Gebruiksvriendelijke design-NAS van LaCie

0
106
LaCie 5big Network 2 NAS

LaCie 5big Network 2 NAS (© ; licentie: )

De Franse fabrikant LaCie is gespecialiseerd in high-end randappatuur voor Mac- en Windows-gebruikers. LaCie besteedt altijd veel aandacht aan het design van zijn randapparaten. Dat is met deze 5Big Network 2 NAS niet anders. Die is immers ontworpen door de Britse designer Neil Poulton. Deze kubusvormige NAS in aluminiumuitvoering past dan ook in elk hedendaags interieur. We hebben hem getest.

Op de voorkant van de LaCie 5Big Network 2 NAS vind je alleen een grote, blauwe knop, waarachter zich ook een statusled bevindt. Met die knop kan de NAS worden in- en uitgeschakeld. Alle aansluitingen en de toegangen tot de vijf schijfbaaien vinden we terug op de achterkant. Bijzonder is dat deze NAS naast twee USB- en twee (koppelbare) Ethernet-aansluitingen ook twee eSATA-aansluitingen heeft voor externe harde schijven. Het mooie design wordt helaas wel een beetje verknoeid door de enorme externe voeding, een lelijk zwart ding dat moeilijk mooi uit het zicht te plaatsen is.

In de verpakking
Naast de RAID Server vinden we in de doos nog een kloeke externe voeding terug, een beknopte Quick Install Guide en een DVD met volledige handleiding en hulpprogramma’s.

Versies
De 5Big Network 2 is verkrijgbaar in uitvoeringen met 5, 7,5 en 10TB capaciteit. Wij testten de 5TB uitvoering, die standaard in een RAID 5 configuratie wordt geleverd, wat 4TB effectieve capaciteit oplevert. RAID niveaus 0, 5+ en 6 zijn ook mogelijk. RAID 6 is ook mogelijk, maar dan verlies je natuurlijk nog meer capaciteit. RAID 6 is immers vergelijkbaar met RAID 5, maar er kunnen twee schijven tegelijk uitvallen zonder dat de NAS onbruikbaar wordt. Dit biedt dus nog een extra niveau van databeveiliging, met een minimale impact op de prestaties. LaCie levert de 5Big Network 2 NAS met harde schijven van het minder bekende Hitachi; andere NAS-fabrikanten gebruiken doorgaans Seagate.

1
2
3
Vorig artikelSchaalbare NAS biedt tot 45 TB opslag
Volgend artikeliPhone vertaalt woorden in real-time
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.