‘Zuster Internet’ moet klooster verlaten

0
28

Een Spaanse non die verslingerd was aan internet en Facebook werd door haar kloosterorde aan de deur gezet.

Ze heet María Jesús Galán, maar haar medezusters in het klooster Santo Domingo el Real noemden haar “Zuster Internet”. Op haar Facebook-pagina kondigde de 54-jarige non, die op haar 21ste was ingetreden, aan dat de Dominicaanse orde haar vroeg het klooster te verlaten omwille van meningsverschillen over haar online activiteiten. Ze zou te vaak op Facebook vertoeven.
Zuster Internet had bijna 600 Facebook-vrienden op het ogenblik dat ze de kloosterdeur achter zich dichttrok. Dat aantal steeg na haar ontslag drastisch, net zoals de fanpagina’s wereldwijd waarop wordt geijverd om haar weer toe te laten in het klooster.
Moeder-Overste van de Spaanse abdij was tien jaar geleden gezwicht voor de bede een computer aan te schaffen. Het argument dat de nonnen door het gebruik van pc en internet minder vaak een stap in de wereld zouden moeten zetten, had haar over de streek getrokken. De nonnen konden nu immers onder meer online bankieren.
Maar Zuster Maria zag al snel meer mogelijkheden en begon de kloosterarchieven te digitaliseren. Hiervoor kreeg ze in 2008 trouwens een prijs uitgereikt met als gevolg dat ze wereldwijd vrienden begon te maken door haar Facebook-pagina.
María, die momenteel bij haar moeder is ingetrokken, laat haar fans weten dat ze haar vleugels gaat uitslaan. Zo kijkt ze uit naar citytrips naar Londen en New York, iets waar ze in het klooster enkel van kon dromen. Zou Zuster Internet toch niet al stiekem die steden digitaal bezocht hebben via Google Earth?

Vorig artikelPlaatjes mixen als een pro
Volgend artikelFull HD camcorder maakt 3D-opnamen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.