Prijzen harde schijven verdubbelen omwille van Thaise overstromingen

4
Wanneer je een harde schijf bekijkt, heb je zowat 50% kans dat er “Made in China” op staat. De rest komt grotendeels uit Thailand. En daar wringt nou net het schoentje.

Je kent ongetwijfeld de televisiebeelden van dat prachtige land dat wanhopig vecht tegen de wateroverlast. Dat is niet alleen een ramp voor het toerisme, maar ook voor de economie. Heel wat bedrijven hebben hun productie moeten stil leggen, als het niet is omdat de fabriek zelf onder water staat dan wel omdat de aanvoer van grondstoffen en/of het transport van de afgewerkte producten onmogelijk geworden is. Laat de productie van harde schijven nou net één van de zwaar getroffen sectoren zijn! De gevolgen laten zich raden: schaarste, en door de wet van vraag en aanbod, hogere prijzen.

De laatste weken zie je dan ook een gestage prijsstijging van deze opslagmedia, maar wie vandaag (10 november 2011) naar de computerwinkel ging voor een nieuwe harde schijf stond een onaangename verrassing te wachten. Sommige prijzen stegen met 100 tot 200% in één dag!
Bijgevoegde grafiek komt van de (Duitse) website Idealo.de. Hij geeft per product de prijsevolutie weer gedurende de laatste 90 dagen. We kozen willekeurig voor een Western Digital Caviar Green SATA III 2TB, maar de prijsevolutie is voor zowat alle schijven identiek. Kijken we op de website van enkele Belgische en Nederlandse online computerwinkels, dan staat daar bijna altijd “CALL!” of gewoonweg niets meer ingevuld. Omdat de harde schijf nu eenmaal een vast onderdeel is van elke computer, mag je je dus ook verwachten aan hogere prijzen voor desktops en laptops.

Volgens experten zal de schaarste zeker aanhouden gedurende het eerste kwartaal van 2012. Pas vanaf midden 2012 zou de situatie zicht weer normaliseren. Overweeg je dus de aankoop van een nieuwe harde schijf of van een nieuwe computer, haast je dan naar de winkel, misschien vind je nog een exemplaar aan de oude prijs. Of stel je aankoop nog een half jaartje uit.

4 REACTIES

  1. Ik woon in Thailand en ik denk dat harde schijven nu wel de minste zorg is voor de Thaise mensen. De prijs van basisproducten schiet de hoogte in en er is schaarste in zowat alles. De bedrijfsterreinen van western digital hebben letterlijk onder meters water gestaan, dus het heropstarten van de propere, stofvrije fabriek die uiterst fijne mechanische producten maakt en het instelllen van de nieuwe machines zal lang duren (de machines worden volgens statistische verwerkte meetgegevens bijgesteld). Ik denk dat midden volgend jaar nog een heel optimistische schatting is. Seagate ligt ook stil door een tekort aan onderdelen.

  2. Erg voor de Thais en een probleem voor wie nu een schijf wil.
    Maar binnen het jaar zullen de nieuwe fabrieken waarschijnlijk massa’s SSD schijven produceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.