Home Reviews

Weinig overtuigende tool voor je harde schijf

2
FULL-DISKfighter

FULL-DISKfighter (© ; licentie: )

We kregen een exemplaar toegestuurd van FULL-DISKfighter, een programma om je harde schijf te optimaliseren. Concurrentie voor TuneUp Utilities? We schotelen het programma onze gewone werk-pc voor, met een partitie van 890 GB op een schijf van 1 TB. Volgens FDisk bood ze nog 86% vrije ruimte.

De huidige harde schijven van 1 terabyte en meer lijken bij aankoop onuitputtelijk veel ruimte te bieden, maar na een tijdje raken die ook vol, mee veroorzaakt door een onwaarschijnlijk aantal dubbele of compleet onnodige bestanden. Heel wat programma’s maken immers tijdelijke bestanden aan waarvan ze nadien een deel vergeten te wissen.
Na het wissen van bestanden komt er weliswaar open ruimte vrij op de schijf, maar daar past niet noodzakelijk een nieuw bestand in. Dat bestand wordt dan maar in stukjes gehakt en die stukjes raken op de duur als een puzzel verdeeld over de harde schijf. Dat noemt men fragmentatie. Heb je dat bestand achteraf opnieuw nodig, dan moet je pc die stukjes eerst bij elkaar zoeken.

Het begin: een snelscan

Het begin: een snelscan (© ; licentie: )

Dubbele bestanden, onnodige bestanden, fragmentatie – na een tijdje gaan de meeste harde schijven meer en meer op een vuilbak lijken en dat vertraagt uiteindelijk de computer. Dat is precies wat FULL-DISKfighter belooft: “Volle schijf? Harde schijf langzaam? Herstel waardevolle ruimte en optimaliseer uw harde schijf!” luidt hun slogan.

2 REACTIES

  1. Feedback: interesse om artikel te lezen: neen want besluit staat al in de titel
    De besluitvorming komt evenmin voor in het artikel. Er wordt enkel het fenomeen ‘fragmentatie’ uitgelegd. Dus mijn conclusie als lezer is: tabula rasa met ‘recovery tools’.

    • Bart, zou dat kunnen dat je alleen pagina 1 van het artikel gelezen hebt? Het ganse artikel bestaat uit 8 pagina’s, en op blz 8 staat wel degelijk een conclusie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.