Kingston 16GB DataTraveler Ultimate 3.0 (DTU30) memory stick review

Zestien gigabyte op supersnel geheugenstaafje

2
Kingston DTU30/16GB

Kingston DTU30/16GB (© ; licentie: )

Kingston lanceert een reeks nieuwe USB-geheugenstaafjes met capaciteiten van 16, 32 en 64GB. De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 werkt zowel met USB 3.0 als met USB 2.0. Wij hebben de versie van 16GB getest.

Tot 64 GB opslagruimte op een USB-geheugenstaafje dat niet veel groter is dan een flinke mannenduim, het is iets waar we een paar jaar geleden alleen maar konden van dromen. Voeg daarbij nog compatibiliteit met het veel snellere USB 3.0 aan toe en je verkrijgt een performante ‘harde schijf’ in miniverpakking. Volgens Kingston haalt de DataTraveller Ultimate 3.0 met USB 3.0 leessnelheden tot 80 MB/s en schrijfsnelheden tot 60 MB/s. Dat is ruim twee keer sneller dan met USB 2.0.

In de verpakking
De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 (DTU30) wordt verkocht in een bescheiden blisterverpakking. Als je die openknipt hou je naast het geheugenstaafje zelf ook nog een USB 2.0-kabeltje en een ‘lanyard’-draagriempje in je handen. De stick zelf meet 73,70 x 22,20 x 16,10mm en weegt slechts 26g. Kingston biedt vijf jaar wettelijke garantie op de DTU30.

Compatibliteit met USB 2.0
De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 kan ook worden gebruikt op USB 2.0-systemen, maar alleen in combinatie met het meegeleverde kabeltje dat een tweede USB 2.0-poort gebruikt als stroomaansluiting. USB 2.0 poorten leveren immers te weinig stroom af om het staafje te laten werken zonder extra voeding. Als je het staafje op een USB 3.0 poort aansluit hoef je het kabeltje niet te gebruiken, want dergelijke poorten leveren wel voldoende stroom af. Overigens licht er een blauw ledje op in de ‘staart’ van het staafje om aan te geven dat er voldoende stroom beschikbaar is. Dit ledje flikkert ook tijdens dataoverdrachten.

Prestaties
Wij hebben de Kingston DTU30/16GB getest onder Windows 7 Ultimate op een Dell Vostro laptop met 2,26 GHz Intel Core i5 CPU, 3GB geheugen en Freecom ExpressCard USB 3.0 controller. Die controller gebruikt overigens de NEC Electronics USB 3.0 chipset en heeft twee USB 3.0 poorten.
De Kingston DTU30 is standaard geformatteerd met het FAT32 bestandssysteem. Daar kun je echter geen bestanden van meer dan 2GB op kwijt. Daarom hebben we de stick geherformatteerd in NTFS. Vervolgens hebben we een filmbestand van 4,6GB naar de stick gekopieerd. We haalden daarbij een gemiddelde schrijfsnelheid van 49 MB/s. Het duurde met andere woorden 50 seconden om het bestand naar de stick te kopiëren. Ter vergelijking, de interne Seagate ST9320423AS 2,5-inch SATA-schijf van de Dell Vostro haalt in dezelfde test een schrijfsnelheid van gemiddeld 29 MB/s. Dan duurt het bijna drie minuten om hetzelfde bestand te kopiëren.
We hebben de leessnelheid gemeten met HDTach 3.0. De gemiddelde leessnelheid van de Kingston DTU30/16GB is 80,9 MB/s, dus zelfs nog een tikje sneller dan de door Kingston zelf opgegeven snelheid. De gemiddelde toegangssnelheid bedraagt slecht 0,7ms en de cpu-belasting is 5%.

Conclusie
De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 is snel en biedt veel capaciteit in een USB-staafje dat niet groter is dan een flinke mannenduim. Dat je er vijf jaar garantie op krijgt, is mooi meegenomen.

(91/100)

Adviesprijs
€ 74,9 voor 16GB; € 109,9 voor 32Gb; € 203 voor 64 GB.
Foto van Kingston
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Dag Jozef

    In de begin jaren van internet en vooral het BBS gebeuren kregen hoorde we heel veel van een jozef Schildermans als sysop en als gebruik er nu is mijn vraag is dit een en de zelfde die deze en andere artikelen voor diskidee schrijft waarom wel er zijn nog heel weinig mensen uit de tijd van toen laat ons zeggen nog echt aktief. Ik was toen op het BBS Vrij aktief eerst 3200 baut daarna 9600 als laatste 14000 baud dit was het einde dan zijn we overgestapt op het internet in het begin ook met modems daarna breedband.
    Groeten een oud gediende
    Ronny

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.