14-jarige laat Twitter–bot waarschuwen bij aardbevingen

0
58

Een Chileense jongen van veertien ontwikkelde een goedkoop systeem dat waarschuwt voor aardbevingen via een Twitter-account.

Sebastian Alegria, een tiener uit de Chileense hoofdstad Santiago , kreeg het idee toen hij op tv naar de beelden keek van de schade die de aardbeving in Japan veroorzaakte in maart 2011. Hij leerde toen dat er een waarschuwingssysteem voor aardbevingen bestaat. Een jaar eerder was Chili getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter, maar het land heeft geen alarmsysteem.
De jongen besloot dan maar om er zelf een te ontwerpen. Hij kocht een aardbevingsdetector voor $ 75. Het interne circuit verving hij door een Arduino kaart die het signaal interpreteert . Het toestel verbond hij vervolgens met zijn server. In plaats van een hoorbaar signaal uit te sturen verstuurt de detector nu een tweet via @AlarmaSismos. Afhankelijk van het epicentrum verschijnen de boodschappen ongeveer 5 tot 30 seconden voor een waarneembare aardbeving.
Sebastian wil die tijdspanne verlengen door het systeem uit te breiden met meerdere detectoren die hij op verschillende locaties in Chili wil plaatsen. Het Twitteraccount @AlarmaSismo heeft momenteel iets meer dan 30.000 volgers. Een vergelijkbaar alarmsysteem dat sociale websites als Facebook en Twitter gebruikt, wordt in Mexico City operationeel op 19 september. Op die dag werden in 1985 tienduizend mensen gedood bij een aardbeving met een kracht van 8,1.

Vorig artikelWalkman mediaspelers met Bluetooth streaming
Volgend artikelVoordelen en gevaren van een virtueel professioneel netwerk
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.