Villa PC: Het wiel opnieuw uitgevonden

Smartphones: vernieuwen om te vernieuwen

0
Windows Phone 7

Windows Phone 7 (© ; licentie: )

Nokia is nog de enige die Symbian-smartphones bouwt en krijgt daar veel kritiek voor. Microsoft lanceert Windows Phone 7, opvolger van het neergesabelde Windows Mobile. Ze moeten tegen het touch-geweld van iPhone en Android op. Ze vernieuwen, maar daarvoor vinden ze wel het smartphone-wiel nog eens opnieuw uit. Iedereen trouwens.

Sony Ericsson dumpt Symbian als besturingssysteem voor zijn toekomstige smartphones. Het toch al veelgeplaagde Nokia is daardoor het enige bedrijf dat Symbian nog ondersteunt. Dat is niet van harte. De Nokia N8 is de enige smartphone met de nieuwste versie 3 van Symbian die dit jaar op de markt kwam. Het nieuwe topmodel van Nokia kreeg erg negatieve reviews. Symbian is verouderd, het kan de vergelijking met Android, iPhone en Windows Phone 7 niet doorstaan, aldus de reviewers. Een belangrijke Amerikaanse website meldde zelfs dat het de N8 helemaal niet zal reviewen wegens irrelevant. Nokia zelf lijkt voor zijn toekomstige topmodellen alles in te zullen zetten op het Linux-gebaseerde mobiele besturingssysteem MeeGo.

Of dat een goede strategie is, zal nog moeten blijken. De teloorgang van Symbian is opmerkelijk, want het was het allereerste echte mobiele besturingssysteem, dat al tien jaar geleden met weinig geheugen en een beperkte processor kon multitasken. De zo gehypte iPhone kan dat pas sinds dit jaar. Symbian gaat trouwens terug op een nog ouder mobiel besturingssysteem, namelijk EPOC voor de Psion Series 3 en 5 uit 1989.

Ik heb heel wat van die PDA’s – zoals dat toen nog heette – versleten. In feite vond ik daarna nooit meer helemaal dezelfde functionaliteit in nieuwe mobieltjes. Omdat ik journalist ben, hecht ik wellicht meer belang aan een fatsoenlijk minitoetsenbordje dan een doorsnee gebruiker. De Psion Series 5 had echter ook enkele slimme interfacekenmerken, zoals een overzichtelijke tabstructuur waarmee je heel snel tussen applicaties kon schakelen.

Waarom Psion de PDA-markt begin 2000 heeft verlaten, zal voor mij altijd een raadsel blijven. Het zal wellicht vooral een financiële kwestie geweest zijn, want een besturingssysteem verder ontwikkelen kost heel wat resources en dus geld. Iets wat Nokia nu ook merkt met Symbian, dat nochtans openbronsoftware is. Maar developers gaan blijkbaar liever aan de slag met het nieuwere Android.

Oud is out in de IT en het wiel wordt in onze sector met veel plezier telkens opnieuw uitgevonden. Zelfs Microsoft doet eraan mee. Het heeft eindelijk het vreselijke Windows Mobile afgedankt en vervangen door… euh… Windows Phone 7. Ongeveer dezelfde naam, totaal andere software. Het werkt met overzichtelijke “tegels”, een andere naam voor tabs. En het kan niet multitasken. De eerste besprekingen zijn positief. Eindelijk een alternatief voor de barokke “veeginterfaces” van iPhone en Android, laten de reviewers weten.

Windows Phone 7? Als ik ernaar kijk, zie ik een gepimpte touchversie van EPOC uit 1989. Microsoft kent zijn geschiedenis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.