Hoe je computergegevens terugkrijgen na overstroming?

6
373
Een riante harde schijf van 1,5 Tb - Western Digital

Harde schijven zijn sterker dan je denkt (© ; licentie: )

De overstromingen die België dit weekend teisterden, hebben ook computers en harde schijven beschadigd. Mensen die trouw een back-up maakten op een tweede schijf of NAS zijn eraan voor de moeite, want ook de back-up heeft water- en modderschade bij een overstroming. Erg belangrijke gegevens kun je mogelijk terug laten halen door een specialist in dataherstel. Maar dat lukt alleen maar als je volgende tips van dataherstelspecialist Kroll Ontrack ter harte neemt.

Kroll Ontrack is gespecialiseerd in het redden van gegevens van beschadigde gegevensdragers zoals harde schijven, geheugenstaafjes en magnetische dragers. (Lees onze test van een van hun reddingsproducten.) Dat is een laatste, relatief duur redmiddel voor wie geen werkende back-ups heeft en belangrijke, kostbare gegevens heeft verloren. Want een harde schijf is sterker dan je denkt.

Back-ups helpen niet altijd
Bij de recente overstromingen in België zijn er heel wat computers en schijven beschadigd door vocht en modder. Mensen die een externe back-up hebben van belangrijke gegevens, bijvoorbeeld via een internetdienst voor back-up, zijn hun gegevens wellicht niet kwijt. Maar wie zelf back-ups maakte en die plaatselijk bewaarde, is er aan voor de moeite, want ook de back-ups zijn wellicht beschadigd tijdens de wateroverlast. Kroll Ontrack verspreidt nu een persbericht met enkele tips voor mensen die hun schijven willen opsturen naar een specialist voor dataherstel om hun gegevens terug te krijgen.

Tips om kans op dataherstel te vergroten
Belangrijkste tip is om een natte schijf niet te drogen, maar juist nat te houden in een bad met gedistilleerd water tot ze kan worden opgestuurd voor herstel. Dat gaat tegen onze intuïtie in, maar het verhoogt volgens Kroll Ontrack enorm de kansen op succes bij dataherstel. Dit zijn alle tips op een rijtje.

1. Nooit aannemen dat de data definitief verloren is, ongeacht de uiterlijke beschadigingen van de harde schijven of magneetbanden;
2. Stuur de beschadigde drager zo snel mogelijk naar een vakman in dataherstel;
3. De beschadigde harde schijf of server niet schudden of demonteren;
4. Niet proberen een natte drager te drogen door deze te openen en aan een warmtebron bloot te stellen, zoals een haardroger bijvoorbeeld;
5. De drager nooit koelen of invriezen;
6. Niet wachten tot de beschadigde drager gedroogd is om hem vervolgens zelf te repareren;
7. De drager niet eerst laten drogen, maar zo snel mogelijk opsturen naar een laboratorium voordat deze helemaal droog is;
8. Geen onderhoudssoftware gebruiken op de door de overstroming aangetaste schijven of servers.

Kroll Ontrack is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via het telefoonnummer 02/5123022 of via de website www.ontrackdatarecovery.be.

Vorig artikelAcer lanceert Android 2.2 smartphone
Volgend artikelFull HD mediaspeler met 1 terabyte opslag van Western Digital
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Beste,

    Ik heb ook een mediaspeler van “iomega” met 1tera opslaggeheugen, nu heb ik deze in een verstrooide bui geformatteerd waardoor deze als ik hem op tv aansluit niks meer doet…
    ik kan hem nog wel gebruiken als externe harde schijf maar ik kan er geen films op bekijken op tv. Valt dit nog te herstellen of moet ik er terug een een prog op installeren…
    In ieder geval, ik ken er niet veel van. iemand die me mischien kan helpen?

    • Welk type? Zie site Iomega. Ga dan naar Support op die site. Kies Multimedia drives. Kies je type. Kies je besturingssysteem. En kies dan “I fomatted my … and now it doesn’t work…” en volg de instructies voor het herinstalleren van de firmware.

  2. Indertijd, toen ik het boek ” De Dos Expert” van Jozef Schildermans en Johan Zwiekhorst had gelezen,was ik een verwittigd man. Dit was : op alle mogelijke manieren kan je data verliezen en om die te redden moet je ze op alle mogelijke manieren bewaren. Ooit heb ik zelf eens een laptop onder water gehad en door mijn snelle reactie verwijderde ik de batterij. Draaide de laptop andersom van waar het water was ingesijpeld en liet hem drie dagen drogen. Het enige probleem dat er was: De batterij aansluiting had lichte brandschade en mijn toetsenbord moest gereinigd worden. Die laptop draait nu nog altijd zonder dataverlies. Soms loopt het niet altijd zo goed af.

  3. Alhoewel alle tips in dit artikel waarschijnlijk volledig correct zijn, vind ik dit artikel toch wel veel op reclame lijken.

    Een elektronisch product dat niet onder spanning stond wanneer het nat werd, werkt meestal terug normaal nadat het gedroogd is. Op lange termijn gaat het soms wel stuk door oxidatie. De meeste tips zijn er dan ook op gericht oxidatie te voorkomen.

    • Zoals in het stukje aangegeven, is de informatie afkomstig uit een persbericht van een bedrijf dat datagegevens herstelt. De tips zijn alleen van belang voor wie erg belangrijke gegevens kwijt is, en de grootste kans wil hebben om ze terug te krijgen. Dat kan alleen met de hoogste graad van zekerheid bij een gespecialiseerd bedrijf in labo-omstandigheden. Als de gegevens niet belangrijk zijn, kun je natuurlijk zelf proberen de boel te drogen. Maar ook dan loop je nog een risico, nl. als er toch beschadiging is opgetreden aan het elektrische gedeelte en het terug onder stroom zetten van de schijf bv. een kortsluiting veroorzaakt. Dat zou de rest van de computer dan kunnen beschadigen. Wij raden het alleszins zelf ook niet aan. De keuze is hier duidelijk: als de gegevens niet belangrijk zijn, vervang dan de hardware. Als de gegevens wel belangrijk zijn, raadpleeg dan een gespecialiseerd bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.