Home Hardware

Snelle router verenigt internet, storage, telefonie en digitale media

8
AVM Fritz!Box Fon WLAN 7390

AVM Fritz!Box Fon WLAN 7390 (© ; licentie: )

De FRITZ!Box Fon WLAN 7390, opvolger van de eerder door DiskIdee geteste Fritz!Box Fon WLAN 7270, is meer dan zomaar een draadloze internetrouter. AVM’s nieuwe vlaggenschip is een alles-in-één communicatie-oplossing die zorgt voor je internetverbinding, al dan niet draadloze netwerktoegang, internet- en dect-telefonie, opslagapparaat (NAS) en streamingserver voor digitale media. Wij hebben hem getest, zowel met een ADSL- als met een snellere VDSL2+-verbinding.

De FRITZ!Box Fon WLAN 7390 lijkt een waar manusje-van-alles op communicatiegebied. Om te beginnen is het een snelle internetrouter met ondersteuning voor de nieuwste xDSL standaarden. Tegelijk is dit een draadloze router met dubbele N WiFi die gelijktijdig in de 2,4-GHz en 5-GHz frequentiebanden werkt. Verder heeft deze router vier gigabit Ethernet-poorten. Een PBX voor internettelefonie met SIP-ondersteuning wordt gecombineerd met een DECT-telefonietstation voor het gewone telefoonnet waar je tot zes draadloze huistelefoons aan kunt koppelen. Je krijgt daarbij ook tot vijf ingebouwde antwoordapparaten. Het apparaat heeft ook een intern flashgeheugen van 512 MB waarop je berichten kunt bewaren, maar dat je ook als NAS kunt aanspreken. Die NAS-capaciteit kun je uitbreiden via een externe usb 2.0-schijf. En dan is er nog de ingebouwde mediaserver die muziek, foto’s en video’s op het netwerk kan streamen. En dan vergeten we nog andere snufjes, zoals de mogelijkheid om een 3G-stick aan te sluiten voor internetverbindingen via het gsm-netwerk, de ingebouwde faxfunctie en uiteraard een krachtige firewall. Benieuwd of en hoe dit in de praktijk allemaal werkt…

In de doos
Naast de FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zelf bevat de doos nog een compacte externe voeding, een zwarte en grijze DSL/telefoon-kabel, een gele netwerkkabel, een grijze RJ11/RJ45-adapter om de FRITZ!Box te verbinden met een DSL-jack, een zwarte RJ11/RJ45-adapter om hem te verbinden met een analoge telefoonaansluiting of ISDN NT en een installatieposter. De volledig handleiding wordt niet meegeleverd en moet je downloaden van de website van AVM.

8 REACTIES

  • Ja.

   ” DECT Eco
   If you enable “DECT Eco” (No Emission), the FRITZ!Box will switch off DECT before going into standby mode.
   All registered cordless telephones must support the mode “DECT Eco”.
   DECT Eco always enabled
   DECT Eco can be enabled only when night service with Do Not Disturb is enabled”

   Je kunt daarenboven ook de DECT Field Strength verlagen, dan zendt hij minder krachtig uit (voor als je telefoons toch allemaal dicht in de buurt van de fritz box worden gebruikt).

 1. Naast DSL (ADSL, VDSL) kan deze FritzBox ook gebruikt worden achter een kabelmodem (Telenet), waardoor het modemgedeelte uitgeschakeled wordt (LAN1 poort wordt dan een WAN poort)

  Weet iemand de maximale WAN>LAN doorvoersnelheid wanneer de Box gebruikt wordt als router only ? Bijvoorbeeld op een Gigabit WAN aansluiting … Gezien deze Box beschikt over 4 Gigabit poorten zou je verwachten dat je heel grote snelheden kan krijgen ?

  • Hangt af van de maximale snelheid van de Ethernetpoort (Fast of Gigabit Ethernet?) van de kabelmodem; in theorie zou de Ethernetverbinding geen flessenhals mogen vormen voor de toch hoedanook tragere kabelverbinding.

   • Ik sprak dan ook niet over een trage kabelverbinding in België. In Australië zijn ze een nationaal FTTH glasvezelnetwerk aan het bouwen, met snelheden tot 1 gbps: http://www.nbn.gov.au/
    Iemand vroeg me hoe snel de FritzBox dit soort snelheden kan routeren, maar ik vind hierover niets.
    Eén iemand sprak rapporteerde “up to 700 mbps”, maar ik kan dit moeilijk geloven (tenzij hij de FritzBox als “IP Client” heeft ingesteld i.p.v. “Router” (maar dan gebruik je de FritzBox alleen als een gigabit switch).

 2. Jozef,

  Toch een vraagje over Dect telefoons. Ik heb zo’n Belgacom Duo setje en ik geloof dat het basisstation eigenlijk het telefoonboek bevat. Ik vermoed dus dat je je telefoonnummers kwijt bent als je je aanmeldt op de Fritz box?

  • Indien het telefoonboek in het basisstation zit dan wordt dit inderdaad niet overgenomen door de Fritz omdat die natuurlijk een nieuw basisstation is. Maar die heeft wel zelf ook een uitgebreid telefoonboek dat je bovendien in zijn webinterface kunt onderhouden… ik weet alleen niet of dit met alle dect-sets compatibel zal zijn… uitproberen is de boodschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.