Aldi Medion Akoya E1228 (MD 98720) netbook preview

Van het ene uiterste in het andere bij Aldi Nederland

49
Medion Akoya E1228 (MD 98720)

Medion Akoya E1228 (MD 98720) (© ; licentie: )

Zopas kon je bij Aldi Nederland nog de Akoya P5300 D (MD 8361) kopen, een desktop met Intel Core i7 2600 processor. Die computer mag je qua prestaties gerust tot het topsegment rekenen. Vanaf woensdag 22 juni 2011 kan je er opnieuw een computer kopen, helemaal uit het andere uiterste van de prestatie-schaal: de Medion Akoya E1228 (MD 98720), een netbook.

Voor de bespreking kunnen we het ons deze keer gemakkelijk maken. Eind januari 2011 verkocht Aldi België immers de Medion Akoya E1226 (MD 98570), een mini-notebook of netbook. Die lijkt als twee druppels water op de nu in Nederland aangeboden Medion Akoya E1228 (MD 98720), op twee belangrijke verschillen na.
Diskidee kon die Belgische netbook toen uitvoerig testen, vandaar dat we je kunnen verwijzen naar die review. Maar, zoals gezegd, er zijn twee verschillen met de versie die nu in de Nederlandse Aldi-vestigingen ligt.

Medion Akoya E1228 (MD 98720)

Medion Akoya E1228 (MD 98720) (© ; licentie: )

Het eerste verschil is de prijs. De Belgische versie kostte € 299, de Nederlandse € 279. Geen reuzegroot verschil, maar het stuwt de prijs/kwaliteitverhouding wel de hoogte in.

49 REACTIES

 1. Hallo Medion gebruikers,

  Heb voor de kleinzoon een Medion Akoya MD 98721 gekocht (E1228) tweedehands …met echt minimale gebruik sporen …toetsen,mousepath,scherm niets op aan te merken.De verkoper vertelde mij dat ze het terug naar fabrieks instellingen had gezet en er wel Avast anti virus had opgezet …dus ja, voor mij in orde . .Maar thuis gekomen was hij heel traag , Avast er afgedaan en Microsoft security essentials opgezet zoals eerder in dit forum vermeld …en inderdaad veel beter .OOk Ccleaner geinstalleerd en dit programma laten lopen …tot zo ver O.K .Deze Akoya is gekocht in de Aldi in Belgie …Maar als deze pc nu naar fabrieksinstellingen is gezet is het dan normaal dat er op het scherm .pictogrammen staan van Aldi talk,Aldi foto service,Aldi Home ect . tevens Ebay.be . en ook google chrome .Misschien heeft ze enkel haar prive spullen verwijdert en niet echt naar fabriek instellingen gezet

  hopende op reacties

  groeten,

  François

  • Die Aldi-pictogrammen bewijzen m.i. dat de vorige eigenaar wel degelijk alles terug gezet heeft, Francois. Er zijn immers heel weinig mensen die deze pictogrammen nadien zelf op zijn bureaublad zet, of je moet wel een erg vurige fan van Aldi zijn. Waarschijnlijk in dat herstelproces iets te vlug geweest en ergens een vakje vergeten af te vinken of zo. Ebay en Chrome zijn minder evident, maar mogelijk wou de vorige eigenaar toch eens wou checken of zijn/haar persoonlijke gegevens wel degelijk gewist zijn. Ik zou me er geen zorgen over maken.

