Wetenschapper ontwerpt rijdbare versie van klassiek 8-bit racinggame Out Run

0
55
Out Run

Out Run (© ; licentie: )

In de jaren 80 was Sega’s Out Run een populair racespel. Een wetenschapper heeft nu een wagentje ontworpen dat het spel speelbaar maakt al rijdend op de weg.

Out Run werd door Sega gelanceerd in 1986. Het was een 8-bit arcadespel dat aanvankelijk enkel in amusementhallen te spelen was. De bedoeling was niet om zo snel mogelijk over een circuit te racen, maar te genieten van de rijervaring. Daartoe gebruikte Out Run als eerste spel force feedback. De speler voelde de botsingen en het slippen terug in het stuur.
Garnet Hertz, een wetenschapper van de Universiteit van Californië, heeft nu een voertuig ontwikkeld dat niet alleen lijkt op de auto in Out Run, maar waarmee het ook mogelijk is het spel te spelen terwijl het voertuig daadwerkelijk rijdt. Door gebruik te maken van augmented reality krijgt de bestuurder de weg voor hem te zien, maar dan in de beelden van Sega’s klassieke 8-bit racespel.
Het is een beetje de omgekeerde wereld: waar de meeste videogames een zo realistisch mogelijke beleving nastreven, tovert het Out Run project de werkelijke wereld om naar een vidogame-ervaring. Een video laat zien hoe het systeem werkt en ook dat het Out Run-voertuig niet meteen geschikt is om over de openbare weg te rijden.

Vorig artikelTevreden terug naar school – deel 2
Volgend artikelPhilips memorecorders luisteren mee tot op 12 meter afstand
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.