Astronaut repareert kapotte digitale polshorloge in het gewichtloze

0
59
Wat doe je wanneer je (dure) digitale horloge van Omega kapot gaat terwijl je rondjes boven de aarde draait in het ISS? Tape en zelfklevers bovenhalen en het uurwerk in gewichtloze toestand repareren.

Het filmpje op YouTube is al enkele jaren oud, maar het toont hoe astronauten ook in het internationale ruimtestation in staat zijn om de kleinste onderdelen te repareren, terwijl je zou denken dat zoiets niet voor de hand ligt door het ontbreken van de zwaartekracht. Zelfs hier op aarde zouden veel mensen het niet eens overwegen een polshorloge zelf te repareren. Piepkleine schroefjes die van de tafel stuiteren, minuscule veertjes die alle kanten opspringen… in gewichtloze toestand lijkt het nog veel problematischer.

Omega Speedmaster X-33

Omega Speedmaster X-33 (© ; licentie: )

Maar astronaut Don Petit, die trouwens op dit moment opnieuw rondjes rond de aarde draait in het ISS, schrikt er niet voor terug en ontpopt zich tot een ware amateur-horlogemaker. Met behulp van een geïmproviseerde werkbank en wat plakband haalt hij probleemloos zijn polshorloge uit elkaar, repareert het en steekt het vervolgens weer in elkaar. Het quartz polshorloge is overigens een Omega Speedmaster X-33  en wordt ondertussen niet meer gefabriceerd. Waarde rond de 2.000 euro.

Vorig artikelBlackBerry smartphone met trackpad voor het fijnere vingerwerk
Volgend artikel15-inch instap-laptop bij Aldi België
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.