 2. ik wil ook windows xp op deze netbook heb alle drivers voor win xp
  maar tijdens setup van xp bleu screen
  dus ik denk dat het niet gaat voor xp op deze netbook te zeten
  of zijn er die het wel kunen anders graag hulp met uitleg

 3. ik heb ook een MEDION® AKOYA® E1228 (MD 98721) MSN nummer: 30013627
  nu mijn vraag is kan je op deze netbook Windows xp installeren ? ik heb het al geprobeerd via een usb stick maar naa setup krijg ik een bleu screen. en graak ik niet verder.of kan je enkel maar windows 7 installeren op deze netbook ? graag hulp

  • Dit lijkt me in ieder geval geen goed idee, want Microsoft stopt met ondersteuning van Win XP op 8 april 2014. Vanaf dan dus geen updates meer wat toch wel een veiligheidsrisico inhoudt. Maar goed, als je toch Win XP wilt installeren: dat kan, maar vergewis je eerst dat je alle XP-drivers hebt van de geïnstalleerde hardware. Vervolgens moet je op de HD alle sporen van Win 7 verwijderen, want Microsoft houdt niet van “downsizen”. Daarmee zou het moeten lukken. En uiteraard vervalt de Medion garantie.

 4. Beste,

  ik ben, voorlopig zonder resultaat, op zoek naar een batterij voor de AKOYA E 1228 (MD 98720).
  Zoals u meldt is deze netbook zo goed als identiek als de Medion Akoya E1226 (MD 98570).
  Is de batterij identiek ? Het zou mijn zoektoch makkelijker maken.
  Alvast bedankt voor een antwoord.

  Nancy

  • Ik vermoed van wel, Nancy, maar voor alle zekerheid zou ik contact opnemen met de Medion Shop (0800 – 499 09 Gratis nummer).

 5. Hoi!
  Dit klinkt misschien dom, maar waar kun je je bureaublad achtergrond wijzigen?
  Op mijn andere laptop kreeg je met rechter musi knop een directe link en nu vind ik die nergens.
  Iemand? het is voor de Akoya E 1226.

  dank!

  • Normaal kan je dat door rechts te klikken ergens op het bureaublad, en in het snelmenu kies je de onderste lijn “Aan persoonlijke voorkeur aanpassen”. Lukt dat om één of andere reden niet, ga dan naar Start – Configuratiescherm – Vormgeving en persoonlijke instellingen – Bureaubladachtergrond wijzigen. Vind je daar niets naar je smaak, kan je va de knop “Bladeren” een eigen foto opzoeken, maar dan liefst eentje met voldoende pixels want je scherm is 1024 x 600, dus een fotootje van 320 x 240 dat dan uitgerokken wordt gaat maar een belabberd resultaat geven. Veel plezier!

   • Je kunt ook op elke willekeurige foto rechtsklikken en dan in het contextgevoelige menu de optie “Als bureaubladachtergrond gebruiken”. Zorg er inderdaad wel voor dat de resolutie van de foto dezelfde (of meer in dezelfde beeldverhoudingen) is als de resolutie van je scherm. Dat geeft nl. het mooiste resultaat.

    • Als ik op mijn bureaublad rechtermuiknop klik, verschijnt er geen aan persoonlijke voorkeur aanpassen. en als ik rechter muis knop klik op een afbeelding verschijnt er ook geen als bureau achtergrond gebruiken. OP mijn andere laptop gaat dat wel en op deze niet. echt vreemd!

     • Als je gaat googelen, zul je een programma vinden ‘Personalization program for Windows 7 starter/Home basic’. Hiermee kan je bv een andere achtergrond instellen voor je buroblad.

   • Dag Mr Paulus,
    Ik heb de vergissing begaan om een netbook bij Medion te kopen. Er werd geen recovery disk bijgeleverd alhoewel in de verkoopprijs toch een Microdoft licentie Win 7 zit vervat. Tot hiertoe geen problemen, ik gebruik het dingetje nauwelijks want zelfs als meenemertje is het te traag om het graag te gebruiken. In ieder geval ik tracht nu het toestel in het Riussish te instaleren via R11 maar krijg een foutmelding zoals ongeveer “de benodigde files zijn niet aanwezig”. Als ik naar Medion bel wordt ik doodleuk doorverwezen naar een betalend nummer terwijl dit toch niets te maqken heeft met een verlopen garantie. Weet U misschien hoe ik die recuperatie toestand kan herstellen. Dank bij voorbaat!!

