindelijke performantiescore op 100 punten. Daarnaast hebben we ook een prijsperformantiescore op 100 berekend. Die is gebaseerd op de prijs per gigabyte, afgewogen tegen een “ideale” prijs van 1,1 euro per gigabyte.

Verbatim 3SSD120 en intel 520 SSD Series 240 GB

Verbatim 3SSD120 en intel 520 SSD Series 240 GB (© ; licentie: )

 
Intel 520 Series 240 GB SSD

We ontvingen van Intel de 520 Series 240 GB SSD. De 520-serie Solid-State Drives is geschikt voor zware toepassingen. Volgens Intel is de nieuwe 6 Gbps SATA III SSD 520-serie hun snelste en meest betrouwbare SSD-reeks voor consumenten tot nu toe.

 
In de doos

In het fraaie, kleurrijke doosje vinden we naast de SSD zelf ook nog een aantal accessoires. Intel levert een 3,5-inch inbouwframe, een sata-kabel, een molex naar sata voedingsadapter en schroefjes mee. Tot slot vinden we in de doos ook nog een cd-rom, documentatie en een sticker.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelInstapmodel NAS voor opslag, persoonlijk delen en back-uppen van bestanden
Volgend artikelEen “Google Maps” voor historische landkaarten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.