Home Hardware

Energieverbruik beheren met Electrabel’s Smart energy box

15
In samenwerking met Niko Group en fifthplay brengt Electrabel haar eerste Smart energy box op de markt waarmee je het verbruik van huishoudtoestellen kan meten en ze desgewenst kan in- en uitschakelen.

De Smart energy box geeft je controle over je energieverbruik door middel van een webapplicatie en een mobiele applicatie voor smartphone en tablet. Het pakket omvat vier Smart energy plugs, een internetgateway en toegang tot de applicaties. De Smart energy stopcontacten laten toe het verbruik van je elektrische apparaten via internet te meten. Je kan ze ook vanop afstand aan- en uitschakelen, controleren en programmeren. Je wordt via sms of e-mail verwittigd als het verbruik onverwachts wijzigt. De eerste 500 gebruikers van de Smart energy box zullen uitgenodigd worden deel te nemen aan een community waar ze hun mening en ideeën kunnen geven over de Smart energy box. Met deze feedback zullen de Smart energy diensten verder worden verfijnd en uitgbreid.

Electrabel Smart enerby box

Electrabel Smart enerby box (© ; licentie: )

Prijs en beschikbaarheid
De Electrabel Smart energy box kost € 139. Tijdens de lanceringsmaand maart 2012 krijgen klanten een introductiekorting van € 30. Bestellen kan vanaf 1 maart via www.electrabel.be/mijnsmartenergybox (24/02: link werkt momenteel nog niet), de Energielijn 078 35 33 33 of de Electrabel-Shops in Brussel, Antwerpen en Namen, waar je de box onmiddellijk mee naar huis kan nemen.

15 REACTIES

 1. De flukso meter….leuk initiatief, maar heel grote foutenmarge als je analoog wil gaan meten (magnetisch domein)

  Via pulsen accuraat, maar dan moet je er nog een pulsenmeter bijkopen en dat maakt het dan weer onnodig om een fluksoi te kopen.

 2. @ Roggen Bram
  De energie controleren van water en gas kan nog niet hoor.
  Ze verkopen enkel stroom sensoren. Voor gas is er een experimentele sensor die ook nog eens een aangpaste flukso nodig heeft.
  Voor gas is er geen enkel spoor van sensoren te vinden.
  Waarschijnlijk nog allemaal toekomstmuziek die ze al in hun demo grafieken hebben staan.

  • Ik heb zowel monitoring van GAS, water, elek als zonnepanelen, er is helemaal geen speciale sensor nodig, enkel een simpel reed contactje dat je in of op je meter plaatst.

   een zelfgemaakte sensor kost +- 2 euro
   je kan ze ook kopen aan 20-40 euro per stuk bij een leverancier van water / gas meters

   • Bram, heb je meer informatie over dit soort monitoring via reed contactjes? Ben geïnteresseerd om zoiets in elkaar te steken!

    • een reed contact is een contact welk sluit als er een magnetisch veld aanwezig is.

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Reed-contact

     bij gasmeters type G4 is er onder het telwerk vaak een inkeping waar de sensor moet komen, bij watermeters is dit een klein gaatje waar standaard een rubberen dopje op zit.

     contacteer me rechstreeks als je nog meer info nodig hebt.
     petzl -@- wardrivers -D0T- be

 3. Leuk speelgoed maar daar blijft het ook bij.
  Om €139 + €42 te besparen met toestellen die op vier stopcontactjes zijn aangesloten zal je héél erg je best moeten doen.
  Vergeet ook niet dat deze 4 stopcontactjes zelf en de internet gateway op hun beurt ook 24/24 stroom verbruiken.

 4. Het kan nochtans lonen: zie de casus bij Delta Lloyd bank. Een bank zal zeker niet alle kantoren met deze technologie uitrusten als het niet opbrengt.
  Terugverdientijd met fifthplay technologie op 2 jaar tijd.
  http://www.fifthplay.com/delta-lloyd

  Het is een logische stap dat zulke technologie nu ook beschikbaar komt voor de thuisgebruikers.
  Prima initiatief!

 5. Voor 139 euro (of zelfs 109) kun je heel wat stekkers kopen die een aan/uitschakelaar hebben, en voor de onbereikbare plaatsen zijn er stekkers met een afstandsbediening. Je hebt dan geen community en geen internet nodig, maar het bespaart je veel meer aan elektriciteit. Ook een andere leverancier kiezen kan wonderen doen aan de prijs …

 6. Een beetje weggestopt op de webpagina staat nog te lezen: “Daarbij komt nog een maandelijks abonnement van 3,50€ incl. btw.”. Dat is weer typisch voor Electrabel: “we gaan je helpen besparen… maar betaal ons eerst € 139,- plus jaarlijks € 42,-“. Ik heb zo mijn bedenkingen bij die besparingen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.