Home Hardware

Schokbestendige USB 3.0 externe harde schijf

0
84
Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 externe harde schijf

Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 externe harde schijf (© ; licentie: )

USB 3.0 apparaten zijn aan een opmars bezig. Langzaam aan zie je meer en meer USB 3.0 compatibele apparaten opduiken. Lang niet elke nieuwe of recente pc heeft al USB 3.0-poorten. Bij desktops kan je USB 3.0 meestal eenvoudig toevoegen door middel van een USB 3.0-uitbreidingskaart. De Buffalo MiniStation Plus externe harde schijf die wij voor jou hebben getest, is overigens ook terugwaarts compatibel met USB 2.0. Maar dan werkt hij natuurlijk wel trager.

Onlangs bespraken we een notebook van Packard Bell die over één USB 3.0 poort beschikte. Een notebook kan je weliswaard upgraden naar USB 3.0 met een USB 3.0-ExpressCard. Maar die poorten steken wel enkele centimeters aan de zijkant uit de notebook, wat onderweg niet zo handig is. Als je dus de aanschaf van een nieuwe laptop overweegt, ga dan zeker na of het toestel over USB 3.0 beschikt alvorens tot aankoop over te gaan. Een desktop-pc kan je meestal eenvoudig upgraden door een PCI-e USB 3.0 uitbreidingskaart te plaatsen. Ons vermoeden is dat USB 3.0 het toch zal halen van de concurrerende Thunderbolt-interface die ontwikkeld wordt door Intel.

Testsysteem
Voor onze test gebruiken we een systeem dat beschikt over een Intel Core i7-950 CPU met een kloksnelheid van 3,07 GHz. Verder is het systeem aangevuld met 6 GB RAM-geheugen en een 64-bit versie van Windows 7 Ultimate. Een krachtig systeem dus, maar helaas zonder USB 3.0 aan boord. Om dit euvel op te lossen, hebben we een Aten 2-Port USB 3.0 PCI-e Card (IC320U) aangeschaft. Op internet kan je dit kaartje aanschaffen voor ongeveer 35 euro, inclusief BTW. We prikken het kaartje in een vrij PCI express x16 slot op het moederbord en voorzien het van (extra) stroom door middel van een molex-voedingsstekker. Vervolgens starten we het systeem op en installeren de driver die we vinden op de meegeleverde cd-rom. Vanaf nu biedt ons systeem ook ondersteuning voor USB 3.0. Kleine tip: gebruik zeker een PCI-e x4 of x16 slot indien mogelijk. Een PCI-e x1 slot biedt niet voldoende bandbreedte voor USB 3.0 zodat je nooit de maximaal haalbare snelheden kan bereiken.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.