Sony SDHC geheugenkaartje presteert goed

0
61
Sony SF-8NX SDHC geheugenkaart

Sony SF-8NX SDHC geheugenkaart (© ; licentie: )

Na jarenlang koppig zijn eigen type flashgeheugen Memory Stick te hebben gepromoot, lanceert Sony nu eigen SDHC geheugenkaartjes. Wij testten de Sony SDHC Card SF-8NX die een capaciteit biedt van 8 GB en een leessnelheid tot 22 MB/s (‘Class 10’).

Zeker bij digitale camera’s is de SDCard in al zijn variaties het meest gebruikte type flashgeheugen. Versie 2.0 van de SDCard-standaard wordt ook wel SDHC genoemd en biedt een hogere capaciteit tot maximaal 32 GB. SDHC staat overigens voor Secure Digital High Capacity. Je kunt die kaartjes met hogere capaciteit alleen gebruiken in recentere apparatuur die expliciet SDHC zegt te ondersteunen. Als je investeert in een van deze kaartjes, test je dus best vooraf de compatibiliteit uit tussen het kaartje en het apparaat waarin je het wil gebruiken.

Sony
Sony verdedigde jarenlang zijn eigen type van flashgeheugen, namelijk Memory Stick, maar brengt nu ook SDHC-geheugenkaartjes zoals de hier geteste SD-8NX op de markt. SDHC-kaartjes worden ook onderverdeeld in verschillende snelheidsklassen, van één tot en met tien, waarbij tien overeenkomt met leessnelheden van minstens 10 MB/s. Het kaartje van Sony is overigens volgens de fabrikant nog meer dan twee keer zo snel en haalt 22 MB/s, hoewel het dus officieel een ‘Class 10’ kaartje is.

In de verpakking
In de milieuvriendelijke kartonnen verpakking zit het geheugenkaartje, dat beschermd wordt door een stukje wegwerplastic (we hadden liever een plastic bewaardoosje gezien) en een blad papier met daarop een aantal veiligheidswaarschuwingen en garantieregels in verschillende talen. Gooi de kartonnen verpakking nog niet weg, want bij dit kaartje hoort gratis software en de url waar je die kunt downloaden staat alleen op die verpakking. De url is overigens http://www.sony.net/memorycard/. Die bevat wel een storende fout. Als je “België Nederlands” kiest, kom je op de Bulgaarse versie van de website terecht! Een keuze voor “Nederland” brengt je gelukkig wel naar de Nederlandse site.

Gratis software
Sony biedt twee gratis downloads aan. De eerste is x-Pict Story, een eenvoudige applicatie om diavoorstellingen te creëren. Interessanter is de gratis File Rescue herstelsoftware waarmee je bestanden kunt herstellen die je per ongeluk gewist hebt. Ook kun je foto’s terughalen van een kaartje dat per ongeluk geformatteerd werd. File Rescue werkt alleen voor kaartjes die met een FAT partitietabel zijn geformatteerd. Maar de geheugenkaartjes van Sony worden sowieso standaard in het FAT formaat geleverd.

Prestaties
De Sony SDHC Card SF-8NX geheugenkaart biedt in de praktijk 7,2 GB bruikbare opslagruimte. De kaart blijkt snel genoeg om te gebruiken in digitale camera’s die een stand hebben waarmee je continu foto’s kunt maken (continuous shooting mode). We hebben dit getest op een Panasonic Lumix FP1 12-megapixelcamera en konden inderdaad probleemloos continu foto’s maken (tot wel 18 per minuut). Het kaartje is ook geschikt voor gebruik in Full HD camcorders, zelfs in (toekomstige) 3D-camcorders.
Wij testen de SF-8NX ook met HD Tach 3 Long Bench (32 MB zones) en RoadKill SpeedDisk 2.0. HD Tach geeft een constante leessnelheid van 18,2 MB/s en een toegangssnelheid van 2,2 ms bij een cpu-gebruik van 5%. De burst (maximale)-snelheid is 19,4 MB/s. RoadKill meldt een leessnelheid (gecachet) van 21,41 MB/s, dus bijna exact even snel als wat Sony claimt. De ongecachte leessnelheid ligt met 17,81 MB/s iets lager. De toegangstijd is 2,25 ms en de ‘overall score’ 1125 punten.

Conclusie
De prestaties van de Sony SDHC Card SF-8NX geheugenkaart liggen in de lijn van wat Sony op de verpakking claimt.

(60/100)

Prijs
8 GB: € 33; 16 GB: € 50. Vijf jaar garantie.
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare tablet-pc van AOC
Volgend artikelTouchPad van HP officieel aangekondigd
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.