Internetradio en muziekstreamer voor in het hifirek

2
1057

Hogere sample rates
Van een hifi-internetradio verwachten we dat die audioformaten van de hoogste kwaliteit ondersteunt. De A540 ondersteunt wel degelijk aac- en aac+-audiobestanden van Apple met bemonsteringsfrequenties tot 96 kHz. Jammer genoeg ondersteunt de A540 geen hogere bemonsteringsfrequenties voor flac. Bij dit vooral bij liefhebbers van klassieke muziek populaire audioformaat is de maximale bemonsteringsfrequentie beperkt tot 48 kHz. Niettemin kun je op het internet tegenwoordig ook digitale muziek kopen in 96 kHz flac-formaat (bijvoorbeeld bij het Britse Linn). Die kan de A540 dus niet afspelen. Erger is dat het apparaat dergelijke bestanden wel probeert af te spelen, wat resulteert in een verschrikkelijk kabaal (digitale ruis). In sommige installaties kan dit zelfs de luidsprekers beschadigen. De A540 zou flacs met een hogere bemonsteringsfrequenties automatisch moeten dimmen en niet proberen af te spelen. Jammer genoeg is dit dus niet het geval. Als je de A540 gebruikt moet je er dus zelf voor zorgen dat er geen flac-bestanden met hogere bemonsteringsfrequenties in de directory’s staan waar het apparaat toegang toe heeft. Niet echt praktisch…

Terratec Noxon A540 achterkant

Terratec Noxon A540 achterkant (© ; licentie: )

Praktijk
Op de geluidskwaliteit valt niets af te dingen. Alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het bronmateriaal en je gebruikt bij voorkeur de optische digitale verbinding indien je versterker dit ondersteunt. In dat geval geeft de Noxon 540 de muziek zonder vervorming of haperen door. Gebruik je de analoge geluidsuitgang dan kun je het geluid eventueel nog bijregelen via de ingebouwde equalizer. Maar bij de meeste hifi-installaties regel je dit best op de versterker in plaats van op het bronapparaat.

Conclusie
De Terratec Noxon A540 is een capabele internetradio en muziekstreamer voor in het hifirek. Jammer genoeg ondersteunt hij geen flac-bestanden van hoge kwaliteit, die nochtans bij liefhebbers van klassieke muziek steeds populairder worden.

(76/100)

Adviesprijs
€ 249
Foto van TerraTec
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
1
2
3
4
Vorig artikelUSB 3.0 voor starters
Volgend artikelDraagbare HD webcam van Logitech
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. De Noxon a540+ doet MP3,ALAC/AAC+ en WMA tot 320 kbps.
    De digitale output is 48 kHz! Dat is een normaal HiFi output format. (Vgl. 44,1 kHz voor CD).

    Het apparaat pakt echter geen 24 bit streaming!

  2. Mijne heren,
    Uw test van 7 Juni 2011 van de Noxon A540 internet tuner las ik met belangstelling.
    Merkwaardig vind ik dat bij de opgave van de technische kenmerken overwegend lage bitrates bij de geaccepteerde dataformaten geconstateerd zijn. Daarbij kan kwalitatief hoogwaardig geluid niet verwacht worden.
    De maximale bitrate van 48 kHz voor het veel toegepaste MP3 formaat geeft een acceptabel geluid maar geen HiFi.
    Is de conclusie aan het einde van het rapport wel juist dat er op de geluidskwaliteit niets valt af te dingen?
    Uw reactie verneem ik gaarne.
    Met vriendelijke groet,
    Fons Rutten,
    G. Sondermanstraat 11,
    NL-6417 GD Heerlen.
    Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.