 6. Ik heb zojuist een medion akoya e1228 gekocht en zoek een mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Is dit mogelijk?

  • Ja je kan het geheugen uitbreiden tot 2 Gigabyte ipv 4. Beperking van Windows 7 starten en volgens de Intel site de Atom processor. Ik heb zelf een 2gig ddr3 sodimm gebruikt. simpel het toetsenbord met een creditkaart eruit wippen en je kan er bij.

   • Ik probeer het geheugen van de E1226 ook uit te breiden naar 2GB en heb net de volgende module gekocht, maar het systeem start dan niet meer op… Suggesties?

    Kingston 2GB DDR3/1333 MHZ PC106000 SODIMM…

    Heeft het misschien te maken met de Mhz, want de processor is 1.6 Mhz…

    • Het is trouwens een E1228 (Typo) MD 98720:

     Kingston 2GB DDR3/1333 MHZ PC10600 SODIMM…

     Iemand een idee waarom bovenstaand geheugen niet werkt?

   • Beste,

    Mag ik U vragen of Uw geheugenkaart een
    2GB DDR3 1066 of 1333 sodimm kaart is aub, en hoe ik eigenlijk deze dien te plaatsen
    Ik zie nergens waar ik het toetsenbord eruit kan halen

    Mvrg

    • Het geheugen dat ik afgelopen vrijdag heb gekocht en goed werkt is een SODIMM DDR3, 1333-2GB bij de Harense Smid. Je kan het toetsenbord eruithalen door voorzichtig met een scherp voorwerk deze aan de zijkanten (2 lipjes) en aan de bovenkant (4 lipjes) op te wippen…

 7. Hallo iedereen hier,

  Een paar maanden geleden kocht ik een notebook via de Medion Shop via internet,de Akoya E 1226.
  Ik ben er zeer tevreden over maar sinds een paar weken ben ik intensief aan’t zoeken naar een oplossing voor de bluetooth want die geeft namelijk problemen en omdat ik nogal veel bezig ben met bluetooth toestanden en nog nooit problemen gehad heb hiermee,zit ik toch met een paar vragen want ik denk niet dat er nog iets is wat ik nog niet geprobeerd heb en toch werkt de BT enkel als hij er zin in heeft en niet als ik hem nodig heb,zeer vervelend.

  De uitleg is de volgende:ik kan met alle BT apparaten alle bestanden sturen naar de E 1226 en hij ontvngt die ook razendsnel en zonder problemen,maar zelf bestanden versturen met het notebook gaat niet,ttz,ik heb al een paar keer de driver terug geïnstalleerd op aangeven van Medion zelf,soms werkt het dan wel,maar dat is éénmalig,want als ik de pc dan afsluit en ik zet hem de dag erna weer op,dan werkt het niet meer.Alle apparaten zijn perfect geïnstalleerd en ook dusdanig terug te vinden in “apparaten en printers”,maar wanneer ik een bestand wil verzenden via BT met de laptop,dan komt er een scherm met “bestandsoverdrachtsmanager” waarin de naam van het bestand staat,de naam van het toestel waar het naartoe gezonden wordt,maar er gebeurt niks,noppes,nada.

  Deze morgeen start ik het notebook op en ik wil iets verzenden via BT en toen gaf hij zelfs geen apparaatnamen aan,ik ga naar “apparaten en printers” en de apparaten waren weg !!
  Ik laat de pc opnieuw heropstarten en ze waren terug waar ze moeten zijn,maar van verzenden komt nog steeds niets in huis.
  Als ik met een ander BT apparaat iets naar het notebook stuur,gaat dit zonder enig probleem.
  Is dit werkelijk een hardware fout in het systeem van de pc of zou dit software matig kunnen zijn.
  Ik mag de pc terug sturen naar Medion,maar gaat het dan beter zijn,moesten ze me een nieuwe geven?

  Voor de rest werkt de pc perfect,maar ik heb zoiets van,er staat de nieuwe BT 3.0 op, dan heb ik graag dat het werkt.
  Is er iets dat ik nog kan uitproberen,want ik weet het niet meer?

  Ik had al gedacht aan het installeren van het sevice pack 1 voor windows 7 maar is het niet zo dat dit nogal zwaar is voor deze PC vanwege de kleine processor die op 1.66 hz draait en een geheugen van 1 Gb heeft?

  Voor de rest heb ik al een volledige recovery uitgevoerd,laten draaien zonder updates en daarna met updates,allemaal hetzelfde…
  Drivers gewist en geïnstalleerd (BT/W-Lan driver) met de support cd die meegeleverd is,enz…

  Alvast bedankt voor het meedenken,
  Luc.

  • Gezien je spreekt van “Bluetooth/W-lan driver” vermoed ik daar er één of andere Centrino insteekt, gewoonlijk is dat een klein kaartje. De software heb je al terug geïnstalleerd, dus vermoed ik een hardware probleem. Terug naar Medion is dan ook mijn advies. Ik zou toch eerst nog eens iets anders uitproberen: ken je toevallig niemand met zo’n Bluetooth USB dongeltje dat je even kunt lenen? Als dat perfect werkt ben je tenminste zeker dat het niets “anders” (wat dan ook) is.

  • Ik ga je hetzelfde advies geven als in mijn reactie 5.2, dan weet je ineens alle details van het geheugen.

   • ja, maar dan moet ik weer een software pakketje installeren en daar heb ik niet zoveel zin in. Ik kijk wel even op internet of contacteer Medion.

 8. Ook ik heb gisteren deze netbook aangeschaft bij de Aldi. Wel is die naar mijn idee met bepaalde programma’s erg sloom. Zeker als je er meerdere tegelijk open hebt staan. Hebben jullie dat ook?
  Nu wil ik graag weten of dit een 32 bits versie is, of een 64 bits versie? Ik zit er aan te denken omdat het een windows 7 starter versie is en ik enkele functies toch echt wel mis, er een windows 7 home premium versie op te zetten. Ik dacht dat ik weleens gehoord had dat je hiervoor een 64 bits netbook voor nodig hebt. Als dit een 32 bits is, kan dit dus niet. Kan iemand mij hierbij helpen?

  • Jij bedoelt waarschijnlijk dat de instructieset van de cpu 64 bit moet zijn, en zoals je kunt zien in het PDF bestand (zie link op blz 2 van het artikel) is dat voor de Atom N570 het geval. Maar het lijkt me geen goed idee om er Win 7 home premium op te zetten, met 1 GB geheugen. Bovendien zou het de computer sterk vertragen, de Starter versie is speciaal gemaakt voor netbooks e.d.

  • Hey anoniemS ! ( en alle andere gebruikers van de medion netbook)
   Bij mij werkt de netbook van nature echt super soepel en snel, neem deze sites eens even door : http://techie-buzz.com/featured/10-ways-to-make-your-laptop-run-more-efficiently.html
   http://www.mattersofsize.com/forum/showthread.php?57464-How-to-make-your-netbook-laptop-desktop-faster-and-cleaner

   Hier staan tips over hoe om te gaan met je netbook, veel dingen zijn bekend en vanzelfsprekend maar andere dingen zijn ‘priceless’ kwa informatieve waarden.

   Zelf heb ik gekozen om in plaats van heel veel verschillende programmatjes te gebruiken 1 programma te gebruiken die het allemaal kan, dat is wel zo overzichtelijk en op die manier kan je ook niks vergeten.
   Het heet : Glary’s utilities en staat uitvoerig omschreven op 1 van de sites.

   -Gebruik als webbrowser google chrome, deze is 1 van de minst belastende voor je netbook en daardoor supersnel.
   -klik op start, gebruik de zoek functie en type in ‘aanpassen’ vervolgens krijg je een lijstje waarvan er 1 te maken heeft met de grafische interface van de netbook, klik deze aan, vink alles uit of kies voor de optie die prestatie kiest boven mooiheid.
   (zelf heb ik de optie die het lettertypen op websites en in het algemeen wel mooimaakt aangelaten omdat het er anders wel erg somber uitzag haha)

   En ten slotten, het is een netbook – wanneer je hem gebruikt gebruik hem dan voor 1 of 2 gerichte taken en je zult zien dat hij super goed presteerd.
   Zelf heb ik gisteren direct een western digital passport externe hardeschijf gekocht van 1tb met usb3.0 om gebruik te maken van de usb3.0 functie van de netbook.
   Het was o.a. deze functie die ervoor heeft gezorgt dat ik de medion e1228 heb gekozen boven de alle andere netbooks.

   Surfen op het web, torrents downloaden en overzetten op een externe hardeschijf, mailen , facebooken, muziek luisteren, muziek maken en oudere games spelen… dit allemaal doet hij als een Beest !!

   Ik ben super blij !

   • Okeee.
    kan het ermee te maken hebben dat ik er windows explorer 9 op heb staan? dat heb ik namelijk op mn gewone laptop van medion ook.
    als google chrome sneller is, dan zt ik dat er gewoon op!?

    Nu kan ik er bijna niet mee werken, zo sloom is internet bij mij (en msn dus ook??)

    • Als bestuur systeem voor een netbook raad ik de standaard windows7 aan.
     O.a. speciaal ontworpen voor netbooks, tot voor deze laptop nog nooit gebruikt maar ik ben erg tevreden.
     Windows explorer raad ik niet aan, maar de google chrome die standaard op de netbook zit is naast firefox 1 van de beste die je kunt gebruiken.

     Download de plugin adblocker voor google chrome zodat je geen last meer hebt van popups/ads die alles sloom maken door hun animaties of geluidjes.
     Delete explorer niet omdat je deze moet gebruiken bij het updaten van je systeem.

     Doei !

     • Zoals ik al zei, ik doe er echt alles mee.
      Veel meer dan ik had gedacht te kunnen met een netbook, als die van mij dat allemaal kan zou jij probleemloos moeten kunnen msnen’en surfen.

      zie mijn tips in het artikel.

     • Ik weet het niet meer..
      heb al google chrome erop gezet,
      heb alle updates gedaan, maar alles wat op internet gebeurt gaat gewoon ontzettend sloom,
      moet nog maar even kijken wat ik hier aan kan doen..

     • Ik lees daar “voor een netbook raad ik de standaard windows7 aan“, ik neem aan dat je “Starter” bedoeld? Want dan heb je gelijk, die is speciaal voor netbooks gemaakt. De eerstvolgende versie (=Home) kan je normaal gezien niet installeren in de 64 bit versie op een pc met 1 GB geheugen. De 32 bit versie kan net, je zit dan op de ondergrens van de vereisten, maar ik twijfel aan het succes.

     • jaa. normaal gesproken wel.
      met m’n ‘gewone’ laptop kan ik hier namelijk wel heel snel op. Ik weet dus ook niet wat ik verkeerd doe..

     • Heb je de virusscanner eraf gehaald wat die vreet ook veel geheugen weg.

      Anders doe een recovery herstel (f11) tijdens het opstaren en begin weer met een schone lei. Wel een bestanden backuppen die je er al op hebt gezet zoals foto’s etc.

 9. Heb hem gisteren ( de laatste) oon voor onze dochter aangeschaft. Wel wenne van een 15inch naar deze 10 inch, maar alles zit erop. Als ze maar kan MSN’n en Hyvessen…

  Toch vreemd dat er dvd’s bij zitten waar je niets mee kunt..

 10. Vanochtend heb ik deze netbook opgehaald bij de aldi, en hij bevalt tot nu toe goed. Maar wat mij opviel was dat de Aldi adverteerde met 1GB DDR3 geheugen (ook op de site), maar op de verpakking staat dat deze 1GB DDR2 geheugen heeft. Wat is nou waar? Vind het een beetje vreemd….

  • Goed gezien Ilse !
   Het was mij niet eens opgevallen.. ik ging klakkeloos uit van wat op de doos stond.
   Maar volgens mij zou je het via een configuratie scherm op de netbook zelf moeten kunnen zien.
   Ook zou het denkik op het geheugen zelf moeten staan, en aangezien ik wil upgraden naar 2 gig (wat bij de vorige modellen ook kon) zou ik het vanzelf moeten zien.
   Ik ben zoizo van plan om medion zelf even een mailtje te sturen.

   doei !

  • Van op afstand kan ik dat uiteraard ook niet zien of het DDR2 of 3 is, maar ik kan je wel een tip geven. Ga eens naar de website gtopala en download de Free Version of SIW (bovenaan de pagina staan de betalende versies, de gratis versie staat veel lager). Kies voor SIW Multilanguage With Installer. Als je dan na installatie SIW uitvoert, krijg je letterlijk alle info die je kunt bedenken van je pc: merk en type van alle onderdelen, temperaturen…

   • Dankjewel Rene !
    Als ik klaar ben met werken ga ik direct kijken zodat ik van het weekend de 2gig erin kan zetten.

  • Hey Ceryl, zou je als je gaat upgraden dan kunnen kijken welke het is? Bedankt! Ik wil in de toekomst wellicht ook nog upgraden naar 2GB als dat kan. Maakt het net weer even sneller allemaal. Beetje tevreden over je netbookie tot nu toe? 🙂

   • Tuurlijk Ilse !
    Ja echt, 2 gig maakt zeker verschil uit voor dit kleine beestje…
    Hij word door mij onderworpen aan spartaanse praktijken maar doorstaat het als een titaan.

    Kijk als je zin hebt even bij mijn ieeets te lange verhaal hierboven, daar staan wat tips bij.

    Doei !

 11. Ben sinds vanochtend een trostse eigenaar van deze netbook !
  Heel tevreden maar had toch nog een vraag over de uitbreidings mogelijkheden betreft het Ram geheugen.
  Is deze uitbreidbaar naar 2gig of 4 ?

  Alvast hartelijk dank !

  • Je hebt wel gelijk, mijn conclusie is nogal vaag. Ik bedoelde daarmee dat deze netbook erg compleet is én gemaakt volgens de nieuwste technologie (Bluetooth 3.0, USB 3.0, de CPU). Maar echt uitzonderlijk is dat niet, je gaat nog netbooks vinden met analoge configuratie (zie bvb. de bijdrage van Timmy in reactie 2, betere resolutie maar hij heeft dan weer geen USB 3.0). Maar die kosten dan al vlug € 50 meer, dus de prijs/kwaliteit ligt bij deze Medion goed. Toch is en blijft het een netbook, daarom ligt je 2de vraag moeilijk. Een 13″ heeft een groter scherm met hogere resolutie en je vindt ze met cd/dvd schrijver. Anderzijds zijn ze groter, zwaarder en dus niet meer zo vlot om overal mee te sleuren en bovendien zijn ze duurder. Het hangt er dus van af wat voor jou belangrijk is. Maar kies je voor een netbook, dan is die Medion zeker geen slechte keuze.

 12. Beeldscherm: 10.1 inch – 1366 x 768 resolutie.
  Processor: Intel atom N550.
  Aantal Cores: ( 2 ) dualcore. 2 x 1.5 GHZ.
  Werkgeheugen: 2 GB ddr3.
  Grafische kaart: Intel GMA 3150.
  Bovenstaande mijn Samsung NF310 zal dus daar maar bij blijven zeker.
  Denk dat het in de praktijk niet veel zal uitmaken qua snelheid.
  Heb er wel 1 Ramlatje bijgestoken.
  Maar verder een keurig (Medion)Netboekje voor nevenbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.