SD card met kapotte schrijfbescherming repareren

0
774
SD-geheugenkaartjes hebben op de zijkant een klein plastic schakelaartje waarmee je de schrijfbescherming kunt inschakelen. Maar wat als dit schakelaartje uit je kaartje valt of kapot gaat? Dan is je mogelijk erg dure geheugenkaartje met hoge capaciteit stuk. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig herstellen. DiskIdee toont je hoe.

Als we bij DiskIdee iets testen, gaat het materiaal na afloop van de test normaalgezien terug naar de fabrikant. (Lees er onze redactionele richtlijnen op na.) Maar soms blijft iets liggen, bijvoorbeeld omdat de fabrikant het niet komt afhalen (wij betalen immers geen verzendkosten voor materiaal dat we testen; het is de enige kost die de fabrikant zelf draagt als we iets testen). Soms liggen de verzendkosten immers hoger dan wat het item waard is. Fabrikanten laten ook wel eens iets staan in het testlab omdat we dit dan kunnen gebruiken als vergelijkingsmateriaal voor toekomstige testen. In februari 2011 testten we een nieuw SD-geheugenkaartje van Sony. We hebben het sindsdien regelmatig gebruikt, onder andere tijdens het testen van digitale camera’s.

Hersteld ony SD-kaartje

Hersteld ony SD-geheugenkaartje (© ; licentie: )

Onlangs viel het gele lipje waarmee je de schrijfbescherming kunt inschakelen, gewoon uit het kaartje. Daarmee werd het de facto onbruikbaar; je kunt er immers niet meer op schrijven. Een beetje sneu voor een geheugenkaartje dat nog altijd verkrijgbaar is en toch tussen de 18 en 49 euro kost op het internet. Het gele lipje opnieuw op het kaartje monteren lukte ons niet. Na wat zoeken op het internet, vonden we deze video met een mogelijke oplossing:

Het is dezelfde methode die je vroeger ook gebruikte om vhs-videobanden opnieuw beschrijfbaar te maken als het beschermlipje ervan verwijderd was. Belangrijk is dat je de rand van de plakband dichtknijpt, zodat een soort hard brugje ontstaat. En zelfs dan werkt het nog niet perfect. We konden het kaartje opnieuw beschrijven via allerlei geheugenkaartlezertjes. Ook een oudere Canon Digital Ixus 950 IS digitale camera kon weer op het kaartje schrijven.

Maar een recentere Panasonic Lumix DMC-FP1 camera bleef volhouden dat het kaartje “write protected” was en weigerde erop te schrijven. We veronderstellen dat de geheugenkaartlezer en de Canon camera een mechanische manier gebruiken om te controleren of het lipje in de “unlocked” stand staat, terwijl de Panasonic camera die controle wellicht optisch uitvoert. Om deze hypothese te testen, kleurden we de plakbandrand ondoorzichtig met een Airline marker. Maar ook dan wilde de Panasonic er nog niet mee werken. Dus deze methode werkt niet perfect. In dit specifieke geval verwiselden we gewoon de geheugenkaartjes van beide camera’s en was ons probleem toch nog verholpen.

Kom overigens niet in de verleiding om de herstelling uit te voeren met isolatietape: die is a) te dik en b) hecht onvoldoende aan het gladde oppervlak van het kaartje. Je loopt het risico dat de tape loskomt in de camera of de geheugenkaartlezer en dan zit je met een nog groter probleem opgezadeld.

Vorig artikelRobuuste NAS van Synology voor vijf harde schijven
Volgend artikeliPhone of andere smartphone vast inbouwen in je wagen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.