Water koken om gsm-batterij op te laden

3
29
Een Japans bedrijf heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om een mobieltje op te laden. Een pot met kokend water kan stroom opwekken om zo de batterij van een gsm op te laden, wat van pas kan komen bij natuurrampen.

De recente aardbeving en tsunami in Japan, waarbij 23.000 mensen omkwamen of worden vermist en die duizenden dakloos maakten, zetten mensen van het Japanse elektronicabedrijf TES NewEnergy aan het denken. Zou een eenvoudige manier om de batterij van een gsm-toestel op te laden in die penibele omstandigheden niet welkom zijn?
Ze ontwikkelden de Hatsuden-Nabe thermo-elektrische kookpot. De pot is zo ontworpen dat de hitte van het kokend water omgezet kan worden in elektriciteit die via een USB-poort toestellen, zoals gsm’s, navigatiesystemen en muziekspelers, kan voeden. De kookpot is uitgerust met thermo-elektrisch materiaal dat elektriciteit genereert door het verschil in temperatuur van 550° C aan de onderkant van de pot en 100° C in de pot door het kokende water.

Hatsuden-Nabe thermo-elektrische kookpot

Hatsuden-Nabe thermo-elektrische kookpot (© ; licentie: )

Volgens TES NewEnergy duurt het drie tot vijf uur om een iPhone op te laden op deze manier. Bovendien kan het kokend water dienen om eten op te warmen. En in tegenstelling tot oplossingen met zonne-energie is de pot makkelijk mee te nemen en kan hij dag en nacht worden gebruikt. Het bedrijf verkoopt de elektriciteit opwekkende kookpot momenteel al in Japan voor 24.150 Yen (circa 240 euro). Het is van plan dit gadget ook in ontwikkelingslanden te verkopen.

Vorig artikelTwee instapmobieltjes van Nokia
Volgend artikelEerste Gigaset telefoon voor thuisgebruik met touchscherm
